Κυριακή, 19 Απριλίου 2020 09:24

Βγάζουν πατάτες χωρίς τιμή σε Καλαμάτα και Μεσσήνη – Πρόωρα στην αγορά και η Αχαΐα

Γράφτηκε από την
Βγάζουν πατάτες χωρίς τιμή σε Καλαμάτα και Μεσσήνη – Πρόωρα στην αγορά και η Αχαΐα

Στα 40 λεπτά το κιλό, αλλά και χωρίς να δίνεται τιμή στους παραγωγούς από εμπόρους και τυποποιητές, είναι η κατάσταση στην πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.

Και αυτό ενώ έχει βγει μόλις το 15% της παραγωγής. Την κατάσταση έσωσε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες για τα καταστήματά της, ενώ πρόβλημα προκάλεσε η Αχαΐα που έβγαλε πρόωρα πατάτες από τη φετινή παραγωγή της. Βοήθεια δίνουν και οι εξαγωγές που πρέπει να συνεχιστούν, για να μην υπάρξει οικονομική ζημιά και παραγωγή στους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας ανέφερε ότι “μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κράτησε την τιμή” και παρατήρησε: “Ξεκίνησε πρόωρα να βάζει πατάτες, ανώριμες η Αχαΐα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση με τις τιμές και να υπάρχει ένα χάσμα. Η τιμή για την πατάτα της Μεσσηνίας ήταν 10 λεπτά πιο πάνω σε σχέση με την Αχαΐα. Οι δικές μας πατάτες είχαν ωριμότητα, βγήκαν τον καιρό που έπρεπε. Η ποιότητα του προϊόντος μας ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά”.
Ενημέρωσε ότι “έχει βγει το 15% της φετινής παραγωγής στην περιοχή μας. Η τιμή στον παραγωγό είναι 40 λεπτά οι χοντρές και 30 λεπτά οι ψιλές, ενώ ξεκίνησαν με 50 και 40 λεπτά, αντίστοιχα”.
Επεσήμανε πως “οι εξαγωγές σε Πολωνία, Τσεχία έγιναν κανονικά, όμως η υπερπροσφορά από την Αχαΐα με χαμηλότερες τιμές μούδιασε τα πράγματα. Εμείς δίνουμε με κλειστές τιμές και προγράμματα και οι Αχαιοί δίνουν χωρίς τιμή, με ανοιχτή προώθηση”.
Ο Γ. Γκούμας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “θα μεγαλώσει το ενδιαφέρον από την Ευρώπη και η πίεση δεν θα είναι καθοριστική”, ενώ εκτίμησε πως “η αγορά θα δείξει την πραγματική της εικόνα την επόμενη εβδομάδα. Η εξαγωγή θα απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες”.
Βεβαίωσε ότι “η προσπάθειά μας είναι να παραμείνει στα 50 λεπτά η τιμή” και στάθηκε στο ζήτημα της οργάνωσης και συνεργασίας σε διεπαγγελματικό επίπεδο, παραγωγών και τυποποιητών. Εκανε λόγο για δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και Ομάδας Παραγωγών, για πιστοποίηση και ανάδειξης του προϊόντος ως ΠΟΠ και προέτρεψε “να πιστοποιηθούν όλοι οι παραγωγοί, να συνεργάζονται και να συμμορφωθούν σε αυτά που ζητάει η αγορά”.
Ακόμα, ανέφερε ότι όσον αφορά την αδικαιολόγητη πτώση της τιμής τις πρώτες ημέρες, “εμπλέκεται εταιρεία στην Αθήνα που εμφανίζεται με άλλη μορφή, η οποία έχει τιμωρηθεί 2 φορές για ελληνοποιήσεις της πατάτας”.

Ο παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας είπε ότι “υπάρχει στασιμότητα, τα πράγματα δεν γελάνε” και παρατήρησε: “Οι πατάτες δίνονται χωρίς τιμή, ό,τι δώσουν, Αν δεν στήριζε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και δεν έπαιρνε πατάτες, θα ήμαστε για κλάματα. Οι Αχαιοί έβγαλαν ωμές πατάτες, ενώ οι δικές μας είναι γινωμένες”.
Ακόμα, ενημέρωσε πως “είναι σταθερές οι αποδόσεις. Ο,τι πήραν οι πατάτες πήραν, μετά τις 15 Απριλίου δεν παίρνουν τίποτα” και σημείωσε: “Πρέπει να συνεχιστούν οι εξαγωγές, να στείλουμε φορτία με πατάτες, για να μην πάμε φούντο. Γιατί αν δεν φύγουν οι ψιλές πατάτες, θα την πληρώσουν οι χοντρές. Πάντα οι παραγωγοί την πληρώνουν”.


NEWSLETTER