Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 08:52

Μέτρα προστασίας καλλιεργειών από τον καύσωνα

Γράφτηκε από τον
Μέτρα προστασίας καλλιεργειών από τον καύσωνα

 

Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους θα πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί τις ημέρες αυτές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί.

Για μια σειρά από πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν μίλησε στην «Ε» ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες επισήμανε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία σκίασης στα θερμοκήπια, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ασβέστη στο πλαστικό είτε με τεχνικά μέσα σκίασης. Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε συχνότερα διαστήματα, χωρίς μεγάλες ποσότητες νερού. Τις ημέρες αυτές να αποφεύγεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων καθώς και οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις και να περιορίζονται μόνο στις απαραίτητες (μόνο τα απαραίτητα κλαδέματα). Επίσης να αποφεύγεται η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων. Τις ημέρες αυτές που είναι εποχή έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου να αποφεύγεται η μεταφύτευση των νέων φυτών και οι παραγωγοί να περιμένουν να περάσουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όπου έχουν γίνει μεταφυτεύσεις στα νεαρά φυτά να γίνονται λιπάνσεις με ισορροπημένα λιπάσματα, όπως και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη υγρασία. Στις υπαίθριες καλλιέργειες να εξασφαλίζεται σκίαση με δίχτυα ή με τη χρήση καολίνης που μειώνει την εξατμισοδιαπνοή του φυτού. Επίσης στις ελιές που είναι αρδευόμενες καλό είναι να γίνονται συχνότερες αρδεύσεις όχι όμως με υπερβολικές ποσότητες νερού αλλά στα 50 λίτρα την ημέρα που είναι οι ανάγκες του δέντρου. Γενικά στις καλλιέργειες τις ημέρες αυτές δεν πρέπει οι αρδεύσεις να είναι υπερβολικές, καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα στο ριζικό σύστημα κι επίσης να γίνονται μόνο πρωινές και απογευματινές ώρες. Όπου είναι εφικτό να εφαρμόζεται και τεχνητή βροχή, ώστε να εξασφαλίζεται υγρασία. Σημαντικό είναι τα φυτά να μην έχουν άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, για αυτό και θα πρέπει να δοθεί βάρος στη σκίαση ή στη χρήση καολίνης και να χρησιμοποιούνται υγρά λιπάσματα υδατοδιαλυτά.

Από εκεί και πέρα ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι και οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως και οι εργαζόμενοι θα πρέπει τις ημέρες αυτές να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς ειδικά στις θερμοκηπιακές μονάδες αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. 

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER