Κυριακή, 06 Μαϊος 2012 10:21

Αντώνης Μουτζούρης: «Να οργανωθούν οι παραγωγοί ξηρών καρπών»

Αντώνης Μουτζούρης: «Να οργανωθούν οι παραγωγοί ξηρών καρπών»

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ - ΠΟΤΑ - ΚΑΦΕΔΕΣ - ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

 

Ασχολείται με την επεξεργασία και την εμπορία ξηρών καρπών σχεδόν 60 χρόνια και προφανώς γνωρίζει τα μυστικά της δουλειάς όσο λίγοι: Ο Αντώνης Μουτζούρης μιλάει στην “Ε” για την ιστορική διαδρομή της επιχείρησής του, για την επεξεργασία και τη διάθεση των προϊόντων, καθώς και για τις προοπτικές της - ενώ καλεί τους παραγωγούς να οργανωθούν, με σκοπό να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα αλλά και καλύτερες τιμές στην αγορά.

 

Η πορεία του Αντώνη Μουτζούρη ξεκινάει το 1953, όταν ο ίδιος έστησε μία ατομική επιχείρηση επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών. Από εκείνα τα χρόνια το φιστίκι ήταν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης. Το 1966 η μέχρι τότε ατομική επιχείρηση του μετατρέπεται σε ομόρρυθμη εταιρεία με τη συμμετοχή των αδερφών του κ. Μουτζούρη, Πέτρου και Μιχάλη.
Τα χρόνια εκείνα μέχρι και τη δεκαετία του ’90 ο ελληνικός ξηρός καρπός γνώρισε μεγάλες μέρες, αφού όπως μας λέει ο ίδιος ο Αντώνης Μουτζούρης, σε ετήσια βάση στην Ελλάδα παράγονταν περίπου 10.000 τόνοι - σημαντικό μέρος των οποίων, στη Μεσσηνία.
Η δυναμική είσοδος όμως της Κίνας στις αγορές, σε συνδυασμό με το φθηνό εργατικό δυναμικό, αποτέλεσαν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην περαιτέρω εξέλιξη. Για αρκετά χρόνια και μέχρι σήμερα οι ελληνικές μονάδες επεξεργασίας και εμπορίας ξηρών καρπών δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για να διατηρήσουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικό επίπεδο στην αγορά, παρότι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων συχνά εξακολουθούν να προτιμούν τα κινέζικα.
«Ελπίζω, όπως και αρκετοί άλλοι, ότι η άνοδος του επιπέδου ζωής των Κινέζων θα οδηγήσει και στην αύξηση των τιμών των προϊόντων τους» σημειώνει ο κ. Μουτζούρης. Παράλληλα τονίζει ότι σήμερα η εθνική παραγωγή σε ετήσια βάση αγγίζει τους 1.300 τόνους, ποσότητα η οποία κυρίως προέρχεται από τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τις Σέρρες. Επισημαίνει πάντως ότι με την κατάλληλη στήριξη από την Πολιτεία οι ελληνικές μονάδες μπορούν να παράγουν ποσότητες της τάξεως των 50.000 τόνων ετησίως, έτσι ώστε να καλύψουν με επάρκεια όχι μόνο τις εθνικές ανάγκες, αλλά και να προχωρήσουν σε σημαντικές εξαγωγές.
Ο κ. Μουτζούρης πάντως μετά από μια πορεία δεκαετιών στο χώρο σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ξηρών καρπών ως προϊόντων είναι η οργάνωση των παραγώγων σε ομάδες ή συνεταιρισμούς, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές. «Θα πρέπει οι παραγωγοί να δίνουν ιδιαίτερη βάση στη σωστή αποξήρανση, για να αποφεύγουν τις αφλατοξίνες» υπογραμμίζει βέβαια - καλώντας ομάδες παραγωγών να προμηθευτούν ειδικά σύγχρονα ξηραντήρια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους.
Από το 1991 πάντως ο κ. Μουτζούρης έχει ως στήριγμα στην επιχείρηση τα παιδιά του. Η αρχή έγινε με την κόρη του Αγγελική, ενώ ακολούθησαν οι γιοι του Γιώργος και Αριστοτέλης, οι οποίοι έχουν ως επί το πλείστον την ευθύνη των δύο καταστημάτων λιανικής πώλησης της εταιρείας. Παράλληλα τα τελευταία 4 χρόνια έχουν επεκτείνει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στον ξενοδοχειακό τομέα, κατασκευάζοντας και λειτουργώντας το ξενοδοχείο «Electra Hotel & Spa» στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Τα δύο καταστήματα Μουτζούρη βρίσκονται στην πλατεία 23ης Μαρτίου 14 και στην οδό Φαρών 150. Εκεί οι πελάτες μπορούν να βρουν μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και όχι μόνο ξηρών καρπών, κι ακόμη ποτά, γλυκίσματα, ποικιλίες καφέ και πολλά άλλα.
Η εταιρεία διαθέτει τα ωμά φιστίκια της σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε καταστήματα της Αττικής, ενώ τα περίφημα ψημένα φιστίκια διατίθενται κατά βάση στα δύο καταστήματα λιανικής πώλησης στην Καλαμάτα και σε ορισμένα ακόμα επιλεγμένα μαγαζιά.
Συνεχίζοντας την κουβέντα μας για την πορεία των ξηρών καρπών στην Ελλάδα ο κ. Μουτζούρης τονίζει πάντως ότι τελευταία παρατηρείται μια στροφή των παραγωγών στα αμύγδαλα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Θεσσαλία και την Καβάλα. «Υπάρχει δυνατότητα από τα αμύγδαλα να βγει καλό εισόδημα για όποιον ασχοληθεί» σημειώνει, προτρέποντας παραγωγούς και στη Μεσσηνία να το σκεφτούν. «Στην περιοχή μας και στην Αρκαδία δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί οι παλιές ποικιλίες ξηρών καρπών, ενώ οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές για να ευδοκιμήσει φιστίκι Αιγίνης, καρύδια Αλαγονίας κ.ά.» συμπληρώνει. Επίσης σημειώνει ότι μετά την πτώση των βιομηχανικών καλλιεργειών (βαμβάκι, αραποσίτι, καπνά κ.ά.), το φιστίκι και το αμύγδαλο έχουν μέλλον.
Η εταιρεία Μουτζούρη απασχολεί περίπου 15 άτομα, τόσο στα καταστήματα λιανικής όσο και στη μονάδα επεξεργασίας.
Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, ο Αντώνης Μουτζούρης θέλησε να ευχαριστήσει το καταναλωτικό κοινό για τη διαχρονική προτίμηση στα προϊόντα του, υποσχόμενος ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στο μέλλον.

 

 


 

Στη Μεσσηνία τα πρώτα φιστίκια στην Ελλάδα


Ο Αντώνης Μουτζούρης μας έδωσε μία ενδιαφέρουσα πληροφορία για την ιστορία των ξηρών καρπών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, τα πρώτα φιστίκια στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως το Ζευγολατιό και η Κόκλα.



ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ - ΠΟΤΑ - ΚΑΦΕΔΕΣ - ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Καταστήματα:
• Πλ. 23ης Μαρτίου 14
Τηλ.: 27210 86964
• Φαρών 150 Τηλ.: 27210 96950
Εργοστάσιο:
• Λ. Αθηνών (έναντι Καρέλια)
Ασπρόχωμα Καλαμάτας
Τηλ.: 27210 69488