Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 08:45

Επαγγελματίες φωνάζουν για όμβρια και καθαριότητα: Ξεχασμένος ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου

Επαγγελματίες φωνάζουν για όμβρια και καθαριότητα:  Ξεχασμένος ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Για αδιαφορία και εγκατάλειψη κάνουν λόγο επαγγελματίες του πεζόδρομου της Ιατροπούλου, από το ύψος της κεντρικής πλατείας έως την οδό Δαγρέ. Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης και διασκέδασης της Καλαμάτας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας και αποτελεί στέκι για μικρούς και μεγάλους, με πολλά καταστήματα εστίασης να δραστηριοποιούνται κατά μήκος του, όπως σημείωσαν στην “Ε” διαχρονικά προβλήματα -με κύριο το ανεπαρκές δίκτυο ομβρίων- δεν φαίνεται να βρίσκουν λύσεις παρά τις εκκλήσεις τους στις Αρχές. Τονίζουν μάλιστα πως δεν πρόκειται για αισθητικό ζήτημα αλλά ουσιαστικό για τη βιωσιμότητά τους, δεδομένου πως μετά από μια έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζουν. 

 

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ

Βασικό τους αίτημα είναι να ανοιχτούν νέα φρεάτια ώστε να διοχετεύεται το νερό, καθώς με την παρούσα κατάσταση δημιουργούνται λίμνες στους εξωτερικούς χώρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων, καθώς η πανδημία και ο αντικαπνιστικός νόμος έχουν ωθήσει κατά κύριο λόγο την πελατεία σε αυτούς. Το πρόβλημα δε, χειροτερεύει από τα πλατάνια που έχουν “σηκώσει” τις πλάκες, εμποδίζοντας τη σωστή απορροή του νερού και βάζοντας εμπόδια στους περαστικούς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν καταλήξει στο έδαφος μη γνωρίζοντας την ανωμαλία του εδάφους. Ακόμα σημείωσαν πως η καθαριότητα του πεζόδρομου έχει αφεθεί στην τύχη της από τους αρμόδιους, με σκουπίδια, φύλλα δέντρων και ακαθαρσίες ζώων να μην μαζεύονται, ενώ ο φωτισμός αποτελεί επίσης μελανό σημείο.

 

ΜΠΑΛΑΚΙ ΕΥΘΥΝΩΝ

Παράλληλα, τόνισαν πως παρότι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν γίνει 6 συναντήσεις με τους αντίστοιχους δημάρχους, τους έχουν παραπέμψει στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και εκείνη με τη σειρά της στον Τομέα Πρασίνου και στη ΔΕΥΑΚ και το… αντίστροφο, κάνοντάς τους “μπαλάκι”. «Ολα αυτά τη στιγμή που το 2022 ανέβηκε 5 ευρώ το τετραγωνικό για τα δημοτικά τέλη δίχως κάποια προειδοποίηση» σχολίασαν.

 

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Στο ίδιο πλαίσιο, ενημέρωσαν πως έχουν προβεί ήδη σε γραπτή αίτηση προς το δήμο με αριθμό πρωτοκόλλου, δίχως να έχουν λάβει κάποια απάντηση, κάνοντας σκέψεις πλέον για το αν πρέπει να ακολουθήσουν τη νομική οδό για να βρουν κάποια λύση. Οσο για τις προφορικές απαντήσεις των αρχών, επισημάνθηκε πως έχουν θέσει ως πρόβλημα την εύρεση νέων πλακών εφόσον γίνουν εργασίες. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα τμήμα του πεζόδρομου πλησίον της κεντρικής πλατείας ξηλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες για την αποχέτευση, δείγμα, όπως είπαν, πως όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν, κάνοντας λόγο επί της ουσίας για κοροϊδία.

 

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα δέντρα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της περιοχής δημιουργούν αρκετά προβλήματα και δεν είναι πρακτικά, καθώς πέρα από το φούσκωμα που έχουν προκαλέσει στις πλάκες, εμποδίζουν τη διέλευση οχήματος του ΕΚΑΒ ή της Πυροσβεστικής, εφόσον υπάρξει ανάγκη. «Από πλευράς σκιάς, τα δέντρα δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον λόγω της γεωγραφικής θέσης του πεζόδρομου αλλά και των τεντών που έχουν οι επιχειρήσεις» επισήμαναν. Και πρόσθεσαν πως παρότι τα μαγαζιά τους βρίσκονται σε πεζόδρομο, ένα καθημερινό πρόβλημα ακόμα είναι τα ποδήλατα και τα πατίνια τα οποία κινούνται με ταχύτητα ανάμεσα σε πεζούς και ξυστά από τα τραπεζοκαθίσματα.

«Εφόσον είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας αυτό που ζητάμε είναι οι φορείς να βρίσκονται κοντά μας» σημείωσαν, γνωστοποιώντας πως στον πεζόδρομο πρόκειται να ανοίξουν και άλλα καταστήματα το προσεχές διάστημα, γεγονός που πρέπει να βαρέσει “καμπανάκι” πως η Καλαμάτα δεν είναι μόνο οι αναπλάσεις της αλλά και η συντήρηση υπαρχόντων κομβικών σημείων, όπως η Ιατροπούλου.