Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 19:17

Παρουσίαση δράσεων για αύξηση παραγωγής ελαιώνων στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας


Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο περιλαμβάνει το έργο “Sustainolive”, που υλοποιείται σε 6 μεσογειακές χώρες παραγωγής ελαιολάδου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Μαρόκο, Πορτογαλία).

Στο έργο αυτό επιβεβαιώνεται ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος και των ελαιώνων στην πατρίδα μας, η κυριαρχία της Ισπανίας στην παραγωγή και την εξαγωγή ελαιολάδου και η αύξηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες της Μεσογείου (Τυνησία, Μαρόκο).
Τα συγκεκριμένα στοιχεία επεσήμανε ο Βασίλειος Στουρνάρας, επίκουρος καθηγητής Δενδροκομίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας “δράσεις και έως σήμερα αποτελέσματα του έργου Sustainolive - Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο” χθες το πρωί σε εισήγησή του στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Ελίτ”.
Ενημερώνοντας για τις δράσεις και τα έως σήμερα αποτελέσματα του έργου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι χρηματοδοτείται με 2 εκ. ευρώ, έχει διάρκεια 4 χρόνια και λήγει στις 31 Μαΐου 2023. Μετέχουν 22 εταίροι από τις 6 μεσογειακές χώρες και οι εταίροι από την Ελλάδα είναι ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και η Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας”.
Αφού παρουσίασε στοιχεία για τον μικρό και πολυτεμαχισμένο αγροτικό κλήρο στη χώρα μας, παρατήρησε (με στοιχεία και πάλι) ότι τη μεγαλύτερη παραγωγή έχει η Ισπανία και είναι διαρκώς αυξανόμενη. Δεύτερη είναι η Ιταλία με μειωμένη παραγωγή λόγω ξυλέλας και ακολουθεί η Ελλάδα με μείωση της παραγωγής. Ανεβαίνουν το Μαρόκο, η Τυνησία και η Πορτογαλία, που τα τελευταία 10 χρόνια έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους.
Μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές είναι η Ισπανία, μετά η Ιταλία κι έπειτα η Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα εξάγεται, γύρω στους 180.000 τόνους το χρόνο και υπάρχουν χρονιές, όπως το 2014 που εισήγαγε 5.000 τόνους. Η Ιταλία εισάγει περισσότερο ελαιόλαδο σε σχέση με αυτό που εξάγει. Και το προϊόν που εισάγει (και από την Ελλάδα) το εξάγει σε υψηλές τιμές.
Οσον αφορά τους πειραματικούς ελαιώνες όπου εφαρμόζονται αειφόρες τεχνολογικές λύσεις, ενημέρωσε ότι στη Μεσσηνία περιλαμβάνει ελαιώνες στην Καλαμάτα, στα Γιαννιτσάνικα και στη Χώρα, περιοχή όπου οι ελαιώνες είναι με βιολογικό και ΠΟΠ ελαιόλαδο. Ο καθηγητής ανέφερε ότι στα Γιαννιτσάνικα οι πειραματικοί ελαιώνες είναι με κομπόστ από φύλλα του ελαιοτριβείου του Α.Σ. Καλαμάτας, θρυμματισμένα κλαδέματα, βόσκηση από πρόβατα για καταπολέμηση ζιζανίων και λίπανση. Τα κτήματα του “Νηλέα” είναι, ανάμεσα στα άλλα, με κομπόστ από φύλλα και κλαδέματα, κοπριά από κότες, όπου υλοποιείται και πείραμα οικονομικότητας, με κότες βιολογικής εκτροφής με προϊόντα (αυγά και κρέας) σε υψηλές τιμές. Δίπλα στους πειραματικούς υπάρχουν ελαιώνες - μάρτυρες για μέτρο σύγκρισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, ο μικρός κλήρος στην πατρίδα μας επιβεβαιώνεται και από την έκταση των πειραματικών ελαιώνων, καθώς στην Ισπανία είναι 300 στρέμματα, στην Πορτογαλία 480 στρέμματα, στην Ιταλία 240, στην Τυνησία 100, στο Μαρόκο και στην Ελλάδα 13.
Τέλος, όσον αφορά τα εμπόδια για την υλοποίηση αειφόρων πρακτικών στις 6 μεσογειακές χώρες, είναι, με βάση απαντήσεις παραγωγών, η έλλειψη υποστήριξης από την Πολιτεία, η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης στους παραγωγούς και η ανησυχία για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα σοβαρότερο είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Γ.Σ.