Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 08:14

Σημαντική προβολή της Καλαμάτας στην Startup Greece Week (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σημαντική προβολή της Καλαμάτας στην Startup Greece Week (βίντεο)

 

Η πόλη της Καλαμάτας παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή για ένα δίωρο στο διαδικτυακό συνέδριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Startup Greece Week, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν πάνω από 2.000.000 θεάσεις.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Β. Ξυγκώρος χαιρέτισαν τη διοργάνωση και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την καινοτομία στην περιοχή.

H κοινωνική επιχειρηματίας Νέλλη Κουβελάκη, ως εκπρόσωπος της ΚοινΣΕπ Phaos, που αποτελούσε τον επίσημο συνδιοργανωτή για την πόλη της Καλαμάτας στο Startup Greece Week, καλωσόρισε το κοινό με αναφορές στην πόλη, στη δυναμική που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει η καινοτομία στην τοπική κοινωνία, προσθέτοντας αξία σε όλους τους τομείς. Επίσης μίλησε για τη σπουδαιότητα της δημιουργίας δικτύων καινοτομίας σε όλη τη χώρα και την αναγκαιότητα της διασύνδεσής τους.

Οι στοχευμένες ερωτήσεις της συντονίστριας του πάνελ Μαριλένας Γυφτέα ώθησαν τους ομιλητές σε μια συζήτηση που μπορούσε και να διαρκέσει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, κάτι που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του θέματος.

Ο ακαδημαϊκός Π. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα ως ένα πάθος που αποτελείται από ρίσκο και γενναιότητα και απαιτεί κατάλληλες συνεργασίες. Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πρωτογενής τομέας θα είναι μοχλός ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας. Δήλωσε πως από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα ένα Παρατηρητήριο πάνω στην Αγροτική Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα, με συνεργασία των τμημάτων Γεωπονίας, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα την Καλαμάτα. «Τόλμη, φαντασία και προσαρμοστικότητα χρειάζεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Γαβριέλα Αναγνωστοπούλου, με διπλό ρόλο, τόσο ως project manager και αναλύτρια στο Εnvolve Entrepreneurship Greece όσο και ως επιχειρηματίας μέσα από το Οne and Οlive, δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την υπεραξία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί τις νέες τεχνολογίες και να εξοικειωθούν μαζί της για καλύτερα αποτελέσματα. «Η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει τα ηνία των παραδοσιακών επιχειρήσεων» τόνισε - και οργανισμοί όπως το Εnvolve είναι παρόντες για να τις στηρίξουν.

Ο κ. Κάλφας, ως γεωπόνος φυτικής παραγωγής με ειδικότητα στη φυτοπροστασία, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του τόπου και να αναπτυχθεί περαιτέρω. «Είναι απαραίτητες οι καινοτομίες στον αγροδιατροφικό κλάδο, με βάση τη γεωργία, χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας συστήματα τα οποία να τροφοδοτούν τον παραγωγό με πληροφορίες ώστε να μπορεί να αποφασίζει όσο πιο σωστά για την παραγωγή του. Είναι απαραίτητοι οι πόροι ώστε να στηριχθεί το smart farming, και μαζί με την παραγωγή να υπάρχει και ροή πληροφορίας. Αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της αγοράς η προσπάθεια εστιάζεται στην τεχνογνωσία, σε τεχνικές παραγωγής όπως η χρήση ενεργών μικροοργανισμών κ.ά.» τόνισε.

Με τη σειρά τους οι Ν. Καραγγελής και Λ. Γερακάρης αναφέρθηκαν στην υδροπονία, την οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων της HarmaFoods ΚοινΣΕπ -της επιχείρησής τους στην οποία έχουν ενσωματώσει την παραγωγή υδρόφιλων λαχανικών και μανιταριών gourmet-, καθώς και στην υιοθέτηση των προσωπικών τους αξιών που σχετίζονται με την κοινωνική τους προσφορά προς ευπαθείς ομάδες.

Η εβδομάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Startup Greece Week είχε πάνω από 2.000.000 θεάσεις και ο διαγωνισμός επιχειρηματικών προτάσεων ανέδειξε 3 νικητές από την κριτική επιτροπή: 1) CvBrain, 2) ProtectId, 3) Rend.it, και 2 νικητές από την ψηφοφορία του κοινού: 1) Tα Καλά Νέα – Κεφαλάς, 2) Σύστημα ελέγχου Covid-19 με θερμική κάμερα Covid-19 – Κρινάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER