Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 17:52

Χρονάς: "Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα το υποβαθμίσει κανείς…"

Χρονάς: "Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν θα το υποβαθμίσει κανείς…"

Με αφορμή τελευταία συζήτηση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και τη δικαιολογημένη ανησυχία που εκφράζει η τοπική κοινωνία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ως γιατρός πρωτίστως, με εγγενές ενδιαφέρον για θέματα υγείας και δευτερευόντως ως περιφερειακός σύμβουλος θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Αρχικά να διευκρινίσω πως η ευαισθησία για την υγεία είναι δεδομένη στο σύνολο της περιφερειακής αρχής και ήδη έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο η αγωνία για τα έργα που υλοποιούνται στον τομέα αυτό και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Λόγω της πολιτικής αστάθειας, όμως, που επικρατεί στη χώρα η πληρωμή έργων έχει σταματήσει και η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Η Περιφέρεια και προσωπικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έχει ενεργήσει ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι κωδικοί και να δοθεί μέρος του ποσού που οφείλεται στους εργολάβους άμεσα και τα έργα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που είναι πρωταρχικής σημασίας για την περιοχή να συνεχίσουν απρόσκοπτα.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού και τις μετακινήσεις γιατρών οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια αλλά και στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας που με ευκολία και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αυξημένες ανάγκες της Τριφυλίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες, μετακινούν ανεξέλεγκτα  γιατρούς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να φύγουν για άλλα νοσοκομεία. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν οι μετακινήσεις με πιο αυστηρά κριτήρια και βάσει των αναγκών που καλύπτει το κάθε νοσοκομείο και όχι στη λογική πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας είναι δευτερεύον και να μην βασίζονται στο φιλότιμο των γιατρών που παραμένουν στο νοσοκομείο.

Εξάλλου είναι γνωστό πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά μία ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και οφείλουμε όλοι να μην το οδηγήσουμε στο κλείσιμο.

Η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι της αναλογεί και θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να βρεθεί λύση και στο θέμα των γιατρών. 

Θα πρέπει όμως οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Μεσσηνίας να έχουν αγαστή συνεργασία μεταξύ τους καθώς και με την εποπτεύουσα αρχή, την  6η ΥΠΕ, ώστε να μην λειτουργεί η μία δομή υγείας εις βάρος της άλλης.

 

Αγγελος Χρονάς

Ειδ. χειρουργός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου,

εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Π.Ε. Μεσσηνίας