Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 19:50

Συνεδριάζει η επιτροπή για τα δασικά της Μάνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Συνεδρίασε χθες στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Καλαμάτα η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων (αντιρρήσεων) για τους δασικούς χάρτες που έχουν υποβληθεί από την περιοχή της Μάνης. Είναι η μοναδική από τις 5 επιτροπές για την εξέταση των ενστάσεων στη Μεσσηνία, η οποία λειτουργεί από τον Δεκέμβριο. Στις άλλες 4 επιτροπές έχουν παραιτηθεί οι πρόεδροι, οι οποίοι είναι δικηγόροι, από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού και δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί.

“Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συνεργασία που έχουμε” μας επεσήμανε η δικηγόρος Αννα-Μαρία Λύρα, πρόεδρος της επιτροπής, και σημείωσε πως “κάνουμε 4 συνεδριάσεις το μήνα και συζητάμε κατ’ ελάχιστο 100 υποθέσεις. Εχουμε και τη γνώση και τη διάθεση να προχωρήσουμε, να συνεχιστεί το έργο και να ολοκληρωθεί”.

Τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής είναι ο δασολόγος Βασίλης Χαντζής (συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου), ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Βουρνάς και γραμματέας ο Νίκος Κοστρίβας, υπάλληλος του Δασαρχείου Καλαμάτας.

Αναλυτικά, η πρόεδρος - δικηγόρος Αννα-Μαρία Λύρα παρατήρησε ότι “το μυστικό της επιτυχίας είναι η συνεργασία που έχουμε. Είμαστε και οι 3 αποφασισμένοι να βγάλουμε εις πέρας αυτό το έργο, το οποίο είναι δύσκολο, ομολογουμένως, αλλιώς δεν θα υπήρχε και τόσο μεγάλο ποσοστό παραίτησης”. Διευκρίνισε πως “υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία. Είμαστε στελεχωμένοι όχι μόνο από εμένα που έχω την ιδιότητα του προέδρου, αλλά από τον κ. Βασίλη Χαντζή, δασολόγο, καταρτισμένο στο αντικείμενο ο οποίος μας βοηθάει πάρα πολύ. Οχι μόνο με τις γνώσεις του, αλλά δίνει και την ώθηση στην ομάδα και από τον κ. Ιωάννη Βουρνά, το μηχανικό μας που είναι στα τεχνικά θέματα.

Αντιμετωπίζουμε κάθε υπόθεση με μελέτη. Δεν είναι όλοι οι φάκελοι πλήρεις, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους αιτούντες, έρχονται να υποστηρίξουν τις αιτήσεις τους”.

Εξήγησε πως “ο κόσμος θεωρεί ότι επειδή έχει ένα συμβόλαιο το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πολύ πρόσφατο, μπορεί να κριθεί η αντίρρησή του. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης στοιχείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και με τους ιδιώτες για να συμπληρωθεί ένας ελλιπής φάκελος”.

Μας ενημέρωσε ότι “έχουμε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, έχουμε ήδη δημοσιεύσει τις πρώτες μας αποφάσεις, συνεδριάζουμε κάθε μήνα και έτσι θα συνεχίσουμε. Κάνουμε 4 συνεδριάσεις το μήνα και συζητάμε κατ’ ελάχιστο 100 υποθέσεις. Θα προχωρήσουμε με γρήγορο ρυθμό”.

Η πρόεδρος επεσήμανε ότι “έχει ιδιαιτερότητες η περιοχή της Μάνης, ξεκινήσαμε και από τα δύσκολα. Εχει ιδιαιτερότητες τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο και σε θέματα δασικού χάρτη” και κατέληξε: “Εχουμε και τη γνώση και τη διάθεση να προχωρήσουμε, να συνεχιστεί το έργο και να ολοκληρωθεί. Ελπίζω σύντομα να ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες επιτροπές κι έτσι να συνεχίσουν και αυτές”.

Ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Βουρνάς μας είπε ότι “το δικό μου αντικείμενο είναι να εξετάζω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου, το ανάγλυφό του, αν υπάρχουν οικοδομικές άδειες και οτιδήποτε άλλο θα βοηθούσε στον αποχαρακτηρισμό του αγροτεμαχίου”. Παρατήρησε πως “η επιτροπή έχει σημαντικό έργο να επιτελέσει, διότι εμείς αφήσαμε τα γραφεία μας, ήρθαμε με μια πενιχρή αμοιβή με μόνο σκοπό τη βοήθεια του πολίτη. Είμαστε πάντα με το μέρος του πολίτη, χωρίς να αγνοούμε τα δικαιώματα του Δημοσίου. Ο,τι μπορούμε κάνουμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις δυσλειτουργίες της γραφειοκρατίας που υπήρχε από το 1945 και δώθε, και γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου είναι υπαίτιες όλες οι κυβερνήσεις που δεν εδόθη μία σοβαρή λύση στο πρόβλημα των δασικών χαρτών”.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι “εξετάζουμε 100 περίπου το μήνα, θα μπορούσαμε και περισσότερες εάν είχαμε μία βελτίωση οικονομική, όπως και μία καλύτερη διοικητική υποστήριξη”.

 

“ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ”

“Προσπαθούμε με άξονες τη συνέργεια, τη συνεργασία να βοηθήσουμε, ώστε να λυθεί το μέγα πρόβλημα που υπάρχει τόσο στη Μάνη όσο και σε όλη την Ελλάδα” σημείωσε ο δασολόγος Βασίλης Χαντζής και εξήγησε “δηλαδή, να γνωρίζει ο πολίτης και το κράτος σε ποιον ανήκει η κάθε ιδιοκτησία”.

Παρατήρησε ότι “η ιδιαιτερότητα της Μάνης φαίνεται στις αντιρρήσεις που εκδικάζονται. Προσπαθούμε με γνώμονα τη συνεργασία μεταξύ των 3 μελών και του γραμματέα που έχει καθοριστικό ρόλο, να επιτελέσουμε το έργο μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Θεωρώ ότι ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο και θα συνεχίσουμε έτσι, ώστε να επιλυθεί το μέγα πρόβλημα της ιδιοκτησίας στην περιοχή της Μάνης”.

Επεσήμανε ότι “οι φάκελοι που είναι καλά συγκροτημένοι έχουν καλές προοπτικές, διότι πέραν του εντύπου της αντίρρησης μια υπόθεση που δικαιώνεται θα πρέπει να έχει τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο εξετάζεται από τον κ. Βουρνά και μια έκθεση φωτοερμηνείας - πραγματογνωμοσύνης η οποία εξετάζεται από μένα και από όλους. Τα στοιχεία αυτά συντελούν στο να αποδοθούν οι εκτάσεις οι οποίες για τον άλφα βήτα λόγο ίσως σε κάποια περίοδο έχουν εγκαταλειφθεί, στους ιδιοκτήτες τους”

Στους διαδρόμους της Αποκεντρωμένης συναντήσαμε τον Γιώργο Βάρτζελη, ιδιώτη δασοπόνο.

“Δουλεύω με τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας για να υποστηριχθεί μια αντίρρηση” μας είπε και μας ενημέρωσε: “Εχει διορθωθεί ο δασικός χάρτης από τα πρόδηλα σφάλματα που είχαν υποβάλει οι πολίτες. Ολα τα αποδεκτά σφάλματα έχουν αναρτηθεί και τώρα μπορούν να τα δουν διορθωμένα στο δασικό χάρτη. Τα αρνητικά πρόδηλα θα δέχονται αντιρρήσεις μέχρι τις 11 Απριλίου, συν 20 μέρες για τους κατοίκους διαμένοντες στο εξωτερικό”.

Τέλος, ο κ. Βάρτζελης παρατήρησε ότι “ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Εχουν υποβάλει αντιρρήσεις από το 2017, και το 2022 έχουν εξεταστεί μόνο 2.000 αντιρρήσεις από τις 15.500 που είναι μαζί με τα πρόδηλα. Τριακόσιες αντιρρήσεις από αυτή την επιτροπή και 100 αποφάσεις έχουν ανέβει στη «Διαύγεια» και θα μπορούν από την άλλη μέρα να το μεταβιβάσουν, να το αξιοποιήσουν το ακίνητό τους. Είναι μια καλή πορεία. Ελπίζω να συνεχιστεί και με τις άλλες επιτροπές, ώστε να γίνει ένα παράδειγμα και να ξεμπλοκάρει όλο το σύστημα και ο κόσμος να αξιοποιήσει τα ακίνητά του”.