Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 20:15

Ο "Αριστομένης" στα ράφια της Βρετανίας - Ελαιόλαδο από το κτήμα Δημητρόπουλου στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

Στα 20 καλύτερα του βρετανικού πολυκαταστήματος "Fortnum and Mason" από μια λίστα 170 ελαιολάδων μπήκε με το καλημέρα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Aristomenes» εσοδείας 2012.

 

Μόλις έναν χρόνο ζωής μετράει το ελαιόλαδο αυτό, ή πιο ορθά μόλις έναν χρόνο τυποποίησης μετράει το ελαιόλαδο Aristomenes και παρόλα αυτά ξεχώρισε και επιλέχθηκε ως ένα από τα είκοσι καλύτερα του πολυκαταστήματος "Fortnum and Mason". Και όταν λέμε "Fortnum and Mason", εννοούμε το κορυφαίο πολυκατάστημα της Βρετανίας από το οποίο ψωνίζει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς τον Αύγουστο το ελαιόλαδο θα προβληθεί μπροστά στα ράφια του "Fornum and Mason", όπου και θα πραγματοποιηθεί και γευσιγνωσία, ενώ το μπουκάλι θα προσφέρεται με έκπτωση 10%.

Προσωπικό στοίχημα

Για τον Δημήτρη Δημητρόπουλο, έναν εκ των ιδιοκτητών του Aristomenes, η τυποποίηση ήταν ένα «προσωπικό στοίχημα και μία πρόκληση». Το στοίχημα, εκ πρώτης, κερδήθηκε με την παρουσία του ελαιολάδου στις αγορές της Βρετανίας. Απομένει ωστόσο πολύς δρόμος με την εταιρεία να δρομολογεί ήδη ένα δεύτερο μπουκάλι για τον «Αριστομένη» 750 ml.

Ο ίδιος μάλιστα θα ήθελε στο μέλλον να συγκεντρώσει νέους ανθρώπους με όρεξη και γνώσεις προκειμένου να συστήσουν μια ομάδα παραγωγών.

Ο ελαιώνας της Μεσσήνης στον οποίο εφαρμόζεται Ορθή Γεωργική Πρακτική είναι ιδιαίτερος. Το γιατί μας εξήγησε ο κ. Δημητρόπουλος, πρώην στέλεχος και διευθυντής τράπεζας και νυν συνταξιούχος. «Πρόκειται για έναν «ήρεμο» ελαιώνα, αφού δίπλα δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα ο ελαιώνας δροσίζεται από την αύρα του καλοκαιριού. Επίσης, δεν ποτίζεται τεχνητά παρά μονάχα με το νερό της βροχής».

Στα μελλοντικά σχέδια των ανθρώπων της εταιρείας είναι και η καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. Προς το παρόν, ο συνέταιρος Γιάννης Αλεβίζος έβαλε πιλοτικά 2 στρέμματα με στέβια, τα οποία και ξεπούλησε. Επόμενες ιδέες, η καλλιέργεια μέντας, λεβάντας και μύρτιλου.

Η μεστή γεύση αλλά και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Aristomenes έκαναν το ελαιόλαδο να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά.

Πού οφείλεται η ιδιαίτερότητά του

Ο κ. Δημητρόπουλος, είπε ότι σε επίπεδο οξύτητας, οξείδωσης, χρώματος και οργανοληπτικών, «πιάνει» πολύ καλό «σκορ» με οξύτητα 0,23 και οξείδωση 1,17. Το δε χρώμα, που είναι το λαμπερό πράσινο, προέρχεται από τη χλωροφύλλη του άγουρου ελαιόκαρπου, ενώ πρόκειται για ένα αφιλτράριστο ελαιόλαδο με 70% πράσινη ελιά και 30% ώριμη και ημιώριμη ελιά.

Αν και μετράει πολύ λίγο χρόνο ζωής στα ράφια, το ελαιόλαδο παράγεται εδώ και πέντε γενιές στον ίδιο ελαιώνα και περνάει από πάππου προς πάππου. Πρόκειται για τρία κτήματα συνολικής έκτασης 15 στρ. τα οποία φροντίζουν από κοινού ο κ. Δημητρόπουλος με τον συνιδιοκτήτη – συνεργάτη του κ. Γ. Αλεβίζο. Πέρυσι, που ξεκίνησε πιλοτικά η τυποποίηση (η οποία προς το παρόν γίνεται στο συσκευαστήριο Δραγώνας ΑΒΕΕ, παράχθηκαν συνολικά 3,5 τόνοι.

 

Πηγή: agronews.gr