Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 09:18

Η Καλαμάτα πρώτη "γρήγορη" πόλη στην Ελλάδα με το νέο δίκτυο οπτικών ινών της Wind

Η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που, από φέτος τον Ιούλιο, θα καλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020, όσον αφορά τις διαδικτυακές ταχύτητες -και συγκεκριμένα τα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA / Next Generation Access)- με ταχύτητες, οι οποίες μπορούν να φθάσουν ακόμα και το 1 Gbps, με τον μέσο όρο τους να κυμαίνεται στα 250 Mbps, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι πάνω από 100 Mbps με μη δεσμευμένα ποσοστά για το “ανέβασμα” και το “κατέβασμα” αρχείων.

Αυτό τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Wind Ελλάς στο "Elite City Resort", παρουσιάζοντας -πανελλαδικά, από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με προσκεκλημένους πολλούς δημοσιογράφους από την Αθήνα- το πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυό της οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη και το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η εμπορική λειτουργία του θα ξεκινήσει μόλις έρθει η σχετική έγκριση από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Ετσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η “κοινωνία του Gigabit” όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2020, καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps, τονίστηκε στην ίδια εκδήλωση από τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, γενικό διευθυντή Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind.

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ 88% ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει καλυφθεί το 88% της Καλαμάτας, ενώ αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της εταιρείας, ήδη λειτουργούν στην Καλαμάτα 2.500 γραμμές και είναι συνδεδεμένα 169 σπίτια. Αλλες 1.000 γραμμές και 108 σπίτια μετέχουν στο αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα της εταιρείας στη Νέα Σμύρνη, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η Wind Ελλάς  στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ώς το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών -εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή- είναι η Καλαμάτα, η Λάρισα, το Ηράκλειο στην Κρήτη, καθώς και επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast και FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Wind Ελλάς για NGA (Next Generation Access / δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς) σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500.000.000 ευρώ.

“Εχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους, καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Ο κανονισμός vectoring, ο νόμος για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA Υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Πλέον, περιμένουμε μόνο την έγκριση των πλάνων μας” σημείωσε ο Αντ. Τζωρτζακάκης.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ... ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ

Από τα πρώτα κτήρια στην Καλαμάτα που θα απολαύσουν τη δυνατότητα υπερυψηλών διαδικτυακών ταχυτήτων θα είναι και το Μέγαρο Χορού, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, αναφερόμενος γενικότερα στην ψηφιακή επανάσταση που φέρνουν οι οπτικές ίνες:

“Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φορές μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων”.

Ο επικεφαλής της Wind σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες:

“Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Εχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν, από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπερφορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων” σημείωσε και συνέχισε, αναφερόμενος στον ρόλο της Wind στη νέα εποχή:

“Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Εχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας, αλλά και τη χώρα μας, μπροστά”.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΙΚΑ

Σχολιάζοντας το προνόμιο της πόλης να γίνει η πρώτη “γρήγορη” πόλη στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -που ήταν παρών και χαιρέτισε την εκδήλωση- εξέφρασε, από την πλευρά του, την ικανοποίησή του για “την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την Wind στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπερυψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το Internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία  γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας” κατέληξε ο Π. Νίκας.

ΚΑΙ ΛΙΓΑ... ΤΕΧΝΙΚΑ

Ηδη 100 τυχεροί χρήστες σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη είναι σε θέση, εδώ και 5 μήνες, να απολαμβάνουν -μέσω του ιδιόκτητου δικτύου οπτικής ίνας της Wind στις δύο αυτές πόλεις- σύνδεση στο Internet με υπερυψηλές ταχύτητες, που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, ενώ -όπως εξήγησε ο Αντ. Τζωρτζακάκης- στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της Wind δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

α) Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ώς τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.

β) Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτήριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ώς το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps. 

γ) Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη, μέθοδος η οποία “απογειώνει” την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο, αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind, παρουσίασε αναλυτικά το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη το οποίο -όπως είπε- κάλυψε συνολικά 3.500 γραμμές και 277 σπίτια:

“Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus και G.fast), δηλαδή, υπερυψηλές ταχύτητες, σταθερότητα και τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV και VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων”, ανέφερε και τόνισε την ετοιμότητα της Wind να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών:

“Εχουμε ήδη φέρει το connectivity του μέλλοντος στο σήμερα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου μας στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε επιλέξει. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την ρυθμιστική αρχή. Καμία μέρα δεν θα πάει χαμένη” κατέληξε.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ... ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ

Η... θεωρία που αναλύθηκε στη συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Παρασκευή, στην Καλαμάτα, δοκιμάστηκε και στην πράξη, καθώς την επόμενη ημέρα, Σάββατο 27 του μήνα, οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι, αφού περιηγήθηκαν για λίγο στη διαδρομή της οπτικής ίνας της Wind στην Καλαμάτα και ενημερώθηκαν για τα ΚΑΦΑΟ που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία, σε διάφορα σημεία της πόλης, μετέβησαν στο κατάστημά της, στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν -και να διαπιστώσουν “ιδίοις όμμασι”- τι σημαίνει τεχνολογία Fiber to the Home (FttH), καθώς οι ταχύτητες που “έπαιξαν”, τόσο για “ανέβασμα” όσο και για “κατέβασμα” αρχείων ήταν κοντά στα 900 Mbps και στο 1 Gbps αντίστοιχα. Η δυνατότητα του δικτύου φάνηκε επίσης και από το γεγονός ότι παρακολούθησαν, με streaming από το YouTube, ένα βίντεο προβολής της Μεσσηνίας, στην μέγιστη ανάλυση 4Κ, χωρίς το παραμικρό “τσάκισμα” στην μετάδοσή του.

Οπως προέκυψε το περασμένο διήμερο, από την παρουσίαση της Wind, το μέλλον βρίσκεται ήδη εδώ...

Β.Γ.Μ.