Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 09:19

Η «ακτινογραφία» των κενών σε γιατρούς του Νοσοκομείου

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Από το 2020 έως το 2023 έχουν προκηρυχθεί 54 κενές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι μισές σχεδόν, οι 24, ήταν άγονες, γι’ αυτό και σημαντικές ελλείψεις παραμένουν, ενώ διορίστηκαν 26 γιατροί.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία από πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου, τονίζουν πως το πιο σοβαρό ζήτημα αφορά την έλλειψη ενδιαφέροντος από παθολόγους, χωρίς να είναι και το μοναδικό.

Αυτή η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία, από τα αρμόδια υπουργεία, για την προσέλκυση νέων γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 2018 και το 2020 είχαμε άγονες προκηρύξεις για τους παθολόγους, ενώ το 2021 σε τρεις προκηρύξεις που έγιναν για την ίδια πολύπαθη ειδικότητα, διορίστηκαν 2 γιατροί, από τους οποίους ο ένας αποχώρησε (από το δημόσιο σύστημα υγείας) αργότερα.

Σήμερα οι δύο παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχουν 7  μόνιμους γιατρούς, - η μία έχει πάρει άδεια εγκυμοσύνης- , από τις 10 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 7. Συνολικά, έγιναν 9 άγονες προκηρύξεις και μόνο οι 2 πέτυχαν μερικώς.

Από τα σοβαρά ζητήματα είναι η άγονη προκήρυξη για δεύτερη φορά, για την 2η θέση ογκολόγου, ειδικότητα κρίσιμη για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της Μεσσηνία. Το άγονο αποτέλεσμα διαπιστώθηκε με καθυστέρηση και δεν επαναπροκηρύχθηκε στην τελευταία προκήρυξη του 2023. Πάντως, θα προκηρυχθεί και πάλι σε υψηλή προτεραιότητα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

Στην τελευταία προκήρυξη του Νοσοκομείου ζητούνται νευρολόγος, πνευμονολόγος, για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γιατρός παθολόγος ή γενικός ή χειρουργός με εμπειρία. Ειδικότητες που επαναπροκηρύχθηκαν, γιατί ήταν άγονες το 2023, ενώ η επαναπροκήρυξη δεν περιλαμβάνει παθολόγους.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχουν 3 πνευμονολόγοι και 3 νευρολόγοι και με 4ο γιατρό αυτών των ειδικοτήτων εκτιμάται πως θα ανακουφιστούν οι παθολογικές κλινικές, θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτοτελούς  χειρισμού υπό την επιστημονική διεύθυνση, αν χρειαστεί, διευθυντή παθολόγου.

Για το 2024 ετοιμάζεται νέα μεγάλη προκήρυξη στην οποία θα προταθούν παθολόγος, παθολογοανατόμος (για βιοψίες), χειρουργός, καρδιολόγος με εξειδίκευση στο Αιμοδυναμικό, νεφρολόγος και ακτινοδιαγνώστης.

Για το ζήτημα του μαγνητικού τομογράφου που δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός, έγινε προκήρυξη για σύμβαση με ιδιώτη που θα κάνει τις διαγνώσεις. Αυτό, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, θα δώσει τη δυνατότητα να γίνονται όλες οι αναγκαίες μαγνητικές για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και γι’ αυτούς που προσέρχονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Στα θετικά, όσον αφορά νέους γιατρούς, είναι ότι το Νοσοκομείο έχει 4 ψυχιάτρους και αναμένεται και 5ος, ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενώ στο ΤΕΠ υπάρχουν 5 ειδικευμένοι γιατροί και αναμένεται και 6ος ενώ και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα.

Οσον αφορά το σοβαρό ζήτημα με τους δύο αναισθησιολόγους από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για τους οποίους είχαν αποφασιστεί μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναφέρεται

ότι η απόφαση ήταν  για 2 μέρες τον μήνα, για τον καθένα, για το πρωινό ωράριο, για να μειωθεί η λίστα των χειρουργείων (250 είναι σε αναμονή). Υποστηρίζεται ότι δεν διαταράχθηκε το πρόγραμμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δεν καταργήθηκαν εκεί χειρουργεία (δεν έχει λίστα)

και το κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ εκτιμάται πως η διοικήτρια θα είχε ευθύνες, αν δεν το έκανε.

 

ΜΑΦ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας συστήνεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αγγειακά - εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με το ΦΕΚ που αφορά 19 νοσηλευτικές μονάδες της χώρας με 6 τουλάχιστον κλίνες, η καθεμία. Στο Νοσοκομείο υπάρχει ο χώρος για τη δημιουργία της και με βάση το ΦΕΚ, “ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) ορίζεται η μη αυτόνομη υγειονομική μονάδα, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής – Τμήματος του οικείου Νοσοκομείου και δέχεται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης”.