Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 20:41

95 λεπτά το κιλό το φιστίκι του Μπουρνιά (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
95 λεπτά το κιλό το φιστίκι του Μπουρνιά (βίντεο)

Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η φετινή παραγωγή φιστικιού στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στην Μπούκα. Σε αρκετά κτήματα, σ’ αυτά που δεν πλημμύρισαν στη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου και τέτοια είναι τα πιο πολλά στον Μπουρνιά, αλωνιστικές μηχανές αλωνίζουν και σακιάζουν το φιστίκι που προωθείται στους εμπόρους (κυρίως στο Νίκο Παπαθεοδώρου), με τιμή στα 95 λεπτά το κιλό.

Οπως μας τόνισαν παραγωγοί στον Μπουρνιά, είναι μια καλή κι εύκολη καλλιέργεια που δεν έχει σχέση με την καλλιέργεια της πατάτας, όμως, η καλύτερη τιμή, το 1,10 ευρώ θα ήταν το ιδανικό.

Συζητώντας μαζί τους, σημείωσαν τα "φέσια" που έχουν φάει από την πατάτα και την οικονομική καταστροφή των δύο τελευταίων χρόνων, που θα οδηγήσει στο σταμάτημα της καλλιέργειας.

Ο βετεράνος παραγωγός Ντίνος Καρδάσης παρατήρησε ότι το φιστίκι «είναι καλή καλλιέργεια, αξίζει να ασχολείσαι. Εχει πολύ λιγότερα έξοδα σε σχέση με την πατάτα. Από το φιστίκι βγάζουμε ένα κομμάτι ψωμί». Το παράπονο που εξέφρασε, ήταν ότι «ενώ εμείς πουλάμε με πίστωση, αγοράζουμε μόνο μετρητοίς». Και παρακάλεσε την κυβέρνηση «να ορίσει πιο γρήγορες διαδικασίες για τις υποθέσεις τους που αφορούν οικονομικές διαφορές στο Ειρηνοδικείο. Να έχουν προτεραιότητα οι υποθέσεις μας για τα λεφτά που μας χρωστάνε». Κι εξήγησε πως «οι παραγωγοί τα έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα, για να σταθούν στα πόδια τους. Από τις πατάτες είναι τα προβλήματά μας».

Η Μαρίνα Κοιλάκου - Τσελίκη ανέφερε ότι «είναι καλή παραγωγή το φιστίκι, ακούραστη καλλιέργεια. Μόνο νερό θέλει και 2 - 3 φάρμακα στη αρχή για τα χορτάρια». Παρατήρησε, όμως, πως «είναι χαμηλή η τιμή, με 1,10 ευρώ θα ήταν καλά. Γιατί και τα μεροκάματα είναι υψηλά». Μας αποκάλυψε ότι «πατάτα δεν ξαναβάζουμε, τις δύο τελευταίες χρονιές τελειώσαμε. Θα βάλουμε κηπευτικά και φασόλια».

Γ.Σ.


NEWSLETTER