Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 20:42

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τη δακοκτονία

 

Την ανησυχία του για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας.

Καλεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ζητεί την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος, για να γίνουν όσοι ψεκασμοί χρειαστούν και γρήγορα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “το πρόβλημα της δακοπροστασίας δεν λύνεται μόνο μ’ έναν επιπλέον ψεκασμό, χρειάζονται πολύ περισσότερα να γίνουν. Οι ψεκασμοί γίνονται βάσει χρημάτων και όχι ό,τι επιστημονικά χρειάζεται για να καταπολεμηθεί ο δάκος. Οι παγίδες είναι λίγες και η ανάρτησή τους γίνεται αργά. Η έναρξη του πρώτου ψεκασμού είναι εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου”.  

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας εκτιμά ότι “το κόστος από μια ενδεχόμενη ζημιά, σαν του 2016 και του 2018, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας με παράλληλες επιπτώσεις σε όλη την οικονομία της περιοχής” και καλεί το υπουργείο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του, γιατί διαφορετικά τους καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνους σε ενδεχόμενη καταστροφή.

Ο σύλλογος ζητεί: “Την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας, για να γίνουν όσοι ψεκασμοί χρειαστούν και γρήγορα. Την έγκαιρη τοποθέτηση των παγίδων, καθώς και την αύξηση του αριθμού των παγίδων, ώστε να ξέρουμε τον ακριβή πληθυσμό του δάκου. Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να εξασφαλιστεί πανελλαδικά ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια, ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER