Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 09:00

Καλαμάτα: Τα μισά στρέμματα φυτεύουν φέτος οι πατατοπαραγωγοί (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

 

Πολύ λιγότερα στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας φυτεύονται φέτος στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, η μισή παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι παραγωγοί.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας - πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας, επισημαίνοντας ότι θα είναι πολύ λιγότερες οι πατάτες από πέρυσι. Εξήγησε ότι “έχουν συσσωρευθεί χρόνια τα προβλήματα της πατάτας και οι πατατοπαραγωγοί είναι χρεοκοπημένοι” και πρόσθεσε: “Εφτασαν και οι έμποροι στο τέρμα, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν άλλο. Κακά τα ψέματα οι έμποροι χρηματοδοτούσαν την πατάτα. Δεν μπορούν να δώσουν παραπέρα πίστωση στους παραγωγούς”.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. παρατήρησε ότι οι παραγωγοί είχαν προειδοποιήσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Φθάσαμε σε ένα τέλμα. Το φωνάζαμε χρόνια οι παραγωγοί, αλλά η Πολιτεία δεν το καταλάβαινε, έβλεπε νούμερα, Μας έλεγαν ότι καλά πήγατε, εκατομμύρια κιλά στην εξαγωγή. Οταν η εξαγωγή έχει 5 και 7 λεπτά δεν είναι εξαγωγή, είναι πέταμα. Οταν δεν παίρνεις το κόστος της συγκομιδής, δεν τις πουλάς, τις πετάς. Μπορεί να εξήχθησαν περισσότερες πατάτες, αλλά οι παραγωγοί φτώχυναν”.

Ο κ. Δούβας επιβεβαίωσε ότι φθίνει η καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, επισημαίνοντας πως “ίσως να είναι οι τελευταίες χρονιές που καλλιεργούνται πατάτες. Γιατί όσο και να έχεις λίπος, κάποια στιγμή τελειώνει για κάποιους που ήταν εύρωστοι. Για τους υπόλοιπους η χρεοκοπία ήταν εδώ και χρόνια”. Εκτίμησε πως “έχουμε φυτέψει τη μισή παραγωγή φέτος”, ενημέρωσε ότι “τα πράγματα δεν είναι καλά διεθνώς. Οι τιμές συμπιέζονται, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πατάτας” και ευχήθηκε: “Μακάρι να διαψευστώ, να υπάρξει μεγάλη ζήτηση και να πάρουμε κάποια χρήματα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ευοίωνα”.

Για την ενίσχυση που θα δώσει το υπουργείο, είπε πως “η ενίσχυση είναι μια ανακούφιση”, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις: “Τα 245 ευρώ το στρέμμα δεν ξέρω αν θα δοθούν. Ηταν 300, έγιναν 270 και πήγαμε στα 245. Αυτά τα χρόνια που ζω και καλλιεργώ, έχουν δει πολλά τα μάτια μου από υποσχέσεις και πολλά πράγματα”.

Κλείνοντας, παρατήρησε: “Με απογοήτευσε ότι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα και εξαρτιόμαστε μόνο από τις εισαγωγές. Μια χώρα κατεξοχήν αγροτική κατάφερε να μην παράγει τίποτα και να ζούμε με τα δανεικά λεφτά και τα εισαγόμενα πράγματα”.

Γ.Σ.