Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 22:27

Προσωπικούς βοηθούς από το κράτος θα έχουν τα άτομα με αναπηρία

Γράφτηκε από την

 

Προσωπικούς βοηθούς από το κράτος θα έχουν τα άτομα με αναπηρία. Τον προσωπικό βοηθό θα προσλαμβάνουν οι ίδιοι και θα τον πληρώνει το κράτος, και αυτός θα διευκολύνει το άτομο με αναπηρία σε δράσεις της ζωής του.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής μιλώντας στην “Ε” είπε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και αναμένουν να επεκταθεί, καθώς ξεκινά ως πιλοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας που αρχικά θα καλύψει τις ανάγκες 3.000 αναπήρων. Υπενθύμισε μάλιστα ότι υπήρξε μία από τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας τους, όπως και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ, που και εκεί υπάρχουν ευχάριστα νέα για τρεις ΣΥΔ στην Τρίπολη (μία από το δήμο και δύο από ιδιώτη) και μία στην Καλαμάτα από το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας. 

 

ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Εκτός από τον προσωπικό βοηθό, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται η κάρτα αναπηρίας για περισσότερους, ενώ αλλάζει και η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σε ό,τι αφορά τον προσωπικό βοηθό δε, η επιλογή θα γίνεται μέσα από μία επιτροπή, η οποία θα εξετάζει αν πράγματι το άτομο με αναπηρία έχει ανάγκη για υποστήριξη. Οπως προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά για 3.000 ΑΜΕΑ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 38 εκατ. ευρώ, ώστε μετά το πιλοτικό πρόγραμμα να έρθει η ελληνική πολιτεία και να θεσμοθετήσει τον προσωπικό βοηθό ως πολιτική παροχής υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία. 

 

ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Παράλληλα στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί η κάρτα αναπηρίας σε 170.000 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου. Η χορήγηση της κάρτας αναπηρίας θα αντικαταστήσει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται

έως σήμερα στις καθημερινές συναλλαγές των ατόμων με αναπηρία, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Στόχος για το 2021 είναι η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής και η χορήγηση της κάρτας σε ομάδα στόχο περίπου 170.000 ατόμων (δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ). Απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή του έργου σε πλήρη κλίμακα με χορήγηση της κάρτας σε όλα τα άτομα με αναπηρία (περίπου 10% του πληθυσμού σύμφωνα με τον ΠΟΥ).

 

ΕΝΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΕΠΑ

Επίσης, ετοιμάζεται και η Ενιαία Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ΚΕΠΑ. Το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, όπως η υποβολή αίτησης και η έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, προνοιακών επιδομάτων και άλλων παροχών, μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μητρώων και των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου. Επιπλέον, περιλαμβάνει ενέργειες για την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών. Ο στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας για την ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία.

Το εν λόγω έργο αφορά στις ακόλουθες ενέργειες:

• Θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών από το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό, κατόπιν διαβούλευσης με το υπουργείο Υγείας και Ιατρικούς Συλλόγους.

• Ενίσχυση/ανανέωση του ιατρικού σώματος των ΚΕΠΑ με εγγυήσεις διαφάνειας. Στόχος το ιατρικό δυναμικό να ανέλθει σε 1.200 άτομα σε πανελλήνια κλίμακα έως τον Μάιο.

  • • Εκπαίδευση των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών, με στόχο την εξοικείωσή τους με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και τη χρήση όλων των παρεχόμενων μέσων αξιολόγησης.
  • • Ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού από την ΕΣΑμεΑ και άλλους φορείς.

• Αναβάθμιση του συνόλου των πληροφοριακών υποδομών διαχείρισης των διαδικασιών στα ΚΕΠΑ.

• Δημιουργία ηλεκτρονικού υποσυστήματος υποστήριξης των ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ.

• Ανάπτυξη εργαλείου ανάλυσης ρίσκου (risk analysis) για τη λειτουργία του συστήματος δειγματοληπτικού ελέγχου και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων όλων των δομών (υγειονομικές επιτροπές, ιατρικό σώμα, διοικητικό προσωπικό). Ενδεικτικά κριτήρια για την ορθότητα των αποφάσεων είναι ο αριθμός των ενστάσεων που γίνονται δεκτές, η συχνότητα των ενστάσεων, η συμπεριφορά των ιατρών προς τους εξεταζόμενους, την υπηρεσία και τους συναδέλφους τους, καθώς και η εφαρμογή και τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

• Αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών (προσβασιμότητα, χώροι υποδοχής, αποκέντρωση δομών, πολλαπλά σημεία εξέτασης).

• Δημιουργία πολλαπλών σημείων εξέτασης στην Αθήνα, με κριτήρια την προσβασιμότητα και τη διασφάλιση της πληρότητας αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού προς αποφυγή αναβολών και καθυστερήσεων.