Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 08:20

Ελάχιστοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις δανείων

Ελάχιστοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις δανείων

Ελάχιστοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισήμανε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση οι επιπλέον ρυθμίσεις στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά -αν και, όπως είπε, θα χρειαστεί να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα στεγαστικά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου παρατήρησε ότι παρά το πλήθος τους, ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά θα ωφεληθούν από αυτές.

«Αναφέρεται ότι για 4 χρόνια η μηνιαία δόση μειώνεται κάτω από 30% του εισοδήματος, ενώ θα αναπροσαρμόζεται με κάθε μεταβολή του. Με τους μισθούς που ισχύουν σήμερα, όμως, αυτό είναι αστείο, κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί -θα πρέπει το ποσοστό αυτό να τροποποιηθεί» σημείωσε ο Κ. Μαργέλης.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η σύναψη δανείου «εμπεριέχει ρίσκο και για τον πολίτη και για την τράπεζα, όμως με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε, ο μόνος που τελικά χάνει είναι ο πολίτης».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση. Παρατήρησε, επί πλέον, ότι επιβάλλεται να υπάρξουν ρυθμίσεις καθώς «η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα καθιστά ομήρους τους πολίτες».

Ο Κ. Μαργέλης τάχθηκε υπέρ των αλλαγών που προωθούνται, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση του διαμεσολαβητή μεταξύ των τραπεζών και του πολίτη, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Θετικά έκρινε επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και την προσπάθεια για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οπως γνωστοποίησε, στο εξής θα αρκεί πλέον για την επίτευξη συμβιβασμού η σύμφωνη γνώμη του 50% συν 1, της πλευράς των πιστωτών και όχι του συνόλου τους.

Β.Γ.Μ.