Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016 09:54

Υπό κατάργηση το πρώην ΣΔΟΕ Καλαμάτας

Την ώρα που η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο, με το σύνολο των διαθέσιμων υπαλλήλων στις επάλξεις και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επικριτικά μόνο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το γεγονός πως είναι ουσιαστικά ανενεργό το πρώην ΣΔΟΕ Καλαμάτας.

Ενα τμήμα που έχει προσφέρει πολλά κατά το παρελθόν, με πλούσιο ελεγκτικό έργο και υπαλλήλους που αποκάλυψαν πλήθος σοβαρών υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως λαθρεμπόριο, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων, παράνομη διακίνηση αναβολικών - φαρμάκων κ.λπ. Σε μια περιοχή μάλιστα ανερχόμενη τουριστικά, με πλήθος επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που όπως όλα δείχνουν, σε σημαντικό ποσοστό, λειτουργούν σε καθεστώς… ελεύθερης δράσης και με απουσία ουσιαστικού ελέγχου.

Το ΣΔΟΕ Καλαμάτας ήταν μια υπηρεσία που λειτουργούσε σε δημόσιο κτήριο, χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο σήμερα κάποιος βρίσκει πόρτες κλειστές και υπαλλήλους σε αναμονή παράδοσης υλικού και φακέλων, με πλήθος σοβαρότατων εκκρεμών υποθέσεων. Μια υπηρεσία, με τεχνογνωσία, εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή, που έχει αποδείξει πως μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σήμερα δεν λειτουργεί. Εκτιμάται ωστόσο πως παρά τα βήματα... χελώνας, η νέα υπηρεσία που συστάθηκε και λειτουργεί στη ΔΟΥ, αντί του ΣΔΟΕ, θα αποδώσει καρπούς, έστω και καθυστερημένα και παρά τα όποια προβλήματα και τις ελλείψεις. Η απουσία όμως του προληπτικού ελέγχου με την κατάργηση επί της ουσίας του τμήματος ΣΔΟΕ Καλαμάτας, αφήνει σημαντικό κενό και πολλά... παράθυρα φοροδιαφυγής. 

Πιο συγκεκριμένα, στη θέση του ΣΔΟΕ ιδρύθηκε μια νέα υπηρεσία που επιχειρήθηκε να στηθεί πάνω στα συντρίμμια του πρώην ΣΔΟΕ, με την ίδια μορφή, η οποία μετά από αρκετούς μήνες φαίνεται πως τελικά δεν λειτουργεί. Ο λόγος για την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που υπάγεται στη ΓΓΔΕ και αντικατέστησε το ΣΔΟΕ στον προληπτικό έλεγχο. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες δεν έχει συσταθεί ακόμη, ενώ θα έπρεπε να λειτούργει από το προηγούμενο φθινόπωρο, καθώς παρατηρούνται ρυθμοί… χελώνας. Εκτιμάται μάλιστα πως ούτε η διαχείριση είναι αυτή που θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό της κακής διαχείρισης λέγεται πως είναι και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της Καλαμάτας, δεν αξιοποιήθηκε ούτε καν η κτηριακή υποδομή του Δημοσίου. 

Σήμερα, ο έλεγχος διενεργείται από τις ΔΟΥ κάθε νομού και την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η οποία μάλιστα έχει συσταθεί, κατά γενική ομολογία, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μετακίνησης. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 29 Οκτωβρίου 2015 (ΦΕΚ) αναφερόταν ρητά η σύσταση Τμήματος Ερευνών της ΥΕΔΔΕ στην πόλη της Καλαμάτας, υπαγόμενο στην ΥΕΔΔΕ Πατρών, στο οποίο μεταφέρονταν οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ερευνών, του αντίστοιχου ΣΔΟΕ. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το Τμήμα Ερευνών Καλαμάτας. Τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από εργαζόμενους και προς το υπουργείο Οικονομικών και είχαν ληφθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει έγκριση διακοπής λειτουργίας κάποιας υπηρεσίας και πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ δεν σημαίνει αποδυνάμωση του ελεγκτικού έργου. Εκτιμήσεις αναφέρουν ωστόσο πως η απόφαση για τη μη στελέχωση του τμήματος ήταν ήδη ειλημμένη, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως θα ανακαθοριστεί η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, με νεότερες αποφάσεις. Το γεγονός πως δεν υπήρξε νεότερη ανακοίνωση, οδηγεί στο συμπέρασμα πως επί της ουσίας έχει ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας της ΥΕΔΔΕ-ΣΔΟΕ Καλαμάτας και όπως όλα δείχνουν ουσιαστικά καταργείται. Παράλληλα, μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα με πολλές ταμειακές μηχανές σε… σιγή και πρόστιμα ολίγων ευρώ, που μόνο αστεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, για το προηγούμενο τουλάχιστον διάστημα.

Την ίδια ώρα οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ έχουν μετατραπεί σε… δελτία πληροφοριών ενώ η υπηρεσία, στη μετεξέλιξή της, διαθέτει ελάχιστους πλέον υπαλλήλους και ετοιμάζεται να λειτουργήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με έμφαση σε ελέγχους απάτης και ναρκωτικών, αλλά όχι με αντικείμενο φορολογικό και τελωνειακό, όπως τουλάχιστον έχει γίνει γνωστό.