Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 08:30

Κλείνουν τα ιατρεία στη Μεσσηνία: “Δεν αντέχουν οικονομικά οι εργαστηριακοί γιατροί”

 

Δεν αντέχουν άλλο οικονομικά οι εργαστηριακοί γιατροί της πατρίδας μας. Εχουν καταχρεωθεί, καθώς ο ΕΟΠΠΥ τους καταλογίζει τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, εξετάσεις δηλαδή που έχουν κάνει και δεν πληρώνονται.

Και όλα αυτά με τιμές του 1991. Και αντί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση, τους καταργεί το δικαίωμα της απεργίας. Για αυτούς τους λόγους αποφάσισαν και στη Μεσσηνία και κλειδώνουν τα ιατρεία τους, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν.

Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου του νομού, στην Καλαμάτα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Γιατρών “Συνεργασία” Λευκή Χωραΐτη, μικροβιολόγος στους Γαργαλιάνους.

Αρχικά, ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Βασίλης Χρυσαυγής δήλωσε ότι ο σύλλογος στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη δίκαιη αντίδρασή τους. Επεσήμανε πως για “12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”.

Ο κ. Χρυσαυγής σημείωσε ότι ο σύλλογος καταγγέλλει “την αντισυνταγματική τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί και ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας”.

Η κ. Χωραΐτη μίλησε για συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης των εργαστηριακών γιατρών, παρατηρώντας ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτούν πλέον τα ιατρεία τους, έχουν πανάκριβα αντιδραστήρια, μισθούς και άλλες υποχρεώσεις.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία 12 χρόνια υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και πως με νόμο Βορίδη το 2014 η υπέρβαση του προϋπολογισμού του οργανισμού ήταν και είναι κλειστή κι επιβαρύνει τους παρόχους, τα εργαστήρια.

Ανέφερε ότι οποιοδήποτε παραπεμπτικό είναι υποχρεωμένοι να το εκτελέσουν και πως οι εξετάσεις που κάνουν, υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ.

 

ΧΑΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΖΗΤΟΥΝ

Η πρόεδρος των εργαστηριακών γιατρών επεσήμανε ότι με το clawback rebate παίρνουν μείον 40% από το έργο που εκτελούν. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ χάνουν τα 400 και αυτά όμως καλούνται να τα επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα αυτά είναι απαιτητά σε 120 δόσεις.

“Εχουμε καταχρεωθεί και θα τα ξεχρεώσουμε σε 10 χρόνια, το 2034”, δήλωσε με αγανάκτηση η γιατρός. Ενημέρωσε χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση θανάτου το χρέος μεταβιβάζεται στα παιδιά, αν σταματήσουν το επάγγελμα και φύγουν σε άλλη χώρα, ζητούν τα χρήματα εφάπαξ και αν πάρει κάποιους σύνταξη, θα του τα κρατήσουν από τη σύνταξη.

Η γιατρός αναφέρθηκε και σε άλλες μειώσεις, στην αναγκαστική έκπτωση, στη μείωση του ποσού με τις οποίες αποζημιώνονται για εξετάσεις, με τιμές του 1991 και σε αυτές τις τιμές έχουν μείωση 40%.

Πρόσθεσε ότι  από το 2016 έχουν προστεθεί νέες εξετάσεις, κοστοβόρες, πιο ακριβές και πως οι αρμόδιοι τους έλεγαν ότι δείχνουν κατανόηση, αλλά μόνο στα λόγια.

Συνεχίζοντας, ενημέρωσε ότι έχουν δραστηριοποιηθεί σε πρωτοβάθμιες ενώσεις και πως αυτή που είναι πρόεδρος, εκπροσωπεί 1.500 εργαστήρια.

“Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα απαραίτητα. Εχουμε δανειστεί, έχουμε καταναλώσει το λίπος που είχαμε από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αντέχουμε άλλο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η κ. Χωραΐτη δήλωσε ότι πριν από 20 ημέρες είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε πανέξυπνο και ικανότατο και αυτός έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αυτός που κάνει απεργία και αρνηθεί την  παροχή υπηρεσιών, του κόβουν τη σύμβαση.

“Μας γυρίζει στο 1972 - 1973”, παρατήρησε η γιατρός και σημείωσε: “Δεν έχουμε το δικαίωμα της απεργίας, που έχουν όλοι οι άλλοι, ακόμα και οι αστυνομικοί. Κλειδώνουμε τα ιατρεία μας, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Εμείς είμαστε η ραχοκοκκαλιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Βοηθείστε μας για να παρέχουμε στον κόσμο αυτά που αξίζει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, το λειτούργημά μας”.

Γ.Σ.