Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 07:53

Τριφυλία: Χαμηλές οι τιμές στο πρώιμο καρπούζι

Γράφτηκε από τον

Ως μία από τις δυσκολότερες χρονιές από άποψη τιμής χαρακτηρίζεται η φετινή για την καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς αυτές έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το 70% της φετινής παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Όπως επισήμανε μιλώντας στην «Ε», έχει συγκομιστεί σχεδόν το σύνολο των στρογγυλών πρώιμων καρπουζιών και ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και στις "μπουκάλες". Το καρπούζι για ακόμη μια χρονιά πηγαίνει σε πληθώρα αγορών της Ευρώπης και ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 300 αναγγελίες εξαγωγών, αν και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πηγαίνει σε συσκευαστήρια όμορων νομών, όπου συσκευάζεται και από κει καταλήγει στο εξωτερικό.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι φέτος η ποιότητα του καρπουζιού είναι εξαιρετική, αν και τελικά οι αποδόσεις ανά στρέμμα φαίνεται να είναι ελαφρώς μικρότερες σε σχέση με τη μέση απόδοση των τελευταίων χρόνων. Παρατήρησε δε πως από τη μία η πανδημία και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη περιόρισαν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών προς τα κάτω, ενώ πρόβλημα υπήρχε και με τις μεταφορές.  Επίσης η ζήτηση από την εγχώρια αγορά δείχνει να είναι περιορισμένη.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπως μας επισήμαναν παραγωγοί έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες για τα στρογγυλά καρπούζια τα 15 λεπτά, μια τιμή κάτω του κόστους καλλιέργειας, που τους προβληματίζει σημαντικά και για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές έκαναν απότομη βουτιά μόλις λίγες ημέρες μετά το συστηματικό ξεκίνημα της συγκομιδής. Τις τελευταίες ημέρες καθώς ξεκινούν οι "μπουκάλες" υπάρχει περισσότερη ζήτηση και μικρή ανάκαμψη των τιμών. 

Κ.Μπ.