Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 07:56

Κοντά στο 1,30 ευρώ η τιμή της σταφίδας

Κοντά στο 1,30 ευρώ η τιμή της σταφίδας

Μέχρι και στο 1,30 ευρώ μπορεί να πέσει φέτος η τιμή της σταφίδας. Η τιμή αυτή αναμένεται να είναι η τιμή βάσης, το πιο χαμηλό επίπεδο που θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει το Δ.Σ. της ΣΚΟΣ. Απόφαση που καθυστερεί και φαίνεται να πηγαίνει για την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό μεγαλώνει την αγωνία και την ανησυχία των παραγωγών, που θέλουν τιμή στο 1,45 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι ή και λίγο πιο χαμηλά, στη χειρότερη περίπτωση.

Η κατάσταση αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΣΚΟΣ Γεράσιμου Καλιμώρου στο patrisnews, στις οποίες μας παρέπεμψε ο ίδιος χθες το πρωί και από τις επισημάνσεις - διευκρινίσεις στην "Ε" του Θανάση Σωτηρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της συνεταιριστικής εταιρείας και προέδρου της Παναιγιαλείου Ενωσης.

Σύμφωνα με το patrisnews, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας και της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Γεράσιμος Καλιμώρος τόνισε ότι "θα στηρίξουμε τους αγρότες μας με κάθε τρόπο, γι' αυτό και η πρότασή μου που θα καταθέσω σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΚΟΣ είναι να μην πέσει κάτω από το 1,30 ευρώ το κιλό η τιμή της σταφίδας". Εξήγησε πως "ακόμα το συμβούλιο της ΣΚΟΣ δεν έχει συνεδριάσει, διότι θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα της αγοράς που την τελευταία εβδομάδα έχει αλλάξει θετικά. Εγώ ως Γεράσιμος Καλιμώρος θα προτείνω το 1,30 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρω τι θα γίνει, όμως πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν μας σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Εάν οι αγορές μάς δουν θετικά, οι παραγωγοί να ξέρουν ότι θα έχουν και αυτοί όφελος από την τιμή που ανέφερα".

Ο κ. Καλιμώρος σχολίασε με έμφαση ότι η παραπάνω τιμή αποτελεί "διόρθωση" σε σχέση με πέρυσι που η ΣΚΟΣ έκανε μεγάλο άλμα στο 1,45 ευρώ το κιλό και κάλεσε τους αγρότες - σταφιδοπαραγωγούς να προτιμήσουν τη ΣΚΟΣ και την ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας. Επίσης, αναφέρθηκε σε περιστατικά που έχουν παρουσιαστεί τελευταία, όπου διάφοροι γυρίζουν στα χωριά και αγοράζουν σταφίδα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις εμπορίας και εξαγωγής: "Διαπιστώνουμε ότι και ένας περιπτεράς μπορεί να αγοράζει σήμερα σταφίδα. Βέβαια οι παραγωγοί έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν πού θα πουλήσουν το προϊόν τους. Ωστόσο, να γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους την ΕΑΣ και τη ΣΚΟΣ που τους στηρίζει". Παρατήρησε ότι "η διοίκηση της ΣΚΟΣ πέρυσι έκανε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση να αγοράσει με 1,45  ευρώ το κιλό. Φέτος οι συνθήκες της αγοράς δεν επιτρέπουν αυτή την τιμή" και πρόσθεσε: "Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια η πρότασή του για το 1,30 ευρώ το κιλό, να έχει την έγκριση του Δ.Σ. της ΣΚΟΣ. Πρέπει να τονιστεί ότι οι παραγωγοί παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, απέναντί τους έχουν έναν δυναμικό συνεταιριστικό φορέα που προστατεύει τα συμφέροντά τους και θα πρέπει να τον εμπιστευτούν". 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της Παναιγιαλείου Θαν. Σωτηρόπουλος επεσήμανε στην "Ε" ότι "το 1,30 θα είναι η τιμή βάσης, από κει και κάτω δε θα πέσουμε. Από κει και πάνω μπορεί να είναι. Δε σημαίνει ότι θα είναι 1,30". Για τους εμπόρους που δίνουν 1 ευρώ προκαταβολή και από κει και πέρα ό,τι καθαρίσει με βάση την τιμή που θα δώσει η ΣΚΟΣ, αναρωτήθηκε: "Γιατί δε βγαίνουν οι έμποροι να πουν τιμή;". Για το χρόνο ανακοίνωσης της τιμής, όπου ήδη υπάρχει καθυστέρηση, ανέφερε: "Θα είμαστε έτοιμοι, όταν μπορέσει η αγορά. Δε θα αφήσουμε ακάλυπτο τον παραγωγό, δε θα αφήσουμε την τιμή να κατρακυλήσει, όπως θέλουν οι ιδιώτες". Επανέλαβε, τέλος, πως "είναι πολύ δύσκολη χρονιά, θέλει ψυχραιμία, υπομονή. Ο,τι είναι καλύτερο, θα το κάνει η ΣΚΟΣ και η Παναιγιάλειος".

Γ.Σ.