Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 21:19

Ξεκίνησε η ανάρτηση παγίδων για το δάκο

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησε η ανάρτηση παγίδων για το δάκο

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η ανάρτηση - τοποθέτηση 4.500 παγίδων στο μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων της Μεσσηνίας, που υπάγονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με έδρα την Καλαμάτα, για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Το επόμενο διήμερο θα γίνει η επισήμανση των παγίδων, μια λευκή ταινία με ασβέστη στο κάθε ελαιόδεντρο που έχει τοποθετηθεί παγίδα. Η αναλογία είναι μία παγίδα ανά 2.000 ελαιόδεντρα.
Μετά από μία εβδομάδα, στο διάστημα 17 με 20 του μήνα, θα υπάρχει εικόνα για τους πληθυσμούς του δάκου και τις δακοσυλλήψεις στις παγίδες.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος μας επεσήμανε ότι η έναρξη των ψεκασμών εξαρτάται από 4 παραμέτρους: α) την κατάσταση του ελαιοκάρπου, το μέγεθός του και τη σκλήρυνση του πυρήνα (κουκουτσιού), β) τον αριθμό των δακοσυλλήψεων, γ) τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία και την υγρασία, δ) τη γονιμότητα των θηλυκών εντόμων (του δάκου) και τη σχέση θηλυκών με αρσενικά.
“Αν η χρονιά είναι δύσκολη και ευνοεί τις συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου, από τις 20 Ιουνίου και μετά μπορεί να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί”, παρατήρησε ο διευθυντής κι εξήγησε πως “για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, θα συνεξεταστούν και οι 4 παράμετροι”.
Οσον αφορά τους τομεάρχες γεωπόνους που θα εργαστούν στη φετινή δακοκτονία (12 στη Διεύθυνση Μεσσηνίας), αυτές τις μέρες οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις και η πρόσληψή τους μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.
Γ.Σ.


NEWSLETTER