Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 14:12


Διήμερο αφιερωμένο στην πρόληψη και στην Παιδοδοντιατρική στην Καλαμάτα



Διήμερο αφιερωμένο στην πρόληψη και στην Παιδοδοντιατρική στην Καλαμάτα


Με ένα διήμερο αφιερωμένο στην πρόληψη και στην Παιδοδοντιατρική εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμα επιστημονικών του εκδηλώσεων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Το Σαββατοκύριακο διοργανώνει στο ξενοδοχείο "Pharae Palace" στην Καλαμάτα διημερίδα με θέμα την "Εκπαίδευση οδοντιάτρων και εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας στην προσχολική ηλικία".

Οπως είπε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τζίνα Θεοδωροπούλου, η επιλογή της θεματολογίας δεν υπήρξε τυχαία ενώ έχει διπλό χαρακτήρα: "Αφενός με το πρόγραμμα «Αγωγή στοματικής υγείας στην προσχολική ηλικία» ο ΟΣΜ συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να έρθει σε επαφή με την κοινωνία και αφετέρου αφουγκραζόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού θελήσαμε να δώσουμε ακόμα περισσότερη έμφαση στην επιταγή της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης των οδοντιατρικών βλαβών". 

Σημείωσε ακόμη ότι ο σύλλογος γνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των παιδιάτρων για τη φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, προσπάθησε στο πρόγραμμα της Κυριακής να περιλάβει θέματα για την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση από τους παιδιάτρους των γονέων και παραπομπή τους στον οδοντίατρο. Η πρώτη μέρα, το Σάββατο, είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν κυρίως νηπιαγωγούς. 

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της διημερίδας και τους ομιλητές ανέπτυξε ο γεν. γραμματέας του συλλόγου Κώστας Νικολακέας, ενώ παρέστη και ο ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγγελος Τσορφόλιας. 

Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.

Ν.Κ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Α' μέρος: Ενημέρωση ενδιαφερομένων

10 - 10.30 π.μ. Χαιρετισμοί- Καλωσόρισμα προέδρου Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

10.30 - 11.15 π.μ. Παρουσίαση του «Προγράμματος προαγωγής και καταγραφής της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού».

11.15 π.μ. - 12 μ. Σημασία της αγωγής στοματικής υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης. Ομιλητής Κ. Ουλής, καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Β' μέρος: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και οδοντιάτρων

12.30 - 1.15 μ.μ. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού στο κάθε νηπιαγωγείο και την τάξη. Ομιλητής Α. Αγουρόπουλος, ειδικευθείς στην Παιδοδοντιατρική, συνεργάτης Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ. 

1.15 - 2 μ.μ. Οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος και την επίσκεψη του οδοντιάτρου στο νηπιαγωγείο- σχολείο. Ομιλητής Ν. Λυγιδάκης, ειδικευθείς στην Παιδοδοντιατρική, πρόεδρος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας. 

3 μ.μ. Λήξη συζήτησης και παραλαβή πιστοποιητικών.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

9.25 - 9.30 π.μ. Εναρξη ημερίδας - Εισαγωγή Γ. Θεοδωροπούλου, πρόεδρος ΟΣΜ.  

9.30 - 10 π.μ. Είδη, τεχνικές και υλικά εμφράξεων στα νεογιλά δόντια. Ομιλήτρια Σ. Γκιζάνη, επίκουρος καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ.

10 - 10.30 π.μ. Προστασία και θεραπεία πολφού νεογιλών δοντιών (έμμεση κάλυψη, πολφοτομή, πολφεκτομή). Ομιλητής Ν. Λυγιδάκης.

10.30 - 11 π.μ. Σύγχρονες απόψεις για τη χρήση του φθορίου στα παιδιά. Ομιλητής Α. Αγουρόπουλος.

11 - 11.30 π.μ. Διάλειμμα

11.30 π.μ. - 12 μ. Αντιμετώπιση του τραύματος των σκληρών οδοντικών ιστών στα παιδιά και τους εφήβους. Ομιλητής Ν. Λυγιδάκης.

12 - 12.30 μ.μ. Αιτιολογία και κλινική αντιμετώπιση των μονίμων γομφίων και τομέων με ατελή ενασβεστίωση της αδαμαντίνης. Ομιλητής Ν. Λυγιδάκης. 

12.30 - 1 μ.μ. Διάλειμμα

1 - 1.45 μ.μ. Παθολογικά κλινικά ευρήματα στη πρόσθια περιοχή των γνάθων στα παιδιά και τους εφήβους. Διαφορική διάγνωση και θεραπεία. Ομιλήτρια Ν. Θεολόγη - Λυγιδάκη, επίκουρος καθηγήτρια Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ΕΚΠΑ.

1.45 - 2 μ.μ. Συζήτηση και παραλαβή πιστοποιητικών.