Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 22:17

Ο χειρότερος χειμώνας για τα καταστήματα της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την
Ο χειρότερος χειμώνας για τα καταστήματα της Ναυαρίνου

Ο χειρότερος χειμώνας είναι ο φετινός για την παραλιακή οδό Ναυαρίνου, στην Καλαμάτα. Κάτοικοι κι επαγγελματίες διαπιστώνουν πως ακόμα και τις ηλιόλουστες ημέρες λίγος κόσμος κατεβαίνει στην παραλία, έστω για μια βόλτα ή έναν καφέ.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές της απόλυτης ερημιάς, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε έναν δρόμο που άλλοτε έσφυζε από ζωντάνια, κυρίως τα βράδια του Σαββάτου και τις Κυριακές, οπότε ο κόσμος διασκέδαζε στα μαγαζιά της παραλιακής. 

Οπως λένε, μόνο η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του κόσμου θα αλλάξει την κατάσταση, ώστε ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια του έστω όταν έχει καλό καιρό. Επίσης, πέρα από το δήμο που θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να ζωντανεύει η παραλία στη διάρκεια του χειμώνα, ίσως μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα για να νοικιάζονται τα κτήρια και να λειτουργούν περισσότερα καταστήματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

Η Γεωργία Μάνα δραστηριοποιείται 4 χρόνια στην περιοχή και όπως λέει δεν έχει ζήσει χειρότερο χειμώνα. Μάλιστα, φάνηκε από την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ότι τα πράγματα δε θα πήγαιναν καλά. Αιτία λέει πως είναι το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως τις βραδιές της παραμονής των δύο μεγάλων εορτών η κίνηση ήταν μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% και η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική. Η ίδια διατηρεί περίπτερο και αναρωτιέται από τη στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, πώς θα τα βγάλουν πέρα τα καταστήματα που έχουν πολύ μεγαλύτερα ενοίκια κι έξοδα, ενώ η όποια κίνηση περιορίζεται μόνο σε δύο μήνες το καλοκαίρι. Εξηγεί πως τους άλλους 10 μήνες επικρατεί ερημιά και πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε ενδεχομένως τον επόμενο χειμώνα να επικρατεί απόλυτη ερημιά και από άποψη καταστημάτων σε όλη την περιοχή. Για να υπάρξει ανάπτυξη, εκτιμά πως θα πάρει πολύ χρόνο. Τονίζει πως πλέον "κανένας δε μπορεί να πληρώνει 3.000 ευρώ ενοίκιο για ένα μαγαζί". 

Η Αννα Ακάδη προτείνει να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρχει δραστηριότητα στην παραλία και κατά το χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Προτείνει να δοθούν κίνητρα για να υπάρχει κίνηση: Να μειωθούν τα ενοίκια και μεταξύ άλλων να υπάρχει και τακτική συγκοινωνία.

Ο Νίκος Μπεσσής διαπιστώνει πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά. Και ο ίδιος βλέπει πως πρόκειται για τη χειρότερη χειμερινή περίοδο στην παραλία, αφού πουθενά δεν υπάρχει κόσμος. 

Η Ελένη Μπεσσή εκτιμά πως αν δοθούν κίνητρα όσον αφορά στην ενοικίαση χώρων και σχετικά με τα τέλη που πληρώνουν οι επαγγελματίες σε δήμο και Λιμενικό Ταμείο, ίσως υπάρξει μια ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα. Επίσης, καλό είναι, λέει, να διοργανώνονται εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να προσελκύεται κόσμος. Τώρα περιγράφει, ειδικά τις νύχτε, η περιοχή είναι απολύτως έρημη.

Η Ελένη Φίλιου είναι της γνώμης πως η Καλαμάτα είναι ένας παράδεισος, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί: "Δεν έχουν εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που υπάρχουν. Θα μπορούσαμε να είχαμε όλα τα καλά. Να είχαμε ιατρικό, αθλητικό, θρησκευτικό τουρισμό... Δεν υπάρχει όμως στρατηγική. Φτιάχνουμε πεζοδρόμια, ενώ άλλες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες".

Η Βασιλική Ρεκαΐτη είναι μητέρα μικρού παιδιού και παρατηρεί πως επειδή δεν υπάρχουν οι υποδομές για να παίξει με ασφάλεια το παιδί της, συχνά φεύγει από την παραλία, όπου κατοικεί. Πέρα μάλιστα από τις αρμοδιότητες του δήμου, επισημαίνει πως ακόμα και τα καταστήματα δεν είναι φιλικά  για μια σημαντική μερίδα πολιτών, όπως για παιδιά και ηλικιωμένους.

Η Ιωάννα Μπακέα διαπιστώνει πως μόνο όταν έχει καλό καιρό υπάρχει κίνηση, περιορισμένη βέβαια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Και η ίδια, όπως και άλλοι επαγγελματίες περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο της Αποκριάς. 

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος περιγράφει την κατάσταση ως απελπιστικά υποτονική, αφού ειδικά τις νύχτες οι επαγγελματίες βλέπουν ελάχιστα αυτοκίνητα και σχεδόν καθόλου πεζούς. "Μετράμε τ' αυτοκίνητα που περνούν στο μισάωρο" σχολιάζει. Επίσης μιλάει για απουσία του δήμου ενώ οι επαγγελματίες περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι. 

 

Η Αθηνά Κοιλάκου θεωρεί πως γενικά οι χειμώνες είναι υποτονικοί στην παραλία. Ο κόσμος βγαίνει βόλτα μόνο όταν έχει καλό καιρό, ενώ εκτιμά πως σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κίνησης θα παίξουν κάποιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως θα διοργανώσει ο δήμος, ενώ σε κάθε περίπτωση καθοριστικοί παράγοντες είναι η οικονομική κατάσταση του κόσμου και ο καλός καιρός. 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια


NEWSLETTER