Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 19:17

Παράταση για τα επενδυτικά σχέδια ζητεί ο Μανιάτης

Γράφτηκε από την

Την παράταση του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης όλων των επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στους Ν. 3908/2011 και 3299/2004 έως 31 Δεκεμβρίου του 2017, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μανιάτη αναφέρει τα εξής: 

«Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε συνέχεια του πιο πάνω σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε ότι η λήξη προθεσμίας υλοποίησης αρκετών επενδύσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004, έχει προκαλέσει την ανησυχία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτημα παράτασης, που ίσχυε μέχρι 30/06/2014, ούτως ώστε η ημερομηνία ολοκλήρωσης να είναι η 31/12/2016, εκτιμώντας ότι θα είχαν την δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους εγκαίρως. Αυτό όμως κατέστη ανέφικτο λόγω των πρόσφατων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχέραιναν τις δραστηριότητές τους.

Το βασικό λοιπόν πρόβλημα είναι η αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων έως το τέλος του 2015. Τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, τα capital controls, επέφεραν αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων των επενδυτών και κατά συνέπεια την μείωση των διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων. Η αδυναμία χορήγησης δανείων εκ μέρους των τραπεζών συνέβαλε στην αδυναμία υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων, με αποτέλεσμα την μη αποπεράτωση των ενταγμένων στους ανωτέρω αναπτυξιακούς νόμους επενδυτικών σχεδίων.

Η ολοκλήρωση των επενδύσεων είναι ανέφικτη μέσα στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ορισθεί, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να υποστούν τις επιπτώσεις της απένταξης των έργων (όπως επιστροφή επιχορηγήσεων).

Για τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε την παράταση του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης όλων των επενδυτικών σχεδίων ενταγμένων στους Ν. 3908/2011 και 3299/2004 έως την 31/12/2017, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και μέριμνα για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής επιστροφής εντόκων της επιχορήγησης που έχει δοθεί».