Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 09:10

Χωρίς μάσκα από σήμερα σε εσωτερικούς χώρους - Επαγγελματίες της Καλαμάτας σχολιάζουν την κατάργησή της μετά από 2 χρόνια

Χωρίς μάσκα από σήμερα σε εσωτερικούς χώρους - Επαγγελματίες της Καλαμάτας σχολιάζουν την κατάργησή της μετά από 2 χρόνια

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Χωρίς μάσκα μπορούν να εισέρχονται όλοι από σήμερα στους κλειστούς χώρους, πλην λίγων εξαιρέσεων. Υστερα από δύο χρόνια υποχρεωτικής εφαρμογής λόγω της πανδημίας, η είσοδος στα καταστήματα μπορεί να γίνεται δίχως αυτή, ωστόσο δεν αποκλείεται αρκετοί να μην την αποχωριστούν, καθώς με τα κρούσματα να παραμένουν, έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, δεν παύει να υπάρχει ένας σχετικός φόβος. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Καλαμάτας μίλησαν στην «Ε» για το πόσο επηρέασαν οι μάσκες τη δουλειά τους, ενώ σχολίασαν τη στροφή ορισμένων πολιτών στις διαδικτυακές αγορές λόγω των περιορισμών. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη κατάργηση των πιστοποιητικών, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν έστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον προς το θετικό πρόσημο. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός και κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Διονύσης Χαραλαμπόπουλος (Mitropoulos)

«H εφαρμογή της μάσκας ήταν περισσότερο δύσκολη στην αρχή για εμάς, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο μετά θέλοντας και μη τις συνηθίσαμε. Το ίδιο σε γενικές γραμμές συνέβη και με τους πελάτες μας, δείχνοντας απρόθυμοι στην αρχή να τις εφαρμόσουν, όμως οι κανόνες εν τέλει ίσχυσαν κανονικά. Σίγουρα είναι πιο ωραίο και για τον εργαζόμενο αλλά και για τον πελάτη να βλέπει τα χαρακτηριστικά αντί για μια μάσκα, αλλά στο πέρας του χρόνου όλοι προσαρμοστήκαμε σε αυτές τις συνθήκες. Από εδώ και πέρα ενδέχεται να δούμε κόσμο να συνεχίσει να τις φοράει ίσως λόγω πιθανού φόβου, ενώ σαφώς θα δούμε και αγοραστικό κοινό δίχως αυτές. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση των πιστοποιητικών, αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε ως θετική εξέλιξη είναι η επιστροφή στην κανονική μας ροή, καθώς η διαδικασία του σκαναρίσματος μας πήγαινε πίσω. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι δεν επιθυμούσαν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ άλλοι δεν έφεραν μαζί τους κάποιο έγγραφο ή αρχείο, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να στραφούν αναπόφευκτα στο Διαδίκτυο για τις αγορές τους».

 

Γιώργος Περρωτής (Perrotis)

«Στην αρχή η μάσκα στην καθημερινότητά μας συνδυάστηκε με πολλές δυσκολίες, όμως βλέποντας πως δεν θα ερχόταν η κατάργησή της σύντομα αποδεχτήκαμε επαγγελματίες και πελάτες την εφαρμογή της. Η χρήση για το αγοραστικό κοινό άλλωστε δεν ήταν και η πιο απλή συνήθεια, καθώς δοκιμάζοντας κανείς ένα ρούχο φορώντας παράλληλα μάσκα ήταν φυσιολογικό να δυσανασχετήσει, ανεξαρτήτως καιρού. Πέραν όλων των άλλων, ένα συχνό φαινόμενο ήταν να μην ακούμε τι μας λέει ο πελάτης, κατά τα άλλα η εκφραστικότητα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς όλοι μας συνηθίσαμε στην κατάσταση αυτή. Από εδώ και στο εξής θεωρώ πως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα συνεχίσουν να φοράνε μάσκες, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν τη ζωή τους, επιστρέφοντας στην κανονικότητα, στη λογική πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις συνθήκες. Από πλευράς κατάργησης των πιστοποιητικών, απ’ τη μέρα που ανακοινώθηκε δεν είδαμε ιδιαίτερη αύξηση στον τζίρο μας. Ολοι λίγο πολύ είχαν ένα πιστοποιητικό, είτε εμβολιασμού είτε νόσησης, οπότε ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι, όπως και δεν άλλαξε κατά τη γνώμη μου η στροφή του κόσμου στις διαδικτυακές αγορές λόγω της πανδημίας. Όσοι προτιμούν τα καταστήματα στήριξαν αυτά και όσοι αγόραζαν μέσω Ίντερνετ συνέχισαν να το κάνουν».

 

Μαρία Πράσινου (Prasinou Jewellery)

«Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχαμε με τις μάσκες ήταν η επικοινωνία με τους πελάτες, μη αναγνωρίζοντας μάλιστα πολλές φορές ορισμένους. Παράλληλα, η εκφραστικότητα που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας για να υποδεχτεί τον κόσμο του αλλοιώθηκε σε ένα βαθμό, αλλά στην πορεία όλοι μας φαίνεται πως συνηθίσαμε αυτή τη συνθήκη. Στο δικό μας δε αντικείμενο όπου σχετιζόταν η χρήση της κατά πολύ με το πρόσωπο, τα εμπόδια ήταν ακόμα περισσότερα, αν σκεφτεί κανείς πως τα σκουλαρίκια δεν επιτρεπόταν να δοκιμαστούν καθόλου. Γυρίζοντας στο σήμερα, πιστεύω πως ο περισσότερος κόσμος κουράστηκε μετά από όλο αυτό το διάστημα, οπότε η λογική λέει πως η πλειοψηφία δεν θα φοράει πλέον μάσκα σε κλειστούς χώρους, ιδίως το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Από πλευράς της κατάργησης των πιστοποιητικών, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην κίνηση της αγοράς, όμως η ακρίβεια δεν αφήνει μέχρι στιγμής πολλά περιθώρια για ανοίγματα. Είτε είχε κάποιος πιστοποιητικό είτε όχι θεωρώ πως η επίδειξη ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τον καταναλωτή, καθώς τα ψώνια κατά κύριο λόγο είναι χαρά, οπότε με αυτή τη διαδικασία η ψυχολογία δεν ήταν και στα καλύτερά της. Για το λόγο αυτό αρκετοί στράφηκαν στο Διαδίκτυο για τις αγορές τους, γεγονός που δεν μας άφησε ανεπηρέαστους».

 

Νεκτάριος Μιχόπουλος (Οπτική Διάσταση)

«Οπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι και το δικό μας επηρεάστηκε αρκετά. Στη δική μας περίπτωση προφανώς ο κόσμος ήθελε να δοκιμάσει κάποια γυαλιά δίχως τη μάσκα, ώστε να έχει πλήρη άποψη για το αν ταιριάζει το εκάστοτε σχέδιο στο πρόσωπό του, όμως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά η διαδικασία, μιας και τα μέτρα κατά της πανδημίας ήταν ξεκάθαρα. Κρίνοντας τα όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια, το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος έχει κουραστεί, οπότε φαντάζει πιθανό πλέον οι περισσότεροι να μην φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Αναφορικά με την κατάργηση των πιστοποιητικών, ο κόσμος δείχνει πιο άνετος, μιας και όποια ελευθερία ανακοινώνεται μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να έχει. Εξάλλου, είδαμε ανθρώπους που είχαν να εμφανιστούν στην αγορά προ κορονοϊού οπότε αυτή η επιστροφή σαφώς κάτι δείχνει. Ως προς τις αγορές μέσω Διαδικτύου, παρότι σε άλλους κλάδους είδαμε πως αρκετοί στράφηκαν προς αυτό, σε εμάς τα πράγματα δεν ήταν τα ίδια, μιας και το δικό μας είδος δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς, με την παρουσία του πελάτη να είναι σημαντική ως προς την τελική του αγορά».