Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 09:14

Κινητοποίηση επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Καλαμάτας για την ανάλγητη στάση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ

Γράφτηκε από την

 

Το πρόβλημα των κακών σχέσεων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. που διαχειρίζεται τον χώρο, παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Μεσσηνίας.

Μετά τις διαταγές πληρωμής που έχει εκδώσει η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. για τα κοινόχρηστα των επιχειρήσεων, τα οποία κοστολογεί η ίδια αυθαίρετα, τα βήματά της έχουν εξοργίσει τους επιχειρηματίες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα γενικότερα, μετά από πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ε».

Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι μια εταιρεία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, της οποίας πελάτες είναι όλοι τους, αδυνατεί να καταλάβει ότι σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις στηρίζονται λόγω πανδημίας από το κράτος, δεν μπορεί να εκβιάζει με δικαστικό τρόπο την είσπραξη μη συμφωνηθέντων κοινοχρήστων.

Γι’ αυτό η επιτροπή των επιχειρηματιών με μακροσκελές αναλυτικό υπόμνημά της απευθύνεται στη Γ.Γ. Βιομηχανίας, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο και ζητεί τη συστράτευσή τους για να δοθεί οριστική λύση όχι μόνο για τα οφειλόμενα, αλλά κυρίως για τον καθορισμό λογικών και ανταποδοτικών κοινοχρήστων.

Το υπόμνημα αναλυτικά αναφέρει:

"Το σωματείο μας απαρτίζεται από ιδιοκτήτες βιομηχανικών γηπέδων εντός της ζώνης Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας Α' (Σπερχογεία), στην πλειοψηφία τους με εγκατεστημένες μονάδες λειτουργίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την αρχή της λειτουργίας της ΒΙΠΕ, αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, δεδομένου ότι: από την πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ δεν είχαν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία της ΒΙΠΕ, ως όριζε ο κανονισμός και μας είχαν διαβεβαιώσει κατά την αγορά των βιομηχανικών οικοπέδων, δεν υπήρξε ουσιώδης παρουσία από την ΕΤΒΑ ΒΕΤΕ ΑΕ και ανταπόκριση από πλευράς της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας απασχολούσαν, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια μόνοι μας με επιπλέον δική μας οικονομική επιβάρυνση, για να εξασφαλίσουμε οι ίδιοι την εύρυθμη λειτουργία της ΒΙΠΕ και των εντός αυτής εγκατεστημένων επιχειρήσεών μας.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων α) έως το έτος 2009, ελλείψει οριοθέτησης της ΒΙΠΕ, εντός των αδόμητων οικοπέδων της είχαν εγκατασταθεί αθίγγανοι, οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή και τις επιχειρήσεις μας με συνεχείς κλοπές και φθορές και ως εκ τούτου αναγκαστήκαμε οι ίδιοι να προβούμε σε περίφραξη και ιδιωτική φύλαξη των γηπέδων μας, για την αποφυγή υλικών φθορών και κλοπών, ενώ μέχρι και σήμερα η ΒΙΠΕ παραμένει μη οριοθετημένη (περιφραγμένη), β) ελλείψει εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού των κοινοχρήστων οδών, οι ίδιοι προβήκαμε με δαπάνες μας στη λειτουργία στύλων φωτισμού με ηλεκτροδότηση από τις επιχειρήσεις μας και όχι με κοινόχρηστο ρεύμα, το οποίο ήταν ανύπαρκτο, γ) πάντοτε φροντίζαμε και συνεχίζουμε να φροντίζουμε με δικά μας έξοδα για την καθαριότητα και τη συντήρηση του χώρου που περιβάλλει τις ιδιοκτησίες μας και τη φροντίδα του πρασίνου που βρίσκεται πλησίον αυτών, καθώς επίσης και για την αποψίλωση του χώρου γύρω από αυτές και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δ) λόγω σοβαρών κακοτεχνιών στο αποστραγγιστικό δίκτυο όμβριων υδάτων, τμήματα των κοινοχρήστων δρόμων και χώρων έμπροσθεν των επιχειρήσεών μας, κυρίως στην ανατολική είσοδο της ΒΙΠΕ, πλημμύριζαν και συνεχίζουν να πλημμυρίζουν σε περιπτώσεις νεροποντής, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η χρήση της εισόδου αυτής λόγω των «λιμναζόντων» νερών και να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν οι παρακείμενες επιχειρήσεις μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη η πρόσβαση στις επιχειρήσεις μας με όχημα ή ακόμα και πεζή. Οι ίδιοι με έξοδά μας προβαίνουμε σε καθαρισμό των φρεατίων απορροής των όμβριων υδάτων, στα οποία οι κακοτεχνίες ουδέποτε αποκαταστάθηκαν από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης σε αυτά, ενώ έχουμε οι ίδιοι αναγκαστεί να ανοίξουμε φρεάτια για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας από την καταστροφή. Σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς έχει πραγματοποιηθεί από την πλευρά μας, κυρίως με την κινητοποίηση του ιδιοκτήτη κ. Διονυσίου Καραχάλιου, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση (ξυλουργείο) πλησίον της ανατολικής εισόδου της ΒΙΠΕ, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, με αποστολή εγγράφων αλλά και εξωδίκων οχλήσεων στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στη ΔΕΥΑΚ αλλά και στο υπουργείο. Μάλιστα, σχετικό έγγραφο προς την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έχει αποστείλει και η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ωστόσο έως σήμερα καμία απολύτως ενέργεια αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει πραγματοποιηθεί, ε) ακόμα και σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί σύνδεση της ΒΙΠΕ με το εθνικό οδικό δίκτυο, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτή και τις επιχειρήσεις μας και κυρίως να υπάρξει προβολή και ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση νέων αγοραστών. Αντ' αυτού, η πρόσβαση πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από τη δυτική είσοδο της ΒΙΠΕ μέσω ενός επαρχιακού παραδρόμου, στον οποίο μάλιστα πραγματοποιείται ζωοπανήγυρη!

Όλο αυτό το διάστημα της αδιαφορίας της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για τη δυσχερή κατάσταση που επικρατούσε εντός της ΒΙΠΕ και εμπόδιζε την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών μας, εμείς ήμασταν συνεπείς σε όλες μας τις υποχρεώσεις σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΒΙΠΕ που μας δέσμευε βάσει των συμβολαίων αγοράς. Από το έτος 2009, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ καθ' υπέρβαση του κανονισμού λειτουργίας της ΒΙΠΕ προέβη σε διάφορες ενέργειες και αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των κοινοχρήστων δαπανών της ΒΙΠΕ, χωρίς προηγουμένως να μας ενημερώσει και να ζητήσει τη γνώμη μας σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες και τον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών πραγματικών προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών της, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία τη φύλαξη των χώρων της ΒΙΠΕ σε 24ωρη βάση και σε εξωτερικό συνεργάτη (στον κ. Βορβίλα) την παροχή υπηρεσιών γενικά, χρεώνοντάς μας ως κοινόχρηστη δαπάνη ένα υπέρογκο κονδύλιο, που στο τιμολόγιο κοινόχρηστων δαπανών αναφερόταν ως φύλαξη χώρων και αμοιβή παροχών, το οποίο κληθήκαμε ως ιδιοκτήτες γης εντός της ΒΙΠΕ να πληρώσουμε ως κοινόχρηστη δαπάνη! Οι ειδικές αυτές κοινόχρηστες δήθεν δαπάνες, που εξέφευγαν των συνηθισμένων και αναγκαίων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία της ΒΙΠΕ, χρεώθηκαν σε εμάς ως κοινόχρηστες δαπάνες δίχως να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο σχετικό άρθρο κοινοχρήστων δαπανών του κανονισμού λειτουργίας ή πρόβλεψη σε προϋπολογισμό δαπανών, τον οποίο θα μπορούσαμε να ελέγξουμε ως προς την αναγκαιότητα και ορθότητά του, η δε ενέργεια αυτή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να προβεί σε εκμίσθωση υπηρεσιών φύλαξης (ιδιωτική εταιρεία security) έλαβε χώρα χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας και σε χρόνο που ήδη είχε εκλείψει ο σοβαρός λόγος (οι αθίγγανοι κατόπιν μακρόχρονης δικής μας προσπάθειάς είχαν ήδη απομακρυνθεί από τους χώρους της ΒΙΠΕ) που θα δικαιολογούσε ενδεχομένως την ανάγκη παροχής αυτού του είδους των υπηρεσιών και παρά το γεγονός η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δε διατηρεί εντός της ΒΙΠΕ εγκαταστάσεις οι οποίες να χρήζουν φύλαξης παρά μόνο αδόμητα οικόπεδα. Περαιτέρω, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αγνόησε παντελώς το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι είχαμε ήδη προ ετών μεριμνήσει με δικές μας δαπάνες για τη συνεχή φύλαξη των επιχειρήσεών μας και εν γένει της ΒΙΠΕ σε 24ωρη βάση, όπως άλλωστε μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να πράττουμε, συνεπώς δεν υπήρχε πλέον ανάγκη φύλαξης από την πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Μάλιστα , σε σχετική παρατήρησή μας προς τους υπευθύνους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχετικά με την έλλειψη αναγκαιότητας φύλαξης με εταιρεία σεκιούριτι και την υπερτιμολόγηση αυτής της δαπάνης, το κόστος της οποίας ανερχόταν περίπου στο ποσό των ευρώ (150.000) κατ' έτος, λάβαμε την απάντηση ότι η φύλαξη αφορά τα οικόπεδα ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και όχι στις επιχειρήσεις, ωστόσο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ συνέχισε να επιμερίζει το κόστος της ιδιωτικής φύλαξης στις κοινόχρηστες δαπάνες που μας επιβάρυναν με ελάχιστο επιμερισμό στην ίδια, παρόλο που η ίδια είναι ιδιοκτήτης γης στο μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 70 %) της ΒΙΠΕ!

Μόνο περί το έτος 2017 και κατόπιν έντονων και συνεχών οχλήσεων, συναντήσεων και επίμονης προσπάθειας από πλευράς μας, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατανόησε την έλλειψη ανάγκης φύλαξης, ειδικά από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι και άλλαξε το είδος φύλαξης με εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, με αποτέλεσμα το κόστος των κοινοχρήστων δαπανών φύλαξης να μειωθεί, και μάλιστα με καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ποιότητα φύλαξης. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως τη μείωση της δαπάνης φύλαξης, δε μεταβλήθηκαν οι αντικειμενικές συνθήκες εντός ΒΙΠΕ ως προς την αναγκαιότητα της φύλαξης (καμία αλλαγή στον αριθμό εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των κοινοχρήστων εγκαταστάσεων), το οποίο καταδεικνύει ότι όλα τα προηγούμενα έτη, η χρήση εταιρείας φύλαξης ήταν περιττή και τα ποσά που χρεώνονταν για αυτήν υπέρογκα και αυθαίρετα.

Πέραν του ανωτέρω ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος του καταλογισμού «υπέρογκων ποσών» και της υπερτιμολόγησης των κοινοχρήστων δαπανών φύλαξης, που επί έτη αποτελούσε «αγκάθι» στη σχέση μας με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία κατά τα λοιπά ήταν ανύπαρκτη καθώς η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ήταν απούσα από τα προβλήματα της BIΠE, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προέβαινε σε χρέωση πλείστων λοιπών κοινοχρήστων δαπανών: για δήθεν συντήρηση και επιδιόρθωση δικτύου ηλεκτροφωτισμού οδών, για δαπάνες συντήρησης κοινοχρήστων κινητών και ακινήτων, για αμοιβή παροχών, για αμοιβή εξωτερικού συνεργάτη κ. Βορβίλα, χωρίς να αναλύει τις επιμέρους εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια αυτά ή το ρόλο που επιτελούσε ο εξωτερικός συνεργάτης, παρόλο που έως το έτος 2011 τουλάχιστον, το κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της BUTE ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, οι στύλοι φωτισμού κατά βάση ηλεκτροδοτούνταν όχι από κοινόχρηστο ρεύμα αλλά από ρεύμα που παρείχαν οι επιχειρήσεις μας με δική μας φυσικά οικονομική επιβάρυνση, (που παραμένει ανεξόφλητη) όπως παραπάνω αναφέρουμε. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μας είναι αυτές που πάντοτε φρόντιζαν και συνεχίζουν να φροντίζουν με δικά τους έξοδα για την καθαριότητα και τη συντήρηση του χώρου που περιβάλλει τις ιδιοκτησίες μας, τη φροντίδα του πρασίνου που βρίσκεται πλησίον αυτών, για την αποψίλωση του χώρου γύρω από αυτές, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, για τον καθαρισμό των φρεατίων, ενώ οι μοναδικές περιοχές της ΒΙΠΕ που χρήζουν αποψίλωσης με μέριμνα αποκλειστικά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, είναι τα οικόπεδα που έως σήμερα δεν έχουν μεταβιβαστεί και παραμένουν στην αποκλειστική ιδιοκτησία της.

Περαιτέρω, πλην α) μιας μικρής λυόμενης μεταλλικής κατασκευής που είχε κατασκευαστεί για να χρησιμοποιείται ως γραφείο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (ωστόσο έως σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί την τακτική παρουσία κανενός εκπροσώπου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία να δικαιολογεί μάλιστα ανάλογη κοινόχρηστη δαπάνη) και β) ενός αντλιοστασίου ύδατος το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ανήκει στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας, εντός του χώρου της ΒΙΠΕ δεν υπάρχουν άλλες ακίνητες εγκαταστάσεις ή κινητά πράγματα προορισμένα για κοινή χρήση και η ΒΙΠΕ δε διαθέτει δικό της δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και όλες οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός ΒΙΠΕ είμαστε συνδεδεμένες με το κοινό δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Καλαμάτας και καταβάλλουμε τα σχετικά τέλη στη ΔΕΥΑΚ.

Για τις παραπάνω κοινόχρηστες δαπάνες, όπως τις αποκαλεί στα έγγραφα κοινοχρήστων η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, λάβαμε γνώση με αποστολή σε εμάς σχετικού τιμολογίου, στο οποίο επιμερίζονταν για κάθε ιδιοκτήτη οι κοινόχρηστες δαπάνες, χωρίς να λάβουμε περαιτέρω ανάλυση των εξόδων που καταλογίζονταν σε εμάς ως κοινόχρηστη δαπάνη. Αυτή την αδιαφάνεια στη χρέωση των κοινοχρήστων δαπανών και γενικότερα τις αντιρρήσεις μας για τις αδικαιολόγητες και υπερτιμολογημένες δαπάνες και τον εν γένει χειρισμό της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο θέμα των κοινοχρήστων και την εναντίωσή μας στην πληρωμή αυτών βάσει των τιμολογίων που μας είχε αποστείλει, αλλά και για τις μελλοντικές χρεώσεις, εκφράσαμε πολλάκις προφορικά και εγγράφως σε επικοινωνία με τους νομίμους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, εν συνεχεία με εξώδικη όχληση - διαμαρτυρία μας, η οποία επιδόθηκε σε αυτήν με την υπ' αριθμό 4519Β/7-12-2011 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας στο Πρωτοδικείο Αθηνών Σταυρούλας Αγγελοπούλου, αλλά και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, τηλεφωνικά, σε συναντήσεις και με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Παρά τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μίας λύσης και παρόλο που οι εκπρόσωποι της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μας δημιούργησαν την πεποίθηση ότι θα υπήρξε διευθέτηση του ζητήματος των κοινοχρήστων δαπανών, εν τέλει για μία ακόμη φορά μας αγνόησαν και προέβησαν σε συγγραφή και έγκριση κανονισμού λειτουργίας βιομηχανικής περιοχής Καλαμάτας (Σπερχογεία), ερήμην μας χωρίς προηγουμένως να έρθουν σε διαβούλευση και συνεργασία με εμάς ως νομίμως συστημένο συλλογικό όργανο, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 63 παρ. 4 Ν. 398/2011, του δε παραπάνω κανονισμού ουδέποτε λάβαμε επίσημα γνώση. Ο ως άνω κανονισμός συντάχθηκε αποκλειστικά από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ χωρίς να ζητηθεί η γνώμη και συμβολή μας και να δίχως να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και προβλήματα της ΒΙΠΕ και των εντός αυτής εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο κανονισμό προβλέφθηκαν και προστέθηκαν επιπλέον κοινόχρηστες δαπάνες που επίσης εκφεύγουν των πραγματικών αναγκών της ΒΙΠΕ και οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους βαρύνουν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και όχι τους ιδιοκτήτες γης, όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Περί το έτος 2016 μάλιστα, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ απέστειλε σε κάθε επιχείρηση τιμολόγιο κοινοχρήστων δαπανών, με το οποίο μας ζητούσε αναδρομικά κοινόχρηστες δαπάνες από το έτος 2011(!), τις οποίες είχαμε αιτιολογημένα αρνηθεί και ενώ μας είχε δημιουργήσει την πεποίθηση ότι είχε κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες της ΒΙΠΕ και πλέον θα υπήρξε ένα πεδίο συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Οι χρεώσεις αυτές περιλάμβαναν και πάλι κοινόχρηστες δαπάνες τις οποίες ήδη με την αποστολή της εξώδικης όχλησής μας είχαμε ενημερώσει ότι θεωρούμε εντελώς περιττές και δεν τις αποδεχόμαστε, ούτε τις μελλοντικές χρεώσεις.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα του καταχρηστικού καταλογισμού άλλως αυθαιρέτων κοινοχρήστων χρεώσεων και της αδιαφάνειας των διαχειριστικών δαπανών και λειτουργικών εξόδων της ΒΙΠΕ που μας επιβάλλονταν ως κοινόχρηστες δαπάνες, η πρακτική αυτή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 38 του κανονισμού της ΒΙΠΕ , η οποία θεσπίζει υποχρέωση της καθής ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ να θέτει υπόψη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων τα παραστατικά όλων των δαπανών, τα οποία επιμερίζονται στις κοινόχρηστες δαπάνες αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία βάσει της οποίας οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα λαμβάνουμε γνώση των τιμολογίων αυτών, ορίζοντας ότι: «Τα παραστατικά όλων των δαπανών τα οποία επιμερίζονται στις κοινόχρηστες δαπάνες, αναρτώνται μετά το πέρας της περιόδου στον ιστότοπο του ΦΟΕ για 3 έτη. Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστική πρόσβαση προκειμένου να λαμβάνουν γνώση». Παρά ταύτα, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ φαίνεται ότι ουδέποτε συμμορφώθηκε με την εν λόγω εκ του νόμου απορρέουσα υποχρέωσή της, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα λειτούργησε το σύστημα με το οποίο δήθεν θα είχαμε πρόσβαση σε αυτά τα αναρτημένα παραστατικά των δαπανών που πραγματοποιεί στα πλαίσια της οργάνωσης και διαχείρισης της εν λόγω ΒΙΠΕ και αμφισβητούμε και το αν πράγματι έχουν αναρτηθεί αυτά τα παραστατικά. Συνεπώς, όλα αυτά τα έτη παρακωλυόταν το δικαίωμά μας ως εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ, να λαμβάνουμε γνώση και ελέγχουμε τις δαπάνες που χρεωνόμασταν και να πληττόμαστε καίρια από τις υπέρογκες χρεώσεις που έχουν επιβληθεί και έχουν καταβληθεί στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ αλλά και να κριθεί εν γένει η ορθότητα και νομιμότητα της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούσε και η ΕΤΒΑ ΒΕΤΕ ΑΕ.

Η ανωτέρω πρακτική της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έρχεται επιπλέον και σε ευθεία αντίφαση με σχετική διαφήμιση που πραγματοποιεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε ιστοσελίδες και περιοδικά, με την οποία προσπαθεί να προσελκύσει αγοραστές βιομηχανικών οικοπέδων, διαφημίζοντας τον καταμερισμό του κόστους της των κοινοχρήστων για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση στο ποσό των ευρώ 100-150/έτος ανά δομημένο στρέμμα βιομηχανικού γηπέδου.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ αυθαίρετα και όλως καταχρηστικά χρεώνει διαχρονικά δευτερεύουσες, μη ουσιώδεις και υπέρογκες δαπάνες κοινοχρήστων, κατά παράβαση των κανόνων ορθής διοίκησης και διαχείρισης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως ΦΟΕ και ΦΔΔ της ΒΙΠΕ Καλαμάτας (Σπερχογεία), ιδιαίτερα δε της υποχρέωσης με γνώμονα το συμφέρον των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, κάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που καταλαμβάνει στην αγορά.

Περαιτέρω, προέβη πρόσφατα σε έκδοση διαταγών πληρωμής για τα οφειλόμενα έως τώρα κοινόχρηστα, τα οποία εμείς ουδέποτε αποδεχτήκαμε σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και έχουμε δηλώσει και εγγράφως την άρνησή μας.

Εξαιτίας αυτής της στάσης και πρακτικής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, η οποία προφανώς και είναι γνωστή στο βιομηχανικό κόσμο, καθώς δεν είμαστε οι μοναδικοί ιδιοκτήτες βιομηχανικής γης και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουμε προβλήματα αλλά το πρόβλημα απαντάται σε όλες τις ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ ανά την Ελλάδα (μάλιστα σε μεγαλύτερες ΒΙΠΕ τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα), εδώ και πολλά έτη δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και στην πλειοψηφία τους τα βιομηχανικά γήπεδα εντός της ΒΙΠΕ Καλαμάτας (Σπερχογεία) παραμένουν αδιάθετα . Ως εκ τούτου, η περιοχή θεωρείται πλέον υποανάπτυκτη με αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μας, οι οποίες παραμένουν στην αφάνεια και φυσικά με καταμερισμό των προβλημάτων και των εξόδων στις λίγες επιχειρήσεις μας, το οποίο αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για εμάς, οδηγεί στην οικονομική μας αφαίμαξη, θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και φυσικά αναιρεί το σκοπό και τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης στη ΒΙΠΕ.

Το πρόβλημα των υπέρογκων χρεώσεων κοινοχρήστων δαπανών και του επιμερισμού τους, αλλά και όλα τα λοιπά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΒΙΠΕ Σπερχογείας και η γενικότερη πρακτική της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, έχει διαπιστωθεί και αποτυπωθεί στο έγγραφο καταγραφής του ΣΕΒ- Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος (επισυναπτόμενο στο παρόν), στο οποίο έχουν καταγραφεί ελλείψεις-προβλήματα σε όλες τις ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ στην Ελλάδα. Παράλληλα, καταγγελίες για αυτές τις πρακτικές της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελληνική Επιτροπή ανταγωνισμού από διάφορες επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ ανά την Ελλάδα, από το συλλογικό μας όργανο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) του οποίου είμαστε μέλη και ιδρύθηκε το έτος 2016 από τους Πρωτοβάθμιους Συνδέσμους Επιχειρήσεων και μεμονωμένες επιχειρήσεις, με σκοπό να συμβάλει στην επίλυση των χρόνιων συσσωρευμένων προβλημάτων των Βιομηχανικών Περιοχών.

Μετά τα παραπάνω, ζητάμε από εσάς να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει μία άμεση συνάντηση - διαμεσολάβηση μεταξύ αφενός του σωματείου μας και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ και αφετέρου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., με τη συμμετοχή όλων σας, ως και κάθε άλλου αρμοδίου φορέα, καθώς και τη συμμετοχή του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ώστε να συζητηθούν και εξεταστούν τα αιτήματά μας και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματά μας και ειδικότερα:

1. Να πραγματοποιηθεί τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της ΒΙΠΕ Καλαμάτας (Σπερχογεία) και εναρμόνιση αυτού με τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, κατόπιν συνεννόησης με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

2. Να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομών και η αποκατάσταση όλων των κακοτεχνιών εντός της ΒΙΠΕ, σύμφωνα και με τις αρχικές υποχρεώσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, χωρίς επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων

3. Να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας οριοθέτηση των χώρων της ΒΙΠΕ και σύνδεση αυτής με το εθνικό οδικό δίκτυο.

4. Να ιδρυθεί ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, ώστε να είναι εφικτή και στο μέλλον η επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν και της εύρυθμης λειτουργίας της ΒΙΠΕ.

5. Να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των κοινοχρήστων που έχουν επιβληθεί σε εμάς έως τώρα, για τα οποία έχουν εκδοθεί σε βάρος μας διαταγές πληρωμής, τα οποία έχουμε αρνηθεί ως αυθαίρετα και υπέρογκα.

6. Να υπάρξει συνεννόηση με εμάς ως προς το θέμα των κοινοχρήστων δαπανών, ώστε πλέον οι κοινόχρηστες δαπάνες να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ΒΙΠΕ, όπως αυτές θα διατυπωθούν από εμάς που είμαστε εγκατεστημένοι εντός της ΒΙΠΕ και γνωρίζουμε τις καθημερινές ανάγκες της περιοχής, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα τεθεί, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΒΙΠΕ και να καταστεί πιο ελκυστική η προσέλκυση νέων επενδυτών στη Βιομηχανική Περιοχή, η οποία χρόνια τώρα είναι υποβαθμισμένη και οδηγεί στην οικονομική καταστροφή μας και αναπόφευκτα στο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας.

 

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επιχειρήσεων Ευρύτερης

Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας

Νικόλαος Αθηναίος - Αθηνάδης"