Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 09:06

Καλαμάτα: Συγκρατημένη αισιοδοξία έφερε το άνοιγμα της εστίασης

Γράφτηκε από τον

Ρολά σήκωσαν από το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα οι περισσότερες καφετέριες και τα εστιατόρια της Καλαμάτας μετά από έξι μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας. 

Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων, γεγονός που δεν έχει εμποδίσει τους πελάτες να επιστρέψουν σε ένα είδος διασκέδασης που είχε λείψει πολύ από την καθημερινότητά τους.

Οπως δήλωσαν επαγγελματίες του κλάδου στην «Ε», η εκκίνηση κρίθηκε σε γενικές γραμμές ικανοποιητική αναμένοντας να αυξηθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους ίδιους, το παρατεταμένο λουκέτο στην εστίαση ήταν άδικο για πόλεις όπως η Καλαμάτα, τονίζοντας παράλληλα πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τους θαμώνες, δεδομένου πως τα μέτρα και οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων τηρούνται στο ακέραιο.

Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος (“Roi Mat”): «Οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην εστίαση για έξι συνεχόμενους μήνες αποτέλεσαν ουσιαστικά καταστροφή για τον κλάδο μας. Προσφέροντας μόνο καφέ σε πλαστικό όλο αυτό το διάστημα ναι μεν ήμασταν ανοιχτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πήραμε κάποια οικονομική ανάσα. Τα πρώτα δείγματα από την επανεκκίνηση του επαγγέλματός μας είναι αισιόδοξα, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η ανακοίνωση του ανοίγματος της εστίασης μας αιφνιδίασε, καθώς έπρεπε μέσα σε μία εβδομάδα να προετοιμαστούμε εν μέσω μάλιστα γιορτών, γεγονός που οδήγησε συναδέλφους στην απόφαση να μην ανοίξουν την περασμένη Δευτέρα. Ως επιχειρήσεις τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να κάνουν κανονικά κάθε φορά self test».

Δημήτρης Πυλιώτης (“Poseidon”): «Η πραγματικότητα που βιώσαμε όλο αυτό το διάστημα θύμισε έναν παρατεταμένο αγώνα «Survivor». Η μεγαλύτερη ωστόσο δυσκολία που είχαμε ήταν το πολύ μικρό διάστημα που μας έδωσε το κράτος να ανοίξουμε, κάνοντάς μας θα έλεγα τεστ αντανακλαστικών, βλέποντας πόσο γρήγορα μπορεί να αντεπεξέλθει η αγορά. Κατά τη γνώμη μου η εστίαση δεν έπρεπε να είχε κλείσει καθόλου αυτούς τους μήνες, αλλά να παραμείνουμε ανοιχτοί έστω με 50% προσέλευση κόσμου, όπως έγινε αντίστοιχα στο άλλο μου εστιατόριο στο Μαϊάμι. Εκεί δεν έκλεισε ποτέ η εστίαση, δουλεύοντας με μέτρα κατά του κορονοϊού. Η κίνηση άρχισε με χαλαρούς σχετικά ρυθμούς λόγω του γεγονότος πως προηγήθηκαν οι μέρες του Πάσχα, στις οποίες παραδοσιακά γίνονται κάποια έξοδα. Το αν η κίνηση θα είναι ικανοποιητική θα φανεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μόνο και μόνο που είναι ανοιχτά τα εστιατόρια βλέπεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη χαρά των πολιτών, η οποία έλειψε όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, το αστείο της υπόθεσης είναι η απαγόρευση της μουσικής, καθώς πρόκειται για ένα τραγελαφικό μέτρο. Η εστίαση σε αυτές τις συνθήκες τηρεί όλες τις αποστάσεις, οπότε στις εξαιρετικές θερμοκρασίες της Καλαμάτας, όπου η πανδημία έχει αποδειχτεί πως δεν επιζεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να αναπνεύσει καθαρό αέρα και να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα, απολαμβάνοντας το φαγητό του».

Ανδρέας Ζαγάκος (“Στο Κύμα”): «Μετά από έξι μήνες απραξίας, τεχνικά, πρακτικά αλλά και ψυχολογικά είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα μια επιχείρηση. Σε τεχνικό επίπεδο τα περισσότερα μηχανήματα μετά από τόσο μεγάλο διάστημα μη λειτουργίας είχαν προβλήματα. Ψυχολογικά, όσο και να θέλαμε και να επιθυμούσαμε το άνοιγμα, όπως ήταν λογικό επήλθε μια σχετική κούραση τις πρώτες μέρες μετά από τόσους μήνες απραξίας. Νομίζω πως όλα θα εξομαλυνθούν το προσεχές δεκαήμερο και θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση. Η εστίαση σε πόλεις όπως η Καλαμάτα με χαμηλό επιβαρυμένο ιικό φορτίο θα μπορούσε τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα, με όλα τα μέτρα που τηρούσαμε πριν κλείσουμε τον περασμένο Νοέμβριο. Οι εξωτερικοί χώροι δημιούργησαν πρόβλημα όσο ήταν κλειστοί παρά βοήθησαν, μιας και θα είχαμε αποφύγει πιθανόν φαινόμενα συνωστισμού όπως αυτά που παρατηρήθηκαν ειδικά το περασμένο διάστημα. Το άνοιγμά μας από τη Δευτέρα είναι γενικά αισιόδοξο, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο, καθώς λόγω του Πάσχα αρκετοί Καλαματιανοί πέρασαν τις μέρες αυτές εκτός πόλης, όπως σε περιοχές της Μάνης ή της Πυλίας. Μια ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και για την παραλία και για το κέντρο, έχοντας την πίστη πως το καλοκαίρι θα κυμανθεί από πλευράς κίνησης σε καλά επίπεδα, μολονότι η Καλαμάτα εκπέμπει την αίσθηση της υγειονομικά καλής εικόνας και συμπεριφοράς και αυτό θα είναι ένα κέρδος και για τις επιχειρήσεις». 

Γιάννης Σπηλιώτης (“Platea”): «Τα μέτρα της κυβέρνησης βοήθησαν κατά κάποιο τρόπο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αλλά όχι όλους, κάποιους λιγότερο και κάποιους περισσότερο. Από εκεί και πέρα όλο αυτό τον καιρό κάναμε σκέψεις και όνειρα για την επόμενη μέρα, αυτή της περασμένης Δευτέρας. Θεωρώ πως σε νομούς με λίγα κρούσματα, όπως στη Μεσσηνία, το «πράσινο φως» για άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να δοθεί νωρίτερα, τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Σχετικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί και να ανακοινωνόταν το άνοιγμα τότε, ώστε να μην χάσουμε την πασχαλινή περίοδο, όμως πιστεύω πως δεν πρόλαβαν να το πουν τελευταία στιγμή. Ετσι κι αλλιώς δεν προλάβαμε να ανοίξουμε τη Δευτέρα με την οργάνωση που θα θέλαμε, οπότε είναι εύλογο το τι θα επικρατούσε αν η εκκίνηση στην εστίαση γινόταν μια εβδομάδα πριν. Από πλευράς κίνησης είναι αισιόδοξη, ο κόσμος είναι ζεστός και απελευθερωμένος σαν να μην πέρασε μια μέρα από την κανονικότητα όπως την ξέραμε. Με τους εμβολιασμούς και τον καλό καιρό έχουμε πίστη και αισιοδοξία πως η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της».

Σπύρος Αντωνόπουλος (“Bistroteca”): «Ολο αυτό το διάστημα ήταν ένα βουνό, όποια επιχείρηση δεν είχε φτιάξει κάποιο «μαξιλάρι» ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτήν. Οσοι επιβίωσαν τώρα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να κλείσουν όλες οι τρύπες του τελευταίου χρόνου. Η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει σημασία στην καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα σε καφενεία, εστιατόρια ή μπαρ κάποτε ανέβαιναν και έπεφταν κυβερνήσεις. Ισως έπρεπε να την στερηθούμε για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι στην καθημερινότητά μας. Θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα έτσι ώστε να μην ίσχυαν τα ίδια μέτρα για ένα all day μαγαζί της Καλαμάτας, ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη ή για ένα καφενείο στη Σίφνο. Προφανώς από την κυβέρνηση τοποθετήθηκαν όλα σε μια «σακούλα», στην οποία μπήκαν μαζί 600.000 εργαζόμενοι. Αξιωματούχοι, άνθρωποι δηλαδή που είναι σε καίριες θέσεις δεν έχουν επίγνωση για το τι ακριβώς κάνουν και τι ακριβώς συμβαίνει, με αποτέλεσμα τα μέτρα να ισχύουν για όλους. Κρίνοντας πλέον από την κίνηση, ο κόσμος είναι περισσότερο χαρούμενος σε σχέση με το περασμένο διάστημα. Η πλειοψηφία ξέρει τι πρέπει να κάνει σχετικά με τους κανόνες για την πανδημία, δεν χρειάζεται να τονίζουμε εμείς κάτι, όπως έγινε πριν ένα χρόνο, έχοντας αποκτήσει πλέον μια σχετική εμπειρία. Το άνοιγμα της εστίασης συνέπεσε με το Πάσχα, την Πρωτομαγιά και με 35 βαθμούς Κελσίου, οπότε αναμένουμε τις επόμενες μέρες τα μαγαζιά να γεμίσουν ακόμα περισσότερο».

Γιάννης Κολοβός (“Bodega”): «Επειτα από αλλεπάλληλες αστοχίες και λανθασμένες αποφάσεις ειδικών και μη, η εστίαση έκανε πρεμιέρα μετά από 6 ολόκληρους μήνες εξυπηρετώντας με ευγένεια τον κόσμο. Το άνοιγμα ωστόσο έγινε με πλήθος ανακοινώσεων, που η μία αναιρεί την άλλη. Με ΚΥΑ που βγαίνουν τα μεσάνυχτα, με προβλήματα για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους με τα self tests, με το κράτος να καλύπτει μόνο το ένα κάθε εβδομάδα για εργαζόμενους, ενώ για ιδιοκτήτες ούτε λόγος. Εδώ και χρόνια τσουβάλιασαν τον κλάδο της εστίασης σε έναν σάκο... Εστίαση θεωρούνται μπουζούκια, κλαμπ, μπαρ, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία, έως και το τελευταίο καφενείο ορεινού χωριού. Εδώ και 6 μήνες δεν βρέθηκε κάποιος να κάνει τον παραπάνω διαχωρισμό για να μην γίνεται αυτός ο χαμός με το ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν και πώς. Παρά τα προβλήματα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, ατομική και συλλογική ευθύνη βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να αποδείξουμε πως ήταν λάθος το κλείσιμο της εστίασης τόσους μήνες. Η εστίαση είναι η διασκέδαση του κόσμου που του στέρησαν όλο αυτό το διάστημα βάζοντάς της λουκέτο». 

Χρήστος Γάτσης (“Λαδορίγανη”): «Ο κόσμος στήριξε την εστίαση από την πρώτη μέρα, ωστόσο οι καταναλώσεις ήταν πιο χαμηλές λόγω του οικονομικού κλίματος και της σχετικής αβεβαιότητας που υπάρχει. Τη Δευτέρα του Πάσχα βλέποντας την κίνηση που υπήρχε στην Παραλία οι εικόνες θύμιζαν Αύγουστο, γεγονός που πρέπει να τονιστεί μιας και ακόμα δεν έχουμε επισκέπτες και τουρίστες. Η εστίαση σαφώς και μπορούσε να ανοίξει νωρίτερα, όμως το κράτος δεν μπήκε στη διαδικασία μάλλον να ξεχωρίσει περιοχές. Η Καλαμάτα κατά τη γνώμη μου θα εισπράξει μετέπειτα τα χαμηλά κρούσματα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στο κομμάτι του τουρισμού, όντας ασφαλής προορισμός τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κόσμος φαίνεται συνειδητοποιημένος, μιας και αποχωρεί μόνος του από τα τραπέζια του στις 10:45 βγάζοντας και εμάς ως επαγγελματίες από τη δύσκολη θέση να τους ζητήσουμε κάτι τέτοιο σε περίπτωση που το αμελήσουν. Η εστίαση προσφέρει χαρά, αποτελώντας τρόπο ζωής για τους Ελληνες και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι πελάτες μας να την βάλουν και πάλι στην καθημερινότητά τους».

Τ.Αν.