Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 09:04

Στην τελική ευθεία για τα εμβόλια: 10 εμβολιαστικά κέντρα στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Τρία εμβολιαστικά κέντρα στην πόλη της Καλαμάτας και συνολικά 10 στη Μεσσηνία προετοιμάζονται, ώστε να είναι πανέτοιμα για να κάνουν το εμβόλιο προστασίας από τον κορονοϊό.

“Εμείς αυτή τη στιγμή και τώρα να έρθουν, είμαστε σε θέση αν έχουμε τα εμβόλια και το άτομο που θέλει να εμβολιαστεί, να γίνει ο εμβολιασμός”, μας επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Αναλυτικά, ο γιατρός μας ενημέρωσε ότι “το Κέντρο Υγείας, η 1η και η 2η ΤΟΜΥ, θα είναι εμβολιαστικά κέντρα. Ολα τα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα. Συνολικά θα υπάρχουν 10 εμβολιαστικά κέντρα στο νομό μας. Ισως προστεθεί και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας”. Διευκρίνισε ότι η επιδίωξη “ο στόχος που έχει βάλει το υπουργείο Υγείας να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες όσο γίνεται συντομότερα ή τουλάχιστον ένας αριθμός που να καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο, να είναι εφικτός”. Ξεκαθάρισε ότι “εμείς ως Κ.Υ. και ως ΤΟΜΥ είμαστε έτοιμοι. Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, υπάρχουν σαφέστατες οδηγίες που το υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ μας έχουν στείλει, υλικό υπάρχει. Και γενικά έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση αυτές τις μέρες, κάνουμε αρκετές προσομοιώσεις”. Κι εξήγησε: “Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο και πιθανότατα να κληθούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίζουμε επιπλοκές που δεν γνωρίζουμε. Αν και λίγο πολύ ένα εμβόλιο είναι και αυτό. Αυτά τα οποία πιθανά να συμβούν και απευχόμαστε όλοι να συμβούν, είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά”.

Ο κ. Κατσαφάδος μας πληροφόρησε ότι “είναι περίπου 40 άτομα στις δύο βάρδιες (20 το πρωί και 20 το απόγευμα) που θα μπορούν να εμβολιάζονται στο κάθε κέντρο. Δηλαδή 120, 130 άτομα την ημέρα”.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Οσον αφορά την ημερομηνία έναρξης, ανέφερε πως “υπήρχε η πληροφόρηση ότι θα έρθουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μια πρώτη φουρνιά, γύρω στις 300.000 δόσεις, ίσως και περισσότερες έρθουν στις 27 Δεκεμβρίου. Πιστεύω αυτοί οι στόχοι που έχει βάλει το υπουργείο να μην πέσουν πολύ έξω. Αν όχι την πρώτη εβδομάδα, τη δεύτερη του Ιανουαρίου να έρθουν οι δόσεις και να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, με δεδομένο ότι εμείς αυτή τη στιγμή και τώρα να έρθουν, είμαστε σε θέση αν έχουμε τα εμβόλια και το άτομο που θέλει να εμβολιαστεί, να γίνει ο εμβολιασμός”. Επιβεβαίωσε ότι “προτεραιότητα είναι οι υγειονομικοί” και πρόσθεσε: “Ηδη έχει έρθει μία λίστα, την οποία συμπληρώνουμε για το ποιοι επιθυμούν να εμβολιαστούν” κι εξήγησε: “Γιατί τα εμβόλια από τη στιγμή που θα βγουν από το υπερψυγείο που θα κρατάει το εμβόλιο στους -70 βαθμούς, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σε 5 24ωρα. Πρέπει να ξέρουν πόσες δόσεις θα μας στείλουν, ώστε να μην χρειαστεί να πεταχτούν”. Συμπλήρωσε ότι θα εμβολιαστούν “πρώτα οι υγειονομικοί και φυσικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ατομα άνω των 80 - 85 ετών, άτομα μικρότερης ηλικίας αλλά να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που να τα καθιστά ευάλωτα. Και σιγά - σιγά θα προχωρήσουμε και στις επόμενες ομάδες”.

Για τη διαδικασία του εμβολιασμού παρατήρησε πως “το υπουργείο έχει στείλει έντυπα τα οποία συμπληρώνει το άτομο που θέλει να υποβληθεί σε εμβολιασμό και μάλιστα για άτομα που δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν, υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει την ευθύνη και θα υπογράψει τα έντυπα που πρέπει, σαν ένα είδος κηδεμόνα. Θα έρχονται εδώ τα άτομα, αν δεν είναι ενημερωμένα, θα τα ενημερώνουμε για το τι πρόκειται να κάνουν, για το τι είναι το εμβόλιο, τι σκοπό έχει, θα γίνεται ένας έλεγχος από τον γιατρό για να εξασφαλίσουμε ότι θα πάει να κάνει το εμβόλιο σε άριστες συνθήκες -αν έχει αλλεργίες, αν υπάρχει κάποιο νόσημα που μπορεί ο εμβολιασμός να του φέρει κάποιο άλλο πρόβλημα. Και μετά φυσικά αφού εμβολιαστεί, θα τον κρατάμε σε παρακολούθηση το χρονικό διάστημα που θα μας επιτρέψει να του πούμε «μπορείς να πας τώρα σπίτι σου με ασφάλεια και με σιγουριά». Γιατί ο στόχος είναι, κάνουμε ένα εμβόλιο για να τον βοηθήσουμε κι έρχεται εδώ και πρέπει να φύγει καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πρώτα”.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ - ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας δήλωσε ξεκάθαρα ότι “τα τεστ συνεχίζονται” κι εξήγησε: “Γιατί  το εμβόλιο που θα μας έρθει, γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση αν γίνει σήμερα, η δεύτερη πρέπει να γίνει σε 21 ημέρες. Και η ανοσία, αυτό το περίπου 95% κάλυψης που παρέχει το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα έρθει μία με δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι για 5 εβδομάδες από τη στιγμή που θα κάνει την πρώτη δόση, το άτομο μπορεί να νοσήσει. Οπότε θα συνεχίσει να προσέχει το κυριότερο, αποστάσεις - μάσκες - πλύσιμο χεριών και φυσικά τα τεστ θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και ακόμα πιο έντονα. Δηλαδή, συγκριτικά με τον Μάρτιο - Απρίλιο που κάναμε 40 - 50 τεστ την ημέρα, τελευταία έχουμε φθάσει να κάνουμε 300 και 400 για το νομό”. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “το ποσοστό των θετικών έχει πάρα πολύ κατέβει. Την τελευταία εβδομάδα εμείς ως Κέντρο Υγείας είχαμε ένα 1 - 2 θετικά μόνο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαμε 6 - 7 και 10 καμιά φορά την ημέρα”.

Ενημέρωσε ότι “και μοριακά γίνονται και rapid” και διευκρίνισε: “Τελευταία ο ΕΟΔΥ έχει δώσει λίγη περισσότερη έμφαση στα rapid, στα τεστ της ταχείας ανίχνευσης. Είναι καλό αυτό, δεδομένου ότι έχουν την ίδια ισχύ με το μοριακό και είναι και πιο γρήγορη η απάντηση. Με το τεστ ταχείας ανίχνευσης μέσα σε 15 λεπτά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, ενώ το άλλο πρέπει να πάει Αθήνα, να εξεταστεί από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 24ωρο”.

Τέλος, υπενθύμισε πως “υπάρχουν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, 3 στο νομό μας που επισκέπτονται όλες τις πόλεις και κάνουν τα τεστ όχι μόνο σε δομές, αλλά και στον κόσμο, τους κατοίκους. Και το κυριότερο υπάρχουν στην πόλη μας συγκεκριμένες κλειστές δομές που οι έλεγχοι γίνονται σταθερά κάθε εβδομάδα, όπως είναι το Γηροκομείο, το Δημαρχείο. Δηλαδή είναι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο και πρέπει να προσέξουμε, γιατί αν κάποιος από αυτούς νοσήσει από τον κορονοϊό, είναι εύκολο να τον μεταδώσει στον κόσμο που έρχεται σε επαφή”.

Γ.Σ.