Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 09:41

Καθυστερούν οι διαδικασίες για εποχικούς εργάτες: Καμπάνα κινδύνου για ελαιοπαραγωγή από τον “Νηλέα”

Γράφτηκε από τον

 

 

Την καμπάνα του κινδύνου να μείνει αμάζευτη η φετινή ελαιοπαραγωγή εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, χτυπάει με επιστολή του ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι χρονοβόρα, ενώ η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ξεκινά στη Νότια Μεσσηνία σε λιγότερο από ένα μήνα. Ο κ. Κόκκινος προτείνει μία ευέλικτη και άμεση διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες, που θα προσέλθουν σύντομα για να δώσουν λύση στη συγκομιδή της ελιάς με ασφάλιση εργοσήμου.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κόκκινου προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας: "Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας που αφορά την εκτίμηση αναγκών σε εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα την περίοδο 2021-22 και εν αναμονή της συνάντησης την Πέμπτη 10/9/2020, σας ενημερώνω ότι η Δ/Κ Χώρας σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει τη συγκομιδή ελιάς, της ποικιλίας μαυρολιά και η ανησυχία για την έλλειψη εργατών είναι διάχυτη.

Συνεπώς η διαδικασία της μετάκλησης για την εποχική απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες που αναφέρεται στο έγγραφό σας, δεν είναι σε θέση να δώσει την άμεση λύση που χρειάζεται η αγροτική οικονομία του νομού μας, κυρίως λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται και της ένταξης των εργαζομένων σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αντί για εργόσημο.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως, είναι μια ευέλικτη και άμεση διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες, που θα προσέλθουν σύντομα για να δώσουν λύση στη συγκομιδή της ελιάς με ασφάλιση εργοσήμου. Αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα για το παραπάνω, η δοκιμαζόμενη ελαιοκαλλιέργεια θα δεχτεί την χαριστική βολή και η οικονομία της μεσσηνιακής υπαίθρου θα καταρρεύσει". 

Θ.Λ.