Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 23:14

3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από την
3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Ναύπλιο

Με στόχο τη μείωση της θνητότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα πραγματοποιείται το 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο 2015 στο Ναύπλιο, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας.

 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του συνεδρίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης ενημερωτικών ομιλιών και δράσεων πρόληψης υγείας για πολίτες, φορείς και συλλόγους της πόλης. Έτσι, σήμερα το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση πολιτών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με συμμετοχή μέρους του διοικητικού προσωπικού του Δήμου, αστυνομικών, πυροσβεστών, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή συλλόγων και απλών πολιτών του Ναυπλίου.

Το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αργολικής πρωτεύουσας, έγιναν ενημερωτικές ομιλίες για τους πολίτες σχετικές με τους παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ενώ διάλεξη δόθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανο Φούσα, με θέμα «Πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Ο κ. Φούσας στην ομιλία του ανέφερε ότι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία καρδιακής νοσηρότητας και ακολουθούν τα τροχαία και ο καρκίνος.

Στους παράγοντες κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού - που σημείωσε πως είναι ένα έμφραγμα του εγκεφαλικού ιστού και προέρχεται από τη διακοπή ροής αίματος εξαιτίας θρόμβου ή εμβόλου ή αιμορραγίας - συγκαταλέγονται το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες, η παχυσαρκία, η μείωση φυσικής δραστηριότητας και η κληρονομικότητα, ενώ στις αιτίες «υποτίμησης» του εμφράγματος είναι η ηλικία στους νέους και τις γυναίκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επεσήμανε πως η πρόληψη και ο έλεγχος είναι βασικό ζήτημα κι απαιτείται διακοπή καπνίσματος, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης ώστε να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα τα οποία ορίζονται, η συστολική μικρότερη από 130mmHg και η διαστολική μικρότερη από 85 mmHg.

Έλεγχος του διαβήτη, ο οποίος σημείωσε πως είναι μια συνηθισμένη πάθηση κατά την οποία η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλή και στην Ελλάδα η συχνότητά του είναι 4-6% στο σύνολο του πληθυσμού, αναφέροντας ότι οι φυσιολογικές τιμές είναι 75-105 mg/dl. Τα συμπτώματα του διαβήτη είπε, πως είναι η αυξημένη δίψα, υπερβολική διούρηση ειδικά τη νύχτα, απώλεια βάρους, κούραση, θολή όραση και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη, ο διαβήτης τύπου Ι που αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και συνήθως τα συμπτώματα είναι πολύ πιο εμφανή και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που αναπτύσσεται πιο αργά και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην το αντιληφθούν έγκαιρα.

Για την υπερλιπιδαιμία ανέφερε ότι υποδηλώνεται η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων στο αίμα. Υπάρχουν αρκετές μορφές λιπιδίων, εκείνα όμως τα οποία ανέφερε έχουν συσχετισθεί με τη στεφανιαία νόσο είναι, η ολική χοληστερόλη, η HDL-χοληστερόλη η οποία αποκαλείται και «καλή» χοληστερόλη, η LDL που αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Οι επιθυμητές τιμές ανέφερε για όλα τα λιπίδια, σε μέτρηση μετά από νηστεία τουλάχιστον 12 ωρών είναι, λιγότερο από 190 mg για την ολική χοληστερόλη, λιγότερο από 115 mg για την LDL-χοληστερόλη, περισσότερο από 40 mg της HDL-χοληστερόλη για τους άνδρες και 45 mg για τις γυναίκες και για τα τριγλυκερίδια λιγότερο από 150 mg.

Η παχυσαρκία παίζει καθοριστικό ρόλο και υπογραμμίστηκε ότι, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία με τον αριθμό των υπέρβαρων ανθρώπων να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό κι αυτό είπε, σε γενικές γραμμές οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής αλλά και στην ανθυγιεινή διατροφή, ενώ μόνο το 1-2% της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Εκείνο που υπογράμμισε ο κ. Φούσας είναι η πρόληψη κι ο έλεγχος. Και, στην πρόληψη του εμφράγματος απαιτείται η βελτίωση της διατροφή και προτάσσεται η μεσογειακή δίαιτα και το ελαιόλαδο, η άσκηση και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας που συνίσταται σε 3 περίπου χλμ την ημέρα, δηλαδή γρήγορο συνεχές βάδισμα 30 με 45 λεπτά. Σημειώνοντας ότι, τo ασκημένο άτομο, κάτω από τις καθημερινές καταπονήσεις, ψυχικές και σωματικές, κινδυνεύει πολύ λιγότερο από ένα μη ασκούμενο και τα άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν ελαττωμένο ιξώδες αίματος και κινδυνεύουν λιγότερο από θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Αύριο, θα διεξαχθεί το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, όπου θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στις πολλές θεματικές ενότητες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη με θέμα "Αντιαιμοπεταλιακή Αγωγή στα Οξέα στεφανιαία σύνδρομα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER