Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 09:04

Σε οριακό σημείο λειτουργίας Παθολογικές και Επείγοντα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε οριακό σημείο λειτουργίας Παθολογικές και Επείγοντα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Επιμένει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας στις επισημάνσεις του για ελλείψεις σε Παθολογικές Κλινικές και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Με νέα ανακοίνωσή του επανέρχεται απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία Παθολογικών και Επειγόντων είναι σε οριακό σημείο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί σημειώνουν:

"Με το έγγραφο που αποστείλαμε στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ, δεν αποσκοπούμε στη δημόσια αντιπαράθεση με το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, ούτε προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε το έργο του, ούτε επιθυμούμε τη σύγκρουση με τους ιατρούς των κέντρων υγείας του νομού μας. Στοχεύουμε στη βελτίωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες και τους επισκέπτες του νομού μας, εν μέσω μάλιστα θέρους και μνημονίων, χωρίς συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

Εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι οι Παθολογικές Κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελούν "την καρδιά" κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας / Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, λειτουργούν σε οριακό σημείο. Οι υπηρετούντες παθολόγοι δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο, ώστε να μπορούν οι κλινικές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αναφορικά με τις 12 συνολικά προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, ενός οργανογράμματος που είναι ήδη ξεπερασμένο από το χρόνο λόγω αύξησης των αναγκών, υπηρετούν 6 ειδικευμένοι παθολόγοι, ο ένας εξ αυτών δεν εφημερεύει για λόγους υγείας, υπάρχει 1 επικουρικός παθολόγος και μόλις την Πέμπτη 30.6.2016 πληροφορηθήκαμε για την τρίμηνη μετακίνηση ειδικευμένου παθολόγου από το ΚΥ Μελιγαλά. Ενα τραγικό στοιχείο: στη Β' Παθολογική, επί 11 ημέρες το μήνα Ιούνιο, όπως και σε προηγούμενους μήνες, δεν υπήρχε κανένας ειδικευμένος παθολόγος σε εφημερία! Την «καλύπτει» η Α' Παθολογική, που ταυτοχρόνως είχε την ευθύνη των ΤΕΠ και της δικής της κλινικής. Στην Α' Παθολογική επί 9 μέρες τον ίδιο μήνα ο παθολόγος εφημέρευε σε εφημερία ετοιμότητας δηλαδή από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ένας παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 120 ασθενείς τη μέρα…

Τι σημαίνει, άραγε, η έλλειψη παθολόγων; Μεταξύ άλλων, περισσότερες εφημερίες ανά γιατρό και λιγότερο ιατρικό προσωπικό στην πρωινή επίσκεψη, με επακόλουθο την καθυστέρηση στη διακίνηση των ασθενών και, φυσικά, κόπωση. Πάνω απ’ όλα, όμως, σημαίνει υποδεέστερη παροχή υπηρεσιών υγείας/νοσηλείας προς τους πολίτες, από λιγότερους και πιο κουρασμένους γιατρούς.

Μπορούν, άραγε, οι παθολόγοι να εργάζονται συνεχώς υπό ασφυκτικές συνθήκες και να ανταποκρίνονται με αξιοπρέπεια (προς τους αρρώστους, αλλά και προς τους εαυτούς τους) στις δύσκολες υποχρεώσεις τους; Η μέχρι τώρα πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Απογοητευμένοι άρρωστοι, εξουθενωμένοι γιατροί (και το  ιατρικό λάθος ελλοχεύει…).

Η εντός τριμήνου ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης δύο παθολόγων, αποτελεί ευχή και ελπίδα όλων μας. Το παρόν όμως διαφέρει από το μέλλον και ο ασθενής έχει ανάγκη το γιατρό τώρα, όχι αύριο.

Οι προτάσεις μας, που αναφέρονται στο έγγραφο προς την 6η ΥΠΕ, δεν επιλύουν το πρόβλημα, απλά το αντιμετωπίζουν προσωρινά. Η Πολιτεία και η διοίκηση οφείλουν να το αντιμετωπίσουν άμεσα και οριστικά".