Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 13:24

Επιστολή Μανιάτη στον πρωθυπουργό για ανάπτυξη και πυροδάνεια

Επιστολή Μανιάτη στον πρωθυπουργό για ανάπτυξη και πυροδάνεια

«Οσα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρηματιών και αν ληφθούν, αν δεν συνδυαστούν με αναπτυξιακές πολιτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης σε επιστολή του προς στον πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα.

Ο Δ. Μανιάτης στην εν λόγω επιστολή του -την οποία κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, και στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, αλλά και τους Μεσσήνιους βουλευτές- μεταφέρει, αφ’ ενός τις προτάσεις των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών του 2007 για ρύθμιση των «πυροδανείων» και αφ’ ετέρου προτάσεις «για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρει στην επιστολή του:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι στις 8 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή των προέδρων των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων προέδρων (Αχαΐας, Ευβοίας, Λακωνίας) των πυρόπληκτων νομών με τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Μεσσηνίας.

Η συνάντηση αφορούσε: α) Ενημέρωση και προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυροδανείων των πυρόπληκτων νομών. Τα υποβαλλόμενα αιτήματα των πυρόπληκτων νομών για ειδικό καθεστώς αντιμετώπισης στόχο έχουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής (2007). β) Προτάσεις των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, που στοχεύουν στην αναστροφή της ύφεσης και επιστροφή στην ανάπτυξη, με στόχο την παραγωγή πλούτου και την δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, να άρει τα αντικίνητρα και να θεσπίσει κίνητρα για την επιβίωση των υπαρχουσών, αλλά και για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ούτε και εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα:

Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Διαμόρφωση σαφούς Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής (π.χ. μείωση κόστους ενέργειας, μείωση κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων, δημιουργία βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων κ.ά.). Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως παροχή εγγυήσεων για εξαγωγικές επιχειρήσεις, δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας εξαγωγών – εισαγωγών (στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού), ειδικά κίνητρα μέσω της φορολογίας. Αμεσα διοικητική μεταρρύθμιση με προτεραιότητα την μείωση του αριθμού των δημόσιων φορέων κ.λπ.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πιστεύει ότι, ως θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, με τη συνεργασία των εκλεγμένων βουλευτών του νομού, μπορεί να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και να συμβάλει στην υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων.

Ομως η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι όσα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρηματιών και αν ληφθούν, αν δεν συνδυαστούν με αναπτυξιακές πολιτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Με τη βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε του θέματος, σας ευχαριστούμε».