Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 20:40

Καταγραφή ζημιών ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την
Καταγραφή ζημιών ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Αμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ αλλά και αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα στην καρπόδεση των ελιών, ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Ζητεί επίσης να σταματήσει ο εμπαιγμός των αγροτών, καθώς καταστροφή τους θα σημαίνει και καταστροφή του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.
Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου τονίζεται: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, αφουγκραζόμενος την αγωνία χιλιάδων αγροτών με την παρούσα ανακοίνωση θέλει να απευθυνθεί προς όλους όσοι σχετίζονται με την αγροτική πολιτική (υπουργείο Γεωργίας, ΕΛ.ΓΑ., Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας) και να αναδείξει την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στους ελαιώνες από τις πρόσφατες ακραίες υψηλές θερμοκρασίες.
Επειδή οι ελαιώνες ήταν στο κρίσιμο στάδιο της κομπόδεσης και γεννιούνται εύλογες αμφιβολίες για την παραγωγή του προσεχούς χειμώνα, ζητούμε από τον ΕΛΓΑ -καθ' ότι τον πληρώνουμε με την ενεργοποίηση της επιδότησης- να αποστείλει τάχιστα κλιμάκια καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και να προβεί σε αποζημιώσεις προς όλους τους πληγέντες αγρότες. Επίσης να υπενθυμίσουμε προς την ηγεσία του ΕΛΓΑ ότι ο οργανισμός συντηρείται αποκλειστικά και μόνο με χρήματα των αγροτών, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι κατώτερες του αναμενόμενου και εάν δεν πληρωθεί στην ώρα του το χρέος αποστέλλεται στην Εφορία στερώντας από τον αγρότη φορολογική ενημερότητα.
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου καθιστούν το μέλλον του αγρότη εξαιρετικά αβέβαιο. Χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων, μείωση κοινοτικών ενισχύσεων, υψηλή φορολογία και ασφαλιστικό, δασικοί χάρτες, αισχροκέρδεια εμπόρων, υψηλό κόστος παραγωγής (τιμές λιπασμάτων, αγροεφοδίων, ημερομίσθια) συνομολογούν στο ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα ο αγρότης θα έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Απευθυνόμαστε προς τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν ευθύνη στη χάραξη αγροτικής πολιτικής, να προχωρήσουν προς επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων των αγροτών, γιατί πολύ απλά σε λίγα χρόνια από σήμερα ο αγρότης δεν θα υπάρχει, η πρωτογενής παραγωγή θα έχει καταρρεύσει και εταιρείες θα αγοράζουν τα προϊόντα μας σ' εξευτελιστικές τιμές και θα πωλούνται στους καταναλωτές πανάκριβα. Σταματήστε τον εμπαιγμό των αγροτών διότι η καταστροφή μας θα ισοδυναμεί με καταστροφή του αγροτοδιατροφικού τομέα της Ελλάδας».


NEWSLETTER