Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 09:04

4,40 ευρώ πουλήθηκε βιολογικό ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Γράφτηκε από την

Βιολογικό ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα» πουλήθηκε 4,40 ευρώ το κιλό, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία κυμαίνεται μεταξύ 3,20 και 3,30 ευρώ το κιλό.

Στη Λακωνία οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 3,35 έως 3,40 ευρώ και στην Κρήτη αγγίζουν τα 3,4 ευρώ το κιλό.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε ρεπορτάζ του agrotypos.gr για τις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα. Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,8 ευρώ το κιλό, στην Ιταλία η μέση τιμή έχει πέσει στα 4,11 ευρώ το κιλό (από 4,26 ευρώ πριν δύο εβδομάδες και 4,44 ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου) και στην Τυνησία η μέση τιμή παραμένει τρεις εβδομάδες σταθερή στα 3,13 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του agrotypos.gr για την ελληνική αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου:

"Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης προϊστάμενος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκιάς Λακωνίας, «αρχές Δεκεμβρίου πουλήσαμε ένα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ιταλική εταιρεία σε τιμή 3,35 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή υπάρχει κινητικότητα στην αγορά και γίνονται πωλήσεις, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν πέρυσι που η αγορά ήταν καθηλωμένη και είχαμε πτώση της τιμής».

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε εμπορικές συμφωνίες για 3 βυτία (γύρω στους 100 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό. Η εταιρεία που το αγόρασε είναι η Χελιώτης Α.Ε. Υπάρχουν συμφωνίες και στα 3,30 ευρώ το κιλό για λάδια χαμηλότερης ποιότητας. Ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις υπάρχει αυτή την εποχή. Βέβαια αυτή την εποχή οι ποσότητες είναι αυξημένες και, όπως κάθε χρόνο, υπάρχει μια «πίεση» της αγοράς».

Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στα 3,20 ευρώ το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα της περιοχής. Όσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι φέτος η ποσότητα του ελαιολάδου είναι μειωμένη. Όσοι παραγωγοί έχουν οικονομικά προβλήματα ήδη το έχουν πουλήσει. Οι υπόλοιποι δεν βιάζονται να πουλήσουν γιατί φέτος περιμένουν καλή τιμή. Μεγάλο ποσοστό από την παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής είναι βιολογικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέλη του συνεταιρισμού πούλησαν μέσω του συνεταιρισμού μικρή ποσότητα (1 τόνο) ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα» και βιολογικό στην τιμή των 4,40 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ (πέρυσι το αντίστοιχο ελαιόλαδο πουλήθηκε στα 4 ευρώ συν ΦΠΑ)».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στην περιοχή γίνεται με καθυστέρηση λόγω των βροχών. Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα με γλοιοσπόριο. Πάντως υπάρχουν επαφές με εμπόρους και υπάρχει ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις. Η τιμή στην περιοχή για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα κυμαίνεται στα 3,30 ευρώ το κιλό. Πάντως είμαι αισιόδοξος για τη φετινή πορεία των τιμών».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «ακόμη στην Κρήτη δεν έχουν ξεκινήσει οι δημοπρασίες που δίνουν ένα στίγμα για το πώς θα κινηθούν οι τιμές. Εμείς θα ξεκινήσουμε μετά τις γιορτές την πρώτη δημοπρασία. Πάντως αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για το φετινό ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 3,40 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση των τιμών»".