Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 08:45

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου βγαίνουν πρώτες πατάτες σε Καλαμάτα - Μεσσήνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Από τις 10 έως τις 15 Απριλίου θα βγουν οι πρώτες φετινές ανοιξιάτικες πατάτες στον Μπουρνιά της Καλαμάτας (στη Δυτική Παραλία) και στη Μεσσήνη, όμως ο μεγάλος όγκος θα βγει μετά το Πάσχα.

Οι παραγωγοί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη για την προστασία της καλλιέργειας από τον πάγο τις προηγούμενες μέρες, όπως είχαν κάνει και τον Ιανουάριο.

Αυτό επεσήμανε στην “Ε” ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, επικρίνοντας τους συναδέλφους του από την Αχαΐα και την Ηλεία για την πτώση των τιμών του προϊόντος μετά τις πρώτες μέρες διακίνησής του στην αγορά, γιατί βιάζονται να βγάλουν τις δικές τους πατάτες.

Αναλυτικά, ο Γ. Δούβας ανέφερε ότι ο φετινός “είναι από τους δύσκολους Μάρτιους των τελευταίων ετών. Eκανε μια παγωνιά αυτές τις 3 - 4 ημέρες, όχι βέβαια σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ήταν το Γενάρη που μας έφθασε -6. Επεσε μέχρι το -2, μέχρι το -1,5. Εκεί το παλεύεις άνετα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην πορεία τι θα γίνει”. Μας ενημέρωσε πως “καλά πηγαίνουν όλες οι καλλιέργειες, εκτός από κάποιους που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν, γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες και στην παγωνιά έχουν πρόβλημα. Καλά πάνε τα φυτά, προβλήματα φυτοϋγειονομικά δεν έχουμε, θα δούμε στην πορεία”.

Εκτίμησε ότι όσον αφορά τις πρώτες πατάτες “θα ξεκινήσουμε γύρω στις 10 - 12 - 15 Απρίλη. Δεν θα έχουμε μεγάλες ποσότητες πριν το Πάσχα, μετά το Πάσχα θα βγει ο μεγάλος όγκος στην περιοχή μας. Τώρα οι άλλες περιοχές δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν, γιατί δεν έχω ενημέρωση, αλλά από ό,τι έμαθα και αυτοί στην ίδια κατάσταση με μας είναι”.

Για τις τιμές ο Γ. Δούβας παρατήρησε πως “στις πατάτες είναι χρηματιστήριο. Τη μια μέρα είναι πάνω και την άλλη κάτω. Και αυτό οφείλεται στη μη καλή συμπεριφορά των παραγωγών. Εκεί το εντοπίζω το πρόβλημα και όχι στους εμπόρους. Ο έμπορος κοιτάει να κάνει τη δουλειά του, αλλά εμείς ως παραγωγοί δεν πρέπει να «πετάμε» το προϊόν μας και ιδίως οι παραγωγοί της Αχαΐας και της Ηλείας”. Διευκρίνισε ότι “όταν αρχίζουμε και βγάζουμε πατάτες εμείς, που είναι σε πιο νότιο κλίμα, πιο ψημένες και πάμε στην αγορά στην Αθήνα, αμέσως ξεκινάει και η Αχαΐα και η Ηλεία και βγάζουν κάποιες πατάτες, οι οποίες είναι άγουρες και την επόμενη μέρα μαύρες και ο κόσμος δεν τις παίρνει. Και αρχίζει η κατρακύλα” και πρόσθεσε: “Εμείς πέρυσι πουλάγαμε 48 λεπτά που ξεκινήσαμε, η Λακκόπετρα ξεκίνησε με 46, το κάναμε εμείς 46, το έκαναν 44, το 44 έγινε 42 και μέσα σε μία εβδομάδα οι πατάτες ήταν αζήτητες, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι οι παραγωγοί δεν στηρίζουν, μην περιμένεις να στηρίξουν οι έμποροι. Ο έμπορος δεν κοιτάει να σε στηρίξει. Υπάρχει μια παροιμία που λέει, «αν έχεις νύχια ξύσου, αν δεν έχεις, μην περιμένεις να σε ξύσουν άλλοι»”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως “λείπει η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Πιστεύω ότι γίνεται κακόβουλα. Ενώ ξέρουν ότι θα μείνουν μόνοι τους και θα έχουν όλη την αγορά δική τους, ποιο είναι το πρόβλημα και πρέπει να βγάλουν πατάτες μαζί με μας; Υπάρχει κάτι άλλο, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Αρα, λοιπόν, το κάνεις κακόβουλα, αφού ξέρεις ότι θα ‘σαι μόνος σου και θα έχεις την αγορά δική σου και θα μπορείς να παίξεις το παιχνίδι σου. Γιατί πιέζεις την αγορά με πράγματα που είναι άγουρα. Να πω ότι ήταν γινωμένα, ότι είχε έρθει ο καιρός τους να τα βγάλεις, γιατί βιάζεσαι να τα βγάλεις;”.

Γ.Σ.