Σάββατο, 07 Μαϊος 2022 20:07

Καθυστερούν οι δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση

Γράφτηκε από τον
Καθυστερούν οι δηλώσεις για την ενιαία ενίσχυση

 

Δεν δουλεύει το σύστημα και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παρότι μπήκαμε στον Μάιο, η υποβολή δηλώσεων για την ενιαία ενίσχυση, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό μας επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, ενημερώνοντάς μας ότι οι 440 από τους 500 φορείς ενεργοποίησης - Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων είχαν χθες συνάντηση με τηλεδιάσκεψη, κινητοποιούνται, ετοιμάζουν επιστολή που θα κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό και την Πέμπτη 12 του μήνα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επιστολή που θα παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα, θα σταλεί στους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

“Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια φθάσαμε Μάιο και δεν έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων κι ενώ η επίσημη προθεσμία για την ολοκλήρωσή της είναι μέχρι τις 15 του μήνα”, παρατήρησε ο κ. Πάζιος και σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Διαβεβαιώνουν ότι έχει ανοίξει το σύστημα, αλλά σύστημα δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί τίποτα. Υπάρχει έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαδικασία. Πότε θα ξεκινήσει, πότε θα είναι λειτουργική η αίτηση; Πότε θα τελειώσει, πότε θα γίνουν οι έλεγχοι και οι πληρωμές; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο πιο νευραλγικός οργανισμός της χώρας, καθώς διαχειρίζεται 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο επιδοτήσεις. Κάνουν πειραματισμούς στα πληροφοριακά συστήματα, ενώ λειτουργούσαν πολύ καλά. Θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και άρτια η διαδικασία; Θα διασφαλιστούν έγκαιρα οι πληρωμές ή θα πάνε πίσω;”.

Ολοκληρώνοντας, μας πληροφόρησε ότι αγρότες παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν και κάποιοι διαμαρτύρονται, “γιατί με την υποβολή της δήλωσης ενεργοποιούν την κάρτα αγρότη και με προεξόφληση κατά 80% της επιδότησης παίρνουν εφόδια που έχουν ανάγκη”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER