Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 08:15

Στο χορό των ανατιμήσεων και τα ζαχαροπλαστεία

Γράφτηκε από τον

 

Ολο το φάσμα των αγαθών και υπηρεσιών, από φυσικό αέριο και πετρέλαιο μέχρι ψωμί και είδη ένδυσης, χαρακτηρίζουν πλέον οι ανατιμήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλές όχι μόνο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη και σε σύγκριση με ένα μήνα πριν σε αρκετές περιπτώσεις, εξέλιξη που επιδεινώνει συνεχώς την οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών και κατ’ επέκταση των νοικοκυριών.

Από την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις τις τιμές στα προϊόντα τους, μη μπορώντας πλέον να απορροφήσουν τα υψηλά κόστη των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

Ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων μιλώντας στην «Ε» ανέλυσαν τι ισχύει με τις τιμές και ποια γλυκά έχουν γίνει πιο… αλμυρά, επισημαίνοντας πως η περίοδος των εορτών δεν ήταν η αναμενόμενη εισπρακτικά, παρότι κύλησε χωρίς τους περιορισμούς του 2020.

 

Αριστείδης Γεωργακόπουλος ("Caramel") 

 

«Σχεδόν σε όλα τα υλικά έχουμε δει αύξηση από 10-15% έως και 50%. Πρόκειται για τις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, όπως η ζάχαρη, το αλεύρι και το λάδι. Εμείς έχουμε προσπαθήσει όσο γίνεται να διατηρήσουμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα, έχοντας μπει σε αυτές αναπόφευκτα μια πολύ μικρή ανατίμηση. Παράλληλα, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει καταπονήσει όχι μόνο τα ζαχαροπλαστεία αλλά όλες τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, ανάλογα με τα κιλά σε ένα γλυκό, όπως σε μια τούρτα, εκεί θα φανεί περισσότερο η αύξηση, κινούμενη στα 10 με 20 λεπτά. Ως επιχείρηση προσπαθούμε να μειώνουμε το κέρδος μας για να μην ταλαιπωρήσουμε κι άλλο τον κόσμο, γνωρίζοντας πως περνάει δύσκολα με όλα του τα έξοδα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις γιορτές που μας πέρασαν, κινήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό σε επίπεδο προσέλευσης, ωστόσο ήταν μειωμένη η ποσότητα που έπαιρνε ο κάθε πελάτης».

 

Κώστας Λυκοτραφίτης ("Λυκοτραφίτης") 

 

«Οι ανατιμήσεις μπήκαν και στον κλάδο μας. Οι αυξήσεις που κάναμε στα προϊόντα μας είναι γύρω στα 13 - 14%, οι οποίες φαίνονται κυρίως στην αγορά του κιλού και άνω. Οι πρώτες ύλες είναι δεδομένες για τα ζαχαροπλαστεία, οπότε η άνοδος «άγγιξε» όλα τα γλυκά. Κυρίως η γλυκόζη, τα βούτυρα και τα λάδια πήραν μεγάλη αύξηση, την οποία δεν γινόταν να μην απορροφήσουμε. Γενικότερα, το 80% των πρώτων υλών είδε αύξηση 15 με 20%, ενώ και το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια επιχείρηση. Από πλευράς γιορτών, κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με το 2020 στη χονδρική, ενώ στη λιανική παρατηρήθηκε μια σχετική πτώση, απόρροια ίσως και της κρίσης της πανδημίας».

 

Μαρία Καννά ("Καννάς Patisserie")

 

«Οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει τον κλάδο μας. Είναι ενδεικτικό πως τα σοκολατάκια πήραν δύο φορές αύξηση μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, της τάξεως κάθε φορά των 50 λεπτών. Το κύμα των ανατιμήσεων έχει επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τα ζαχαροπλαστεία αλλά όλη την αγορά. Όταν πληρώνεις το τριπλάσιο ρεύμα πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά; Αναφορικά με την περίοδο των εορτών, οι πωλήσεις σε σχέση με το 2020 ήταν ίδιες, όμως από τη στιγμή που τα έξοδα ήταν περισσότερα η χρονιά δεν έκλεισε ιδανικά. Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς όταν ένας εργαζόμενος δεν βλέπει αύξηση στον μισθό του και όλα γύρω του ακριβαίνουν είναι λογικό να κάνει περικοπές σε κάθε τι που θέλει να βάλει στο καλάθι του, ακόμα και όταν αυτό είναι ένα γλυκό».

 

Διονύσης Αρβανίτης ("Ιάννησος") 

 

«Όλα σχεδόν τα προϊόντα έχουν πάρει κάποια αύξηση, κυρίως λόγω των πρώτων υλών, που επηρέασαν κατά πολύ οι ανατιμήσεις. Η διαφορά στην τιμή φαίνεται κυρίως στο κιλό αλλά και στο τεμάχιο, κινούμενη από 10 έως και 50 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις. Αντιθέτως, κάποια γλυκά έχουν παραμείνει στις ίδιες τιμές, όπως τα αμυγδαλωτά και τα σιροπιαστά. Στις αυξήσεις που παρατηρούνται, σημαντικό παράγοντα παίζει η ενέργεια, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει πάρει τον ανήφορο. Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν και οι μέρες των γιορτών, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση του τζίρου συγκριτικά με το 2020, μιας και το καταναλωτικό κοινό προμηθεύτηκε τα παραδοσιακά του γλυκά αλλά σε μικρότερους αριθμούς τεμαχίων. Στο γεγονός αυτό κατά τη γνώμη μου δεν συνετέλεσαν μόνο οι ανατιμήσεις αλλά και οι περιορισμοί της πανδημίας, οι οποίοι ανέτρεψαν την ψυχολογία του κόσμο