Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 08:14

Μεσσηνία: Κακή χρονιά στα σύκα, ελπίζουν σε αποζημιώσεις

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Κακή χρονιά στα σύκα, ελπίζουν σε αποζημιώσεις

 

H φετινή χρονιά δεν ήταν τελικά καλή για τα σύκα, ούτε ποιοτικά, ούτε ποσοτικά. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μικρότερη και από την περσινή, θα ξεπεράσει τους 1.300, αλλά μπορεί να μην φθάσει τους 1.400 τόνους.

Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για συνολική ζημιά στο 60% με 70% της παραγωγής από την προβλεπόμενη. Εκτίμησε ότι η ζημιά υπάρχει σε όλα τα χωριά και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ανά κοινότητα και ζήτησε να εγκριθούν πακέτο αρδευτικά έργα και αναδιάρθρωση συκεώνων, για να έχει μέλλον το σύκο στον τόπο μας.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι “αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η παραλαβή των σύκων. Μετά τη βροχή δεν μάζεψε κανένας παραγωγός, σάπισαν όλα. Δυστυχώς ήταν μια χρονιά όχι καλή και σε ποσότητα και σε ποιότητα”. Και υπενθύμισε πως “είχαμε ξηρασία, καύσωνα το Μάιο, καύσωνα τέλος Ιουλίου και τις βροχοπτώσεις τις τελευταίες”.

Ο πρόεδρος της Συκικής, αθροίζοντας τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά περιόδους, έκανε λόγο για συνολική ζημιά στο 60% με 70% της παραγωγής από την προβλεπόμενη: “Αν βάλουμε ότι είχαμε μια ζημιά 15% - 20% το Μάιο, άλλο ένα 20% τον Ιούλιο και ένα άλλο 20% με 30% τούτη την εποχή με τις τελευταίες βροχές, είναι ένα σύνολο περίπου στο 60% με 70% της παραγωγής από την προβλεπόμενη. Να μην πάμε στην προηγούμενη χρονιά, γιατί πάλι είχαμε ζημιά λόγω της πτώσης από τη μη γονιμοποίηση”. Κάλεσε τον ΕΛΓΑ να το δει σοβαρά, να μην κάνει διακρίσεις και να αποζημιωθούν όλα τα συκοπαραγωγικά χωριά: “Αυτό πρέπει να το δει σοβαρά ο ΕΛΓΑ και να μη χωρίζει περιοχές. Δεν μπορεί να παθαίνουμε ζημιά 10% σήμερα, 20% μεθαύριο, 20% την άλλη, στο τέλος να μην παίρνουμε παραγωγή και να λέμε δεν καλύπτει, γιατί αν βάλεις το 15% συν, επί, δεν πληρώνει. Ολα μαζί πρέπει να τα συσσωρεύσουμε και να τα βάλουμε στην τελική ζημιά που είναι η βροχή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ΕΛΓΑ”. Ζήτησε “στον καινούργιο κανονισμό που ετοιμάζει ο υπουργός με τον πρόεδρο να μπει αυτό μέσα. Δηλαδή, να συσσωρεύεται η ζημιά στο τέλος, ποιο είναι το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να παθαίνεις 10% τη μία, 20% την άλλη και 15% μετά και στο τέλος να μην παίρνεις τίποτα. Και δεν αποζημιώνεσαι”.

 

ΟΧΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 

Ενημέρωσε ότι έχει κάνει αυτοψίες ο ΕΛΓΑ και εξήγησε γιατί πρέπει να αποζημιωθούν όλα τα χωριά: “Εχει βάλει μερικά χωριά, το Πεταλίδι είναι έξω, τα Καστάνια είναι μέσα, τη βάζουν για να αποζημιωθεί. Το Μάνεση και το Στρέφι είναι έξω, η Στέρνα πάει για να αποζημιωθεί. Σύνορα είναι τα χωριά αυτά. Πώς ορίζουν; Ο Μανεσαίος δεν θα πάρει, δίπλα - δίπλα το χωράφι και δεν θα αποζημιωθεί το ένα χωράφι που είναι συκεώνας και το άλλο θα πάρει; Ή του Πεταλιδίου ή στο Αχλαδοχώρι που είναι πιο ψηλά, που είναι πιο όψιμο είναι απέξω; Τα πεταλιδαίικα κτήματα είναι αγκαλιά με τα κτήματα των Καστανίων και δεν θα πάρουν οι Πεταλιδαίοι; Δεν θα πάρουν οι Στρεφαίοι; Γιατί τα κτήματα σε όλες τις περιοχές υπάρχουν και πρώιμα και όψιμα, άλλο στο ύψωμα, άλλο χαμηλότερα. Και η χρονιά ήταν ιδιόρρυθμη φέτος από τους καύσωνες, επηρέασε και όψιμες περιοχές και πρώιμες, επηρέασε υψώματα ή βαθουλώματα. Αρα η ζημιά υπάρχει σε όλα τα χωριά και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ανά κοινότητα, ότι τούτη η κοινότητα έχει, εκείνη δεν έχει. Τα κτήματα συναντιούνται. Είναι λάθος αυτό που έχει κάνει και μεις θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε”.

Για τη φετινή παραγωγή εκτίμησε πως “στα περσινά επίπεδα δεν θα πάει η ποσότητα. Πέρυσι ακουμπήσαμε τους 1.500 τόνους, φέτος θα ξεπεράσουμε τους 1.300, θα πάμε στους 1.400; Είμαστε και από πέρυσι χαμηλότερα”.

Οσον αφορά τις εξαγωγές είπε ότι “προχωράνε, φεύγουν σύκα και για την Αμερική και για τον Καναδά, την Αυστραλία και την Κεντρική Ευρώπη. Είναι στην αποκορύφωση η εξαγωγή. Πρέπει να έχουν φύγει τα μισά”.

Για το πόσο χρόνο θα δουλέψει το εργοστάσιο της Συκικής, λόγω της μειωμένης παραγωγής μας είπε: “Το εργοστάσιο θα δουλέψει ανάλογα με το ρυθμό. Εχουμε γυναίκες πολύ λιγότερες σε όλα τα τυποποιητήρια από τις προηγούμενες χρονιές. Ειδικά αυτές που κάνουν τη γιρλάντα μειώνονται κάθε χρόνο, δεν έρχονται και αν έρχονται καινούργιες, κάθονται για λίγο. Αν βρουν σε ένα ξενοδοχείο δουλειά φεύγουν. Για μεροκάματα έρχονται, αλλά αυτή η δουλειά είναι δύσκολη και πιο κουραστική και πληρώνονται διαφορετικά, παίρνουν περισσότερα χρήματα. Ολα τα τυποποιητήρια έχουν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύουμε αρχές Νοεμβρίου να έχουμε φθάσει στο τέλος”.

 

ΠΑΚΕΤΟ ΑΡΔΕΥΣΗ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στην ερώτησή μας αν η αναδιάρθρωση θα σώσει το μέλλον της συκοπαραγωγής ο πρόεδρος της Συκικής απάντησε: “Αν δεν είναι μαζί πακέτο, να γίνει μια υποδομή να ποτιστούν τα κτήματα, να έχουμε άρδευση, δεν έχει μέλλον. Κανένα, όχι η συκιά, ούτε η ελιά. Αν έχουμε μια ξηρασία την επόμενη χρονιά, του χρόνου δεν θα βλαστήσει δέντρο. Φωνάζουμε χρόνια, πρέπει να γίνουν λιμνοδεξαμενές, φράγματα, γεωτρήσεις, οτιδήποτε για να μπορέσουμε να ποτίσουμε. Και ειδικά η συκιά είναι πιο ευαίσθητο και ξεραίνεται και χάνεται πιο γρήγορα. Ο,τι και να κάνουμε, αν δεν αρδεύσουμε, δεν θα έχουμε παραγωγή. Φέτος τα κτήματα ποτίζονταν, ενώ βλάστησαν καλύτερα, αλλά έπρεπε να τα ποτίσουν πολύ νωρίς. Επρεπε να ξεκινήσουμε από το Φλεβάρη να ποτίζουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλά δέντρα, να αποδώσουμε. Ομως και κείνα που ποτίζονταν, μόλις έπιασε ο Αύγουστος έριξε μια βροχή στις αρχές και είχαμε συνέχεια υγρασία και σάπισαν τα σύκα. Και βοήθησε να πάρουμε από τις συκιές που δεν ήταν καλές. Πρέπει να πάνε ένα πακέτο αναδιάρθρωση - άρδευση”.

Παρατήρησε πως “το σύκο είναι ένα προϊόν που και μέλλον έχει και έχει και καλό εισόδημα” και πρόσθεσε: “Στις δενδρώδεις καλλιέργειες, στην ελιά, στη χοντρολιά δεν έχουμε το εισόδημα που έχει η συκιά. Εδώ μπορεί να φθάσει τα 800 με 1.000 ευρώ το στρέμμα ένας καλός συκεώνας. Η ελιά πόσο θα σου αποδώσει; Γιατί αποδίδει και κάθε χρόνο, δεν σου δίνει μία χρονιά. Η ελιά μία δίνει, μία δεν δίνει. Και βλέπετε τι έγινε, κάναμε ένα δάσος από ελαιώνες, φέρνουν τα αποτελέσματα…”.

Κλείνοντας, απαντώντας σε ερώτησή μας για την αναδιάρθρωση εξέφρασε την πίστη “ότι θα γίνει. Το έχω πει από νωρίς, από τότε που έκανα την επίσκεψη στον υπουργό κ. Βορίδη, το είδε πολύ θετικά. Και ο αναπληρωτής υπουργός που ήρθε εδώ κάτω, συνεργάστηκε με τον διευθυντή, του έκανε οικονομική ανάλυση τι αποδίδει το στρέμμα και το δέντρο και όταν είδε αυτά τα στοιχεία, την οικονομική απόδοση που υπάρχει, έπεσε από τα σύννεφα γιατί δεν έχει στηριχθεί αυτή η καλλιέργεια. Και από κει και μετά βλέπουμε ότι προχωράει θετικά και πιστεύω θα το πετύχουμε. Ή τώρα ή ποτέ. Αν δε γίνει τώρα, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ”.


NEWSLETTER