Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 09:22

Ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο στην “Ε”: “Μοναδικός δρόμος για το ελαιόλαδο η ποιότητα”

Γράφτηκε από τον
Ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο στην “Ε”: “Μοναδικός δρόμος για το ελαιόλαδο η ποιότητα”

 

 

«Το να διαφοροποιηθούμε με την ποιότητα είναι ο μοναδικός δρόμος» σημειώνει για το ελαιόλαδο ο Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο γεωπόνος, ιδρυτής και πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού EVO IOOC, μιλώντας στην «Ε».

Στέκεται ιδιαίτερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ελαιόλαδο, τα οποία και έχει αυτό που παράγεται στη Μεσσηνία, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα την επέλεγε για να καλλιεργήσει εδώ, αν και όπως λέει με νόημα δεν είναι σίγουρος για το οικονομικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την Τοσκάνη.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

 

Πριν τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για αυτόν και για την παρουσία του στη Μεσσηνία:

«Ονομάζομαι Αντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, είμαι γεωπόνος, ιδρυτής και πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού EVO IOOC, ενός από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο, που γίνεται στην Ιταλία. Επίσης διδάσκω σε σχολεία ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο. Είμαι στην Ελλάδα γιατί σε συνεργασία με τη LIA Cultivators οργανώνουμε μια σειρά από σεμινάρια στα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον τομέα του ελαιολάδου υψηλής ποιότητας».

 

Τι είναι αυτό που κάνει ένα λάδι ποιοτικό και τι του δίνει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά;

Αρχικά η καρδιά! Η αγάπη για τα ελαιόδεντρα, η αγάπη και η προσοχή στην επιλογή του σωστού ελαιοτριβείου και η μεγάλη προσοχή στο να διατηρηθεί η ποιότητα και μετά το ελαιοτριβείο. Αλλά η αγάπη χωρίς γνώση δεν αρκεί. Χρειάζεται να γνωρίζουμε τι κάνουμε σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας, της παραγωγής και της τυποποίησης του ελαιολάδου και αν η γνώση λείπει έχουμε δύο δυνατότητες, ή να εμπιστευτούμε κάποιον ειδικό ή να εκπαιδευτούμε οι ίδιοι.

 

Πώς μπορεί ο καταναλωτής με απλό τρόπο να επιλέξει και να ξεχωρίσει ένα ποιοτικό ελαιόλαδο;

Ο τρόπος δεν είναι μόνο ένας και δεν είναι απλός. Εγώ προσωπικά ως καταναλωτής αν δεν έχω τη δυνατότητα να δοκιμάσω από πριν το προϊόν -το ίδιο συμβαίνει και σε ένα γιαούρτι, ένα τυρί, έτσι και στο ελαιόλαδο- εμπιστεύομαι αυτόν που έχει πιστοποιήσει αυτά τα προϊόντα, ψάχνω προϊόντα ΠΟΠ, βιολογικά και ίσως μια ένδειξη ποιότητας που έχει δοθεί από ένα διαγωνισμό. Και έπειτα πρέπει να το δοκιμάσουμε και να εμπιστευτούμε τις αισθήσεις μας, αυτές δεν κάνουν ποτέ λάθος. Ενα ελαιόλαδο πρέπει να θυμίζει τον καρπό της ελιάς. Επειτα στο στόμα πρέπει να είναι ισορροπημένα πικρό και πικάντικο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκει στο ελαιόλαδο αρώματα που βρίσκει στο κρασί ή να μυρίζει σαν κηρομπογιά, ταγγισμένο. Το να μάθει ο καταναλωτής να αναγνωρίζει αυτά που ονομάζονται ελαττώματα στο ελαιόλαδο είναι πραγματικά εύκολο. Αρκεί η παρακολούθηση μερικών events γευσιγνωσίας, σαν τα master classes που διοργανώνω στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού EVO IOOC, στον οποίο είμαι πρόεδρος.

 

Κινδυνεύει το ελληνικό ελαιόλαδο από νέες ανταγωνιστικές χώρες παραγωγούς τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ή μπορεί να στηριχθεί σε κάποια πλεονεκτήματά του;

Κινδυνεύει το ελληνικό ελαιόλαδο για τον ίδιο λόγο που κινδυνεύει το ιταλικό και το ισπανικό ελαιόλαδο. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τα ελαιόλαδα είναι πάντα πιο μεγάλος, ειδικά στη Μεσόγειο, όπου χώρες όπως η Τυνησία και η Τουρκία καταφέρνουν να βάλουν στην αγορά ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή τιμή, και σε αυτή την περίπτωση το να διαφοροποιηθούμε με την ποιότητα είναι ο μοναδικός δρόμος. Οι καινούργιες παραγωγικές χώρες, ειδικά αυτές από το Νότιο ημισφαίριο, ακόμα δεν έχουν φθάσει σε επίπεδα παραγωγής πολύ υψηλά, συχνά με δυσκολία καταφέρνουν να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου παράγεται στη Μεσόγειο.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που διατίθεται σήμερα η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου (χύμα εξαγωγές); Χάνει μέρος της αξίας του; Πώς μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό;

Είναι μια ερώτηση πολύ δύσκολή και δύσκολο να απαντηθεί με λίγες λέξεις. Αν για χύμα ελαιόλαδο εννοούμε ένα προϊόν commodity που πωλείται σε τιμές της παγκόσμιας αγοράς, τότε θεωρώ ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος, αλλά ένα ελληνικό ελαιόλαδο πιστοποιημένης ποιότητας, όχι μόνο χημικής ποιότητας, μπορεί και πρέπει να πωλείται επίσης και χύμα, αλλά οπωσδήποτε σε υψηλές τιμές και αυτό στοιχίζει: χρόνο, κούραση, ενασχόληση. Αν ο πιο εύκολος δρόμος είναι να πωλείται το ελαιόλαδο χύμα στον κάθε χύμα έμπορο, πρέπει να πληρώσετε τις οικονομικές συνέπειες. Κανείς δεν θα σας ψάξει για να αγοράσει το λάδι σας ακριβά, είστε εσείς που πρέπει να βγείτε να τον ψάξετε. 

 

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η πίεση που δέχεται το ελαιόλαδο στις τιμές; Μπορεί να γίνει εκτίμηση για το μέλλον;

Δεν είμαι μάντης για να προβλέψω το μέλλον. Αυτό που σκέφτομαι είναι η ελπίδα ότι θα επέλθει αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης -που αυτή τη στιγμή είναι σταθερή ή μάλλον σε μικρή πτώση- κάτι που θα έφερνε σίγουρα μια άνοδο σε όλες τις τιμές.

 

Το ελαιόλαδο έχει κερδίσει το μερίδιο που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά σε σχέση με το υπόλοιπα έλαια;

Σε μια εποχή κρίσης σαν αυτή που ζούμε από το 2008, ήμασταν αναγκασμένοι να στρέψουμε την προτίμησή μας προς προϊόντα υποκατάστατα και όχι τόσο ακριβά. Εχουμε αντικαταστήσει για παράδειγμα τα παραδοσιακά προϊόντα με προϊόντα βιομηχανικά χαμηλότερης τιμής αλλά και ποιότητας και οι νοικοκυρές μας αντικατέστησαν αρχικά το παραδοσιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με το ελαιόλαδο του σούπερ μάρκετ και αργότερα το ελαιόλαδο με τα σπορέλαια που έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές. 

 

Αν ήσασταν παραγωγός σε ποια περιοχή θα επιλέγατε να καλλιεργήσετε, τι ποικιλία και γιατί;

Σίγουρα στην Τοσκάνη, την ποικιλία φραντόιο, γιατί η φήμη που έχει το ελαιόλαδο της Τοσκάνης του επιτρέπει να πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές. Και θα ήθελα και εγώ επιτέλους να κερδίσω λίγα χρήματα. Ή στη Μεσσηνία (την Τοσκάνη της Ελλάδας), την ποικιλία κορωνέικη, με το ρίσκο να μην έχω καμία οικονομική απολαβή.

  

Ως πρόεδρος του EVO IOOC τι πιστεύετε ότι προσφέρει η συμμετοχή ενός παραγωγού - εμπόρου ελαιολάδου σε έναν διεθνή διαγωνισμό;

Γενικά είναι ένα τέλειο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες για να γίνουν γνωστές στην αγορά και να πιστοποιήσουν την ποιότητά τους.  Ειδικότερα ο EVO IOOC δίνει μια παγκόσμια αναγνώριση της ποιότητας που δημοσιεύεται μέσω του καταλόγου EVO IOOC buyers edition, που απευθύνεται σε παγκόσμιους αγοραστές. Επίσης, και μια είδηση που μοιράζομαι για πρώτη φορά με τους αναγνώστες σας, για τον εορτασμό των πέντε χρόνων του διαγωνισμού θα διαθέσουμε εντελώς δωρεάν τη χρήση αυτοκόλλητων σε όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο διαγωνισμός μου ακριβώς για να τιμήσει την υψηλή ποιότητα αυτής της περιοχής, πρόσθεσε από τη δεύτερη χρονιά το βραβείο του “Καλύτερου Ελαιολάδου της Μεσσηνίας” (Best of Messinia), που δίνεται με την προϋπόθεση ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών από τη Μεσσηνία συμμετέχει. 


NEWSLETTER