Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 08:47

Ένωση Μεσσηνίας: Ικανοποιεί καταρχήν η δέσμευση του υπουργού για τη σταφίδα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ικανοποιεί καταρχήν η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για αποζημίωση στους σταφιδοπαραγωγούς, για την περσινή κακή χρονιά που η σταφίδα πουλήθηκε από 60 μέχρι 90 λεπτά.

Ωστόσο, παραγωγοί και συνεταιριστικές οργανώσεις περιμένουν να δουν το ύψος της αποζημίωσης και το τι θα γίνει με το σημαντικό ζήτημα που αφορά τα αποθέματα του 2020, τα οποία ακόμα λιμνάζουν και δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση ενόψει και της νέας παραγωγής.

Την κατάσταση αυτή επεσήμανε στην “Ε” ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος και, υπενθυμίζοντας τις παλινωδίες και τη μη τήρηση των δεσμεύσεων από τον προηγούμενο υπουργό, παρατήρησε ότι λόγω της χαμηλής τιμής στη σταφίδα και της ακρίβειας μια πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών φέτος δεν θα καλλιεργήσει.

Αναλυτικά, ο Γ. Πάζιος επεσήμανε ότι “κλείνουμε έναν χρόνο, έχουμε μια άσχημη επέτειο στο θέμα των διεκδικήσεών μας για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα” και υπενθύμισε: “Ενα πρόβλημα που ξεκίνησε πέρσι τέτοια περίοδο, η γνωστοποίησή του στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με σκοπό να προλάβουμε άσχημες εξελίξεις, λόγω της σοδειάς που ερχόταν το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, μέσα από τεράστιες παλινωδίες, αρκετά ήξεις - αφήξεις, πολλές δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν, έχουμε φθάσει ένα χρόνο αργότερα, η τιμή να διαμορφώνεται μεταξύ 60 - 70 - 80 - 90 λεπτών”.

Για τη δέσμευση του νέου υπουργού ο διευθυντής του συνεταιρισμού παρατήρησε πως “έχουμε μια νέα πολιτική ηγεσία που έχει δεσμευτεί, όπως είδαμε και σε σχετικές απαντήσεις στη Βουλή του υπουργού, αλλά και σε συναντήσεις του με εκπροσώπους συνεταιριστικών φορέων και βουλευτές, ότι σκοπεύει να δώσει μία αποζημίωση στους σταφιδοπαραγωγούς, Το ύψος της θα προσδιοριστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, για να δούμε αν και κατά πόσον θα είναι κάτι το ικανοποιητικό”.

Εκτίμησε, όμως, ότι “μια αποζημίωση που θα είναι στρεμματική ενέχει στο εσωτερικό της αδικίες, καθότι υπάρχουν σταφιδαμπελώνες που είναι πολύ παραγωγικοί, με πολύ μεγάλες ποσότητες, και θα πάρουν τα ίδια χρήματα με τον σταφιδαμπελώνα που δεν είχε τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες”.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως “δεν παύει να είναι μια εξέλιξη που τουλάχιστον επί της αρχής μάς ικανοποιεί” και σημείωσε: “Περιμένουμε να δούμε ακριβώς το ύψος της αποζημίωσης. Και το δεύτερο και πιο σημαντικό σκέλος αφορά τα αποθέματα του 2020, τα οποία ακόμα λιμνάζουν και δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση ενόψει και της νέας περιόδου που έρχεται. Υπάρχει μια δέσμευση του υπουργού ότι θα επαναφέρει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό ένα άλλο πρίσμα. Δηλαδή, δεν συζητάμε κάποιο ζήτημα απόσυρσης, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με την αποζημίωση των συνεταιριστικών και εμπλεκομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, λόγω της βλάβης που υπέστησαν από την προβληματική σοδειά του 2020, όσον αφορά τον Covid”.

 

“ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΤΙΜΕΣ”

Ο Γ. Πάζιος εξέφρασε την ελπίδα “να είναι η τελευταία φορά που απασχολούμε την κοινή γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα που αγκαλιάζει πάνω από 15.000 εμπλεκόμενους παραγωγούς” και πρόσθεσε: “Θεωρούμε ότι αν τελικά οι δεσμεύσεις υλοποιηθούν, τουλάχιστον να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε όσο γίνεται τους παραγωγούς και να διαμορφώσουμε ένα τοπίο και ένα περιβάλλον, για να μπορέσουμε την επόμενη σοδειά να διεκδικήσουμε πιο αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού, να ανέβει η τιμή του προϊόντος. Και μιας και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αναδιάρθρωσης που ακούμε ότι θα έρθει το επόμενο διάστημα, να υπάρχει ένα σοβαρό και ουσιαστικό κίνητρο μιας και φέτος λόγω της κατάστασης και της συγκυρίας που υπάρχει, πέρα από τη χαμηλή τιμή στη σταφίδα, αλλά και με την ακρίβεια, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σταφιδοπαραγωγών, που δεν θα βγει στην καλλιέργεια”.

Κλείνοντας, έκανε λόγο για δυσμενή εξέλιξη, για προϊόν που φθίνει ποσοτικά τις τελευταίες δεκαετίες και για προσπάθεια να βρεθούν τρόποι ανάσχεσης. “Το είχαμε καταφέρει με τις τιμές τα τελευταία χρόνια, περιμένουμε την αναδιάρθρωση”, παρατήρησε και κατέληξε προβληματισμένος: “Δυστυχώς, οι εξελίξεις την προηγούμενη χρονιά σε συνδυασμό με το κόστος ακρίβειας και το κόστος διαβίωσης και παραγωγής κρίνουν την καλλιέργεια μη συμφέρουσα. Επαφίεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έγκαιρα, για να μπορέσουμε και εμείς να ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη που μπλέξαμε εδώ και ένα χρόνο”.

Γ.Σ.