Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 09:05

Tεστ για κορονοϊό στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Tεστ για κορονοϊό στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Tεστ για τον κορονοϊό, κυρίως δειγματοληπτικά, για άτομα ασυμπτωματικά ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα, θα πραγματοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα και στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από το Κέντρο Υγείας της πόλης.

Ο δήμος ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα του Κ.Υ. και παραχώρησε αίθουσα στο Μέγαρο, για να γίνονται τα τεστ.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Χορού, ο διευθυντής του Κ.Υ.- γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος (παρόντος του προέδρου της “Φάρις” Παντελή Δρούγα) στάθηκαν στη σημασία της συνεργασίας και της διενέργειας περισσότερων τεστ, ώστε να τα καταφέρουμε στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Ο χώρος που παραχωρήθηκε, κρίθηκε ιδανικός λόγω των αποστάσεων που μπορούν να τηρούνται, καθώς και ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

“Από αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, θα βγούμε νικητές μόνο αν συνεργαστούμε, μόνο αν στηρίξει ο ένας τον άλλον”, επεσήμανε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος “δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχει συνωστισμός και θα μπαίνουν εδώ όλοι όσοι θα εξετάζονται προληπτικά”. Διαβεβαίωσε πως “στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε, ως έχουμε υποχρέωση και πρέπει” και παρατήρησε ότι “φέραμε γρήγορα τεστ και τα διαθέσαμε στο Κέντρο Υγείας και θα φέρουμε και άλλα αν χρειαστεί. Συνεργασία και μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Παν. Κατσαφάδος δήλωσε ότι “είναι μια αίθουσα που εκπληροί και με το παραπάνω αυτό για το οποίο τη θέλουμε” και ανέφερε πως “και ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης μας έχουν παραχωρήσει έναν μεγάλο αριθμό τεστ που θα διατεθούν στους πολίτες που έχουν ανάγκη και που πρέπει να κάνουν το τεστ”. Διευκρίνισε ότι “θα φροντίσουμε ώστε εδώ να έρχονται πιο ελαφρά άτομα, που περισσότερο θα χρειαστούν δειγματοληπτικό έλεγχο. Ατομα που παρουσιάζουν συμπτώματα (βήχα, αοσμία, πυρετό) θα έρχονται στο Κέντρο Υγείας και θα εξετάζονται, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα”. Εξήγησε πως “άτομα με λιγότερα ή καθόλου συμπτώματα καλό θα είναι να μην συγχρωτίζονται με τα άλλα” και σημείωσε ότι “είναι λύση που θα αποσυμφορήσει το Κέντρο Υγείας και κυρίως θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας, ώστε να μην έρχονται σε επαφή άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με άλλα που έχουν λιγότερες”.

Για τον κορονοϊό και τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε στα άτομα που νοσούν, ο κ. Κατσαφάδος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: “Είναι μια γρίπη, μια πάθηση που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και πιθανότατα τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε πολύ πιο κοντά με αυτή και πολλοί από μας θα νοσήσουν και άτομα που είναι κοντά μας. Δεν πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφέρονταν το Μεσαίωνα στους λεπρούς. Πρέπει να συμπαρασταθούμε σε αυτά τα άτομα και να μη δείξουμε το άσχημο πρόσωπό μας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο κλείνονται στον εαυτό τους, δεν μιλούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υγειονομικές βόμβες κρυφές και να μας δημιουργούν πρόβλημα”. Οσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, εξήγησε πως “σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα, αλλά σεβόμαστε και τον κανονισμό των προσωπικών δεδομένων, ο οποίος με συγκεκριμένα άρθρα διευκρινίζει σε περίπτωση πανδημίας πότε μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία των δεδομένων κάποιου και πότε όχι”.

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την πίστη ότι “η συνεργασία που ξεκίνησε με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο θα πάει καλά και θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στ.  Αναστασόπουλος συνεχάρη τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της “Φάρις”, αλλά και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας και όλο το προσωπικό, γιατί, όπως επεσήμανε “από την πρώτη στιγμή των προβλημάτων είναι δίπλα μας, δίπλα στους ανθρώπους που πρέπει να ελεγχθούν για να δούμε αν είναι θετικοί στον κορονοϊό, κυρίως με το γρήγορο τεστ, αλλά και το μοριακό”.

Ο κ. Αναστασόπουλος στάθηκε στο σοβαρό ζήτημα με τους εργάτες γης και αφού ενημέρωσε ότι “ο  περιφερειάρχης υπέγραψε χθες τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Εμείς παραλαμβάνουμε τα πρώτα 500 δείγματα την Παρασκευή και ακολούθως θα έρθουν και τα υπόλοιπα 1.500”, σημείωσε: “Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε πρωτίστως όλους αυτούς τους εργάτες γης που έχουν προσκληθεί  από τρίτες χώρες για να εργαστούν στο λιομάζωμα, με τρόπο συγκεκριμένο, με ονοματεπώνυμο. Θα αποταθούμε σε αυτούς που τους έχουν προσκαλέσει και θα ζητήσουμε με το που θα έρθουν, πριν μπουν στο κατάλυμά τους, να πάνε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για να υποβληθούν στο γρήγορο τεστ. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εργάτες γης που έχουν έρθει από το εσωτερικό της χώρας και οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο δεν είναι τόσο ελεγχόμενοι όσο οι προηγούμενοι. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινωνίες, με τις δημοτικές αρχές και με τους προέδρους των χωριών για να μπορέσουμε να ελέγξουμε. Εχουμε μιλήσει και με τον κ. Κατσαφάδο, με την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, γι’ αυτές τις περιπτώσεις που αν δεν ελεγχθούν, είναι μία υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της υγείας του συστήματος και για όλο το νομό”.

Κλείνοντας, παρατήρησε πως “γι’ αυτό χρειάζονται αυτές οι συνεργασίες. Πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε, να αλληλοβοηθιόμαστε, ο καθένας να κάνει όσο μπορεί καλύτερα τη δουλειά του για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υπόθεση της εξάπλωσης του κορονοϊού”.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους δημοσιογράφους.

- Για το χρόνο έναρξης και τη διαδικασία των τεστ στο Μέγαρο Χορού:

“Θεωρητικά θα μπορούσαμε και σήμερα. Υπάρχει προσωπικό εξειδικευμένο και ένας αριθμός εθελοντών που έχουν ζητήσει να βοηθήσουν. Και με την ευκαιρία, απευθυνόμαστε σε άτομα που έχουν σχέση με τον ιατρικό κόσμο, φοιτητές, νοσηλευτές που μπορούν, αν θέλουν, να έρθουν σε επικοινωνία με το Κ.Υ. Καλαμάτας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να τα εκπαιδεύσουμε και να τα επισημοποιήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε περισσότερα κλιμάκια που θα παίρνουν περισσότερα δείγματα. Είναι κρίμα να υπάρχουν τα δείγματα που η Πολιτεία μέσω του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη μας παρέχει κι εμείς να μην μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Θα τα αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ηδη υπάρχει τηλεφωνικό ραντεβού, αλλά θα ανακοινώσουμε τις ημέρες και τα τηλέφωνα μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο και με τον αντιπεριφερειάρχη, γιατί υπάρχουν και οι εργάτες γης, ώστε συνδυασμένα να τους εξετάζουμε όλους ταυτόχρονα. Και να μην ξεχνάμε και τα σχολεία μας. Και αυτά είναι μία προτεραιότητα που θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα. Γιατί το Κ.Υ. ήδη βλέπει τους νοσούντες, αυτούς που πρέπει να εξεταστούν. Αυτό συνεχίζει, δεν θα σταματήσει. Αυτό που θα κάνουμε τώρα, θα προσθέσει περισσότερα τεστ σε περισσότερες ομάδες από τον πληθυσμό μας”.

- Οσον αφορά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και την ενημέρωση για τους νοσούντες:

“Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε την αύξηση. Οταν στιγματίζεται αυτός που έχει κορονοϊό, αποτέλεσμα είναι, αν εγώ νοσήσω να φοβάμαι να το πω. Αποτέλεσμα είναι να είμαι ελεύθερος και ανοιχτός στις επαφές μου, το μεταδίδω. Θα πρέπει να τους φερθούμε σαν να μην είναι λεπροί το Μεσαίωνα, γιατί και τους λεπρούς τους αποδεχόμαστε. Και το κυριότερο να μπορεί ο καθένας μας να το λέει και είναι κι έννομο βάσει των κανονισμών της προστασίας των δεδομένων σε περιπτώσεις πανδημίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε. Να πούμε ότι ο Κατσαφάδος νόσησε, δεν μπορώ να το κρύψω, δεν έχω δικαίωμα”.

- Για τη δυνατότητα των τεστ που έχει το Κέντρο Υγείας:

“Αυτή τη στιγμή κάνει 20 με 25 την ημέρα σε άτομα που έχουν εξεταστεί από γιατρούς και τα οποία πρέπει να κάνουν το τεστ. Υπάρχει μία λίστα ραντεβού. Μου έχει κάνει εντύπωση, π.χ. ότι χθες είχαμε 15 ραντεβού και παρουσιάστηκαν 7. Οι άλλοι 8 δεν ήρθαν. Για κάποιο λόγο φοβήθηκαν, δεν μπόρεσαν να έρθουν. Πιθανότατα να ήταν νοσούντες, πιθανότατα να κυκλοφορούν έξω ανάμεσά μας αυτή τη στιγμή. Το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή έχει αφιερώσει όλο το δυναμικό του, σε ένα ποσοστό 70% με 75% στον κορονοϊό. Εχουν μείνει λίγο πίσω τα τακτικά ραντεβού, υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο, υπάρχει βέβαια και η εξυπηρέτηση. Εχει αρχίσει ο κόσμος να χρησιμοποιεί και την άυλη συνταγογράφηση, οπότε μπορούμε πιο ελεύθερα οι γιατροί να ασχοληθούμε με τον κορονοϊό”.

- Για το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά και τα οποία έχουν αυξηθεί:

“Το ποσοστό των θετικών με βάση τις εξετάσεις που στέλνουμε, δυστυχώς, αναλογικά έχει αυξηθεί. Ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν γύρω στο 5% - 6%, τώρα έχουμε φθάσει στο 20% θετικών μ’ ένα αποκορύφωμα την περασμένη Παρασκευή 33% θετικά απ’ αυτά που στείλαμε. Κανένα δεν χρειάστηκε να πάει νοσοκομείο, νοσηλεύονται σπίτι τους. Παρακολουθούνται, είναι όλα καλά”.

- Για το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που μειώθηκε:

“Εχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων τον τελευταίο μήνα. Εχει κατέβει τουλάχιστον μια 10ετία”.

- Για το χρόνο που εκδίδονται τα αποτελέσματα των τεστ, που είναι τουλάχιστον 1,5 μέρα αργότερα:

“Τα δείγματα που παίρνουμε, όχι τα ταχείας που τα έχουμε σε 10 - 15 λεπτά, ενώ η λήψη τους γίνεται σήμερα το πρωί μέχρι το μεσημέρι, φεύγουν την άλλη μέρα το πρωί για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τα αποτελέσματα βγαίνουν το βράδυ της ίδιας μέρας. Γιατί και το ΕΚΕΑ έχει μια δυνατότητα γύρω στα 1.000 με 1.200 τεστ την ημέρα να εκτελεί. Είναι ένα 24ωρο, που προσπαθούμε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, τον κ. Κατσίβελα, μήπως μπορέσουμε και το μειώσουμε και φεύγουν τα δείγματα την ίδια μέρα”.

- Για τα άτομα που κάνουν τεστ και πρέπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα:

“Εξυπακούεται. Είναι δυνητικά όλοι όσοι εξετάζονται θετικοί μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου”.

Κλείνοντας, ο Π. Κατσαφάδος έκανε αναφορά και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λέγοντας:

“Το Νοσοκομείο προσφέρει σημαντικό έργο και έχει αρχίσει να γεμίζει. Σε αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να το αφήσουμε έξω, ούτε έχει παραμείνει έξω. Είναι δίπλα μας, πρέπει να είναι δίπλα μας και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να νικήσουμε”.


NEWSLETTER