Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 09:14

1,10 ευρώ η τιμή για το φιστίκι

Γράφτηκε από τον
1,10 ευρώ η τιμή  για το φιστίκι

Αυτή και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εικόνα για την αγορά του φιστικιού, της φετινής παραγωγής που θα βγει σε Μεσσήνη και Μπουρνιά.

Η τιμή αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον από το 1,10 ευρώ το κιλό και ο στόχος θα είναι να μην πέσει κάτω από το 1 ευρώ.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας ανέφερε ότι η συγκομιδή της παραγωγής θα ενταθεί από τις 5 Οκτωβρίου και μετά. Ενημέρωσε πως βγήκαν κάποια πρώιμα φιστίκια, αλλά είναι άγουρα. Εκτίμησε ότι «η τιμή θα είναι λίγο πιο κάτω από πέρυσι -είχαν φθάσει στο 1,20 ευρώ- 1 ευρώ με 1,10 ευρώ» και ανέφερε ότι «σύμφωνα με τους εμπόρους, η Κίνα προφέρει πιο χαμηλές τιμές». Παρατήρησε πως «είναι καλή η ποιότητα και λόγω του σπόρου που ήταν πολύ καλός» κι επεσήμανε: «Ξεχωρίζει το δικό μας φιστίκι και αυτό είναι καλό για τους εμπόρους, που προτιμούν το πιο χοντρό φιστίκι. Η καλή τιμή είναι από 1 ευρώ και πάνω. Από 1 ευρώ και κάτω υπάρχει πρόβλημα για τους παραγωγούς».
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος μας ενημέρωσε ότι στον Μπουρνιά έχουν αρχίσει και βγάζουν φιστίκια, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμα η αγορά κι εκτίμησε πως «αυτή την εβδομάδα θα δείξει». Παρατήρησε ότι «είναι καλά τα φιστίκια και ποσοτικά και ποιοτικά, έχουν καλή ψίχα. Με τους βοριάδες δεν κράτησε υγρασία». Επεσήμανε ότι «θα είναι καλά στο 1,10 ευρώ. Θα βγάλουμε μεροκάματο». Πληροφόρησε πως «το φιστίκι της περιοχής μας διατίθεται σε ντόπιους τυποποιητές - εμπόρους ξηρών καρπών και σε κάποιους εμπόρους σε άλλες πόλεις. Αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για το προϊόν μας, γιατί είναι καλή η ποιότητα».

 


NEWSLETTER