Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 22:53

Απογοητευτική εικόνα παρουσιάζει η οικοδομή, σύμφωνα με τις πολεοδομίες της Νοτίου Πελοποννήσου

Απογοητευτική εικόνα παρουσιάζει η οικοδομή, σύμφωνα με τις πολεοδομίες της Νοτίου Πελοποννήσου

Δραματική είναι η εικόνα που δείχνουν τα στοιχεία από τις πολεοδομίες Καλαμάτας, Τρίπολης και Σπάρτης αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα στη διάρκεια του 2011 στις πιο πάνω περιοχές -αλλά και στους 3 νομούς γενικότερα.
Σε σχέση με το έτσι κι αλλιώς υποτονικό 2010, ο περυσινός αριθμός των αδειών έχει μειωθεί περαιτέρω, όπως και ο όγκος των οικοδομών, ενώ είναι χαρακτηριστικό -όπως αναφέραν στην «Ε» οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες- ότι ακόμα και άδειες που υποβάλλονται προς έγκριση δεν ενεργοποιούνται, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Στη Λακωνία, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Δημήτρης Λιακάκος μιλά στην «Ε» για μείωση κατά 30% στον αριθμό και κατά 50% στον όγκο των περυσινών αδειών -σε σχέση με αυτές του 2010, που ήταν επίσης σημαντικά μειωμένες αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια.
«Το 2010 που επίσης καταγράφηκε πτώση, εκδόθηκαν περί τις 300 οικοδομικές άδειες από την Πολεοδομία Σπάρτης -δηλαδή για την περιοχή των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 220 άδειες περίπου, ενώ είναι εμφανής η μείωση του όγκου, κοντά στο 50% σε σχέση με το 2010, καθώς ήταν ελάχιστες οι άδειες για πολυκατοικίες» σημείωσε ο Δ. Λιακάκος.
Στην Τρίπολη, πέρυσι, οι άδειες ήταν περί τις 250 -ανάλογος αριθμός με αυτόν του 2010, με ελάχιστο αριθμό πολυκατοικιών και μείωση τουλάχιστον κατά 50% στα 4ώροφα κτήρια. Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια, μόνο από την Πολεοδομία της αρκαδικής πρωτεύουσας, όπως είπε στην «Ε» η πολιτική μηχανικός Ελένη Τσιλιμίγκρα, εκδίδονταν κατ’ έτος περίπου 500 οικοδομικές άδειες.
«Η πτώση στην οικοδομή στην περιοχή της Μαντινείας είναι σημαντική, τουλάχιστον κατά 20% συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία» είπε η μηχανικός της Πολεοδομίας Τρίπολης. Πρόσθεσε ότι μειωμένος είναι ο αριθμός των πολυκατοικιών -όταν τα προηγούμενα χρόνια εκδίδονταν 10 με 15 άδειες κατ’ έτος.
Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνει η διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου για την περυσινή χρονιά σε σχέση με το 2010. Οι άδειες πέρυσι ήταν 547 έναντι 631 πρόπερσι.
Την κατάσταση -ως προς τα κυβικά- φαίνεται να σώνουν κάπως οι 3 ξενοδοχειακές μονάδες, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των αδειών αφορά διώροφα και ισόγεια, καθώς και προσθήκες σε ήδη υφιστάμενα ακίνητα.