Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 20:19

Πελοπόννησος: Ζητούν χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: Ζητούν χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κοινή επιστολή με θέμα τη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης απέστειλαν χθες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Παναρίτης και ο πρόεδρος του 11ου Π.Τ. Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Πάνος Κρητικός. Στην κοινή επιστολή αναλύθηκαν οι δυσκολίες εγκρίσεων, πρόσβασης και επάρκειας πόρων στα δύο προγράμματα που υλοποιούνται, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Τονίστηκε η σημαντική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής Ι και ΙΙ και ζητήθηκε: α) H άμεση αύξηση των κεφαλαίων, τουλάχιστον, του Ταμείου Εγγυοδοσίας, έτσι ώστε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτημα και πληρούν τα κριτήρια να λάβουν χρηματοδότηση και να μην απορριφθεί το αίτημά τους μόνο λόγω της έλλειψης κεφαλαίων. β) Ο άμεσος σχεδιασμός μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τραπεζικών ιδρυμάτων, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ενός προϊόντος με σκοπό την κάλυψη των μεταχρονολογημένων επιταγών εκδόσεως επιχειρήσεων, που υπέστησαν επιπτώσεις στη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς και γ) η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ και της ενίσχυσης μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησης, όπου κρίνονται αναγκαίες για την επιβίωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος τονίστηκε, πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, πράγμα που καθιστά τη λήψη περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και προστασίας των επιχειρήσεων, όπως τα προαναφερόμενα, άμεση ανάγκη για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, καθώς αυτές τις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η μορφή της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας για ένα μεγάλο επόμενο διάστημα.


NEWSLETTER