Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 20:10

Κατάργηση προστίμου για δηλώσεις αναδρομικών ζητούν οι λογιστές

Κατάργηση προστίμου για δηλώσεις αναδρομικών ζητούν οι λογιστές

 

Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ενωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας ζητεί την κατάργηση του προστίμου για τις δηλώσεις αναδρομικών.

Αναλυτικά, η εν λόγω επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Καθώς το φορολογικό έτος 2021 φτάνει στο τέλος του, μαζί με αυτό εκπνέει και η προθεσμία που έχουν οι φορολογούμενοι ώστε να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις τροποποιητικές φορολογικές τους δηλώσεις με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021, τόσο για τα αναδρομικά που έλαβαν από συντάξεις μέσα στο έτος 2020 όσο και από τις αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα τέθηκε σε λειτουργία «τελευταία και καταϊδρωμένη» η πλατφόρμα για τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών για το φορολογικό έτος 2019.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λοιπόν, και λέμε ασφυκτικό διότι εκτός των λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων, έχουμε και τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υποχρεωτική εφαρμογή των MyData, καλούμαστε για μία ακόμη φορά εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί, να φέρουμε εις πέρας την καθαρά γραφειοκρατική διαδικασία της ολοκλήρωσης υποβολής των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών.

Φτάνοντας στο σήμερα, κατά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ήρθε στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Διαπιστώθηκε από αρκετούς συναδέλφους ότι σε πολλές περιπτώσεις είχε φορτωθεί εκ των υστέρων νέο αρχείο βεβαίωσης αποδοχών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων και σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της αρχικής υποβολή της δήλωσης φορολογίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση. Η δήλωση αυτή φυσικά χαρακτηρίζεται ως εκπρόθεσμη και επισύρει το προβλεπόμενο πρόστιμο και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά εισοδήματα του 2020. Για την νέα αυτή βεβαίωση, για την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί ο χρόνος υποβολής της, δεν έχει αποσταλεί σε κανέναν φορολογούμενο καμία ενημέρωση ούτε από τον φορέα που την απέστειλε αλλά ούτε και από την ΑΑΔΕ. Με αποτέλεσμα να γινόμαστε αποδέκτες και πολλές φορές να κατηγορούμαστε ευθέως, ότι φέρουμε ευθύνη ως λογιστές-φοροτεχνικοί που δεν «εντοπίσαμε» τις ανωτέρω αλλαγές.

Και διερωτόμαστε… Από την στιγμή που δεν έχει λάβει ενημέρωση ο φορολογούμενος περί των αλλαγών που επήλθαν στην εικόνα της φορολογικής του δήλωσης, πώς είναι δυνατόν αυτή να θεωρείτε εκπρόθεσμη;

Αιτούμαστε:

Για τις περιπτώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί μεταγενέστερες βεβαιώσεις αποδοχών:

  • Να μην θεωρηθούν ως εκπρόθεσμες υποβολές οι ανωτέρω περιπτώσεις εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
  • Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για τροποποιήσεις αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων αφού λάβουμε υπόψιν πως βάσει της Α.1035/2021 και συγκεκριμένα το άρθρο 7 περίπτωση 3 - «Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν.4174/2013)».

Επιπλέον, για τυχόν τροποποιήσεις βεβαιώσεων αποδοχών που θα γίνουν στο μέλλον προτείνουμε το αυτονόητο:

  • Η ίδια η ΑΑΔΕ, από την στιγμή που έχει ολόκληρη την πληροφόρηση να προβαίνει σε αυτόματη εκκαθάριση της νέας δήλωσης σύμφωνα με την νεότερη βεβαίωση αποδοχών.

Και στην περίπτωση που η ανωτέρω λύση δεν είναι εφικτή:

  • Να τηρείται η υποχρέωση γνωστοποίησης μέσω email ή ταχυδρομείου από τους φορείς – αποστολείς των αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών προς τους φορολογούμενους σε περίπτωση τροποποίησης αυτών”.