Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 08:48

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Παράσταση διαμαρτυρίας για ενίσχυση ΕΣΥ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Παράσταση διαμαρτυρίας για ενίσχυση ΕΣΥ (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 Την ενίσχυση του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, τις προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας για να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις, τη μονιμοποίηση των επικουρικών, την επαναφορά των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την αύξηση των μισθών, απαίτησαν η ΑΔΕΔΥ, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι χθες το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ενημέρωσαν και απηύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών αύριο 20 Οκτωβρίου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, των γιατρών και των εργαζομένων στη συνέχεια επέδωσε σχετικό ψήφισμα στη διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη και συζήτησε μαζί της για σοβαρά ζητήματα της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι ζητούν “άμεση αύξηση των μισθών όλων των εργαζομένων, επαναφορά όλων των ατόμων που είναι σε αναστολή, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και καινούργιο οργανόγραμμα στην υγεία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση να σκύψει και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της υγείας στο νομό και στη χώρα”.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μίλησε για “συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, που άφησε τη δημόσια υγεία ανοχύρωτη την περίοδο της πανδημίας” και για την ανάγκη “να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δημόσια υγεία, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας”. Χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή και ζήτησε “προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση των μισθών στο ύψος του πληθωρισμού κι επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ώστε οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα να ζουν αξιοπρεπώς”.

Ο γιατρός - εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Σταύρος Σφήκας ζήτησε “την ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας με ειδικευμένους γιατρούς” και σημείωσε πως “υπάρχει έλλειψη, υποστελέχωση του νοσοκομείου. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Ερχεται χειμώνας δύσκολος και πρέπει το νοσοκομείο να στελεχωθεί με επιπλέον γιατρούς, κυρίως παθολόγους που έχουμε μεγάλη έλλειψη”. Ευχήθηκε “καλύτερο χειμώνα από πέρσι με λιγότερα κρούσματα, γιατί ο κορονοϊός δεν έχει φύγει”.

Ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Σουγλέρης δήλωσε ότι “διεκδικούμε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που είναι στην υγεία να παραμείνουν και να μονιμοποιηθούν. Η προκήρυξη των 5.000 είναι εκ των έσω, δεν κερδίζουμε τίποτα, είναι οι υπάρχοντες συνάδελφοι που ήδη δουλεύουν. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με νέα προκήρυξη, την επαναφορά των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά”.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου κατήγγειλε “τη μεγάλη υποστελέχωση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας”, επισημαίνοντας ότι “ωθούμαστε σε υπερεργασία. Βρισκόμαστε σε εργασιακή εξουθένωση, δεν προλαβαίνουμε να ξεκουραστούμε από τη μία εφημερία στην άλλη. Θέσεις των γιατρών δεν καλύπτονται, δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς. Η κλινική Covid δεν έχει γιατρούς, έχει μόνον ένα επικουρικό θωρακουχειρουργό και καλούνται οι παθολόγοι (από τις 12 οργανικές θέσεις τους είναι καλυμμένες οι 6) να καλύψουν εφημερία σε 3 τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στην εφημερία του ένας γιατρός να δει 60 ασθενείς και άλλους 50 στα ΤΕΠ”. Σημείωσε ότι “οι προκηρύξεις που έχουν γίνει, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Δεν αγγίζουν τμήματα που είναι πολύ υποστελεχωμένα, όπως το παθολογικό, το αναισθησιολογικό, το καρδιολογικό”. Αφού ανέφερε πως “αναίτια οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός νοσοκομείων”, μίλησε για “απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες και περικοπή δεδουλευμένων και τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα στο νοσοκομείο, που παραμένουν άλυτα από την αρχή της πανδημίας”.

Ο γιατρός - εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου Μανώλης Μάκαρης έκανε λόγο για “τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, 40% στους γιατρούς σε σχέση με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου” και ζήτησε “μαζικές προσλήψεις σε όλα τα τμήματα στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημήτρης Τσιλίκας παρατήρησε πως “οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλότερες, στο 5% του ΑΕΠ και ζητάμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, να γυρίσουν γρήγορα πίσω οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή, να σταματήσει ο σχεδιασμός συγχώνευσης των νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών μονάδων”.

Η υγειονομικός- διαιτολόγος Κέλλυ Μπουκέα που βρίσκεται σε αναστολή, σημείωσε πως “κάποιοι έχουμε επιστρέψει με νόσηση, αλλά υπάρχουν συνάδελφοι που είναι 25 μήνες απλήρωτοι, τη στιγμή που άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με βαρύτατα ποινικά αδικήματα παίρνουν το 50% του μισθού τους. Το μέτρο είναι άδικο, εκδικητικό, τιμωρητικό και παράλογο. Δεν αποτελούμε εμείς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε την κατάργηση του μέτρου της αναστολής για όλους τους συναδέλφους και καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας με τη διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, όπου της επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα, μεταξύ άλλων η κ. Αλειφέρη επεσήμανε ότι “πιστεύω πολύ στο ΕΣΥ. Εχουμε παροχές πολύ υψηλού επιπέδου, προς τιμήν των στελεχών, του προσωπικού. Το νοσοκομείο κράτησε στην πανδημία”. Εξήρε την επιστημονική κατάρτιση και την παροχή φροντίδας από τους γιατρούς και όλο το προσωπικό και δήλωσε πως “το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είναι σε άριστο, αλλά σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο”. Τάχθηκε υπέρ της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και του να βρεθεί φόρμουλα να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και συμφώνησε πως “οι γιατροί πρέπει να αμειφθούν περισσότερο, δεν μπορούν να προσελκυστούν νέοι γιατροί με αυτές τις αμοιβές”, ενώ παραδέχθηκε ότι “υπάρχει ένα θέμα στην παθολογία”.

Τέλος, εκτίμησε ότι “το κλίμα στο νοσοκομείο σε γενικές γραμμές είναι καλό” και δήλωσε πως δεν καθορίζει τις αποφάσεις της η κομματική παράμετρος, η κομματική ταυτότητα γιατρών και προσωπικού.


NEWSLETTER