Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 22:39

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας: “Ψίχουλα η ενίσχυση στη σταφίδα”

Γράφτηκε από την

 

“Μοιράζουν ψίχουλα στους σταφιδοπαραγωγούς και το πανηγυρίζουν, ύστερα από την ανακοίνωση μετά από ένα χρόνο του υπουργείου ότι δίνει 4,7 εκ. ευρώ μέσω de minimis για τη σταφίδα”, επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως “άρχισαν για μια ακόμα φορά οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών ότι δόθηκε λύση στο θέμα της σταφίδας” και παρατηρεί: “Με ψίχουλα προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια των αγροτών και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους σταφιδοπαραγωγούς και σε μεγάλο κίνδυνο το ίδιο το προϊόν. Ανακοίνωσε 54,7 ευρώ το στρέμμα, που σημαίνει από 15 έως 21 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ανάλογα με την παραγωγή ανά στρέμμα, την ώρα που ο παραγωγός με την κατρακύλα της τιμής της σταφίδας έχει χάσει 80 λεπτά έως και 1 ευρώ, με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται καθημερινά. Δεν φτάνει πουθενά ούτε την υπόσχεση του Λιβανού για εγγύηση του παραγωγού από την κυβέρνηση στο 1,40 ευρώ. Συνεχίζουν να μας εμπαίζουν. Ζητάμε ουσιαστικά μετρά στήριξης της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών”.

Ο Α.Σ. Χανδρινού και Περιφέρειας ζητεί: “Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος”.