Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 14:35

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: H νόσος που «χτυπά» τις γυναίκες

Γράφτηκε από την
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: H νόσος που «χτυπά» τις γυναίκες

Στο αδύναμο φύλο έχει προτίμηση η ύπουλη ασθένεια που "βομβαρδίζει ανελέητα" πολλά συστήματα του οργανισμού, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, καθώς εννέα στους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, 5.000 συμπολίτες μας πάσχουν από τη νόσο, η οποία εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων «χτυπά» στις ηλικίες, μεταξύ των 15 και 40 ετών.

 

«Η έγκαιρη πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου από τον ειδικό γιατρό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο» επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου στις 10 Μαΐου, η οποία τιμάται διεθνώς από τις κατά τόπους οργανώσεις και συνδέσμους ασθενών με Λύκο, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της πολιτείας και των ασθενών για τις διάφορες παραμέτρους της πάθησης με σκοπό την διασφάλιση μιας καλής, μακρόχρονης και δημιουργικής ζωής με Λύκο.

Η πρώτη διάγνωση της πάθησης, χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα "λύκος" γιατί οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί, μοιάζουν με δάγκωμα λύκου. Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων, πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

Ο ΣΕΛ μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων από τον οργανισμό. Συνήθως, υπάρχουν πόνοι στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο (οίδημα) στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο). Επίσης, χαμηλή πυρετική κίνηση («δέκατα»), αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα. Συχνά, τα παραπάνω ενοχλήματα υπάρχουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες προτού κάποιος απευθυνθεί σε γιατρό.

Επιπλέον, οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν συχνά χαμηλό αιματοκρίτη (αναιμία), ή χαμηλό αριθμό λευκών (λευκοπενία) ή αιμοπεταλίων (θρομβοπενία). Περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με ΣΕΛ μπορεί να αναπτύξει πιο σοβαρές εκδηλώσεις από τα νεφρά (λεύκωμα ή αίμα στα ούρα και αυξημένη πίεση αίματος), το νευρικό σύστημα ή άλλα εσωτερικά όργανα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, τα συμπτώματα αυτά όμως δεν είναι ειδικά για το ΣΕΛ, καθώς μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει αρχικά άλλες παθολογικές καταστάσεις με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος.

Παρόλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή, αναφέρει η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER