Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 09:13

Ευρεία αντιμνημονιακή παράταξη για το Περιφερειακό του ΤΕΕ

Γράφτηκε από την
Ευρεία αντιμνημονιακή παράταξη για το Περιφερειακό του ΤΕΕ

Ευρεία αντιμνημονιακή παράταξη δημιουργείται στο Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενόψει των εκλογών. Με ανακοίνωση οι μηχανικοί που πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της παράταξης καλούν τους μηχανικούς σε συνάντηση σήμερα στις 7 το βράδυ στα γραφεία του ΤΕΕ στην Καλαμάτα προκειμένου να εγκριθούν το όνομα, η ιδρυτική διακήρυξη και να καταρτιστεί ο συνδυασμός.

Την πρόσκληση υπογράφουν οι: Αναστασόπουλος Νίκος τοπογράφος, Γιαννόπουλος Γιώργος πολιτικός μηχανικός, Γκόνης Γιώργος πολιτικός μηχανικός, Δημόπουλος Γιώργος τοπογράφος, Ζωντανός Ηλίας τοπογράφος, Ιορδανίδης Κώστας πολιτικός μηχανικός, Μαστραγγελόπουλος Κώστας αρχιτέκτονας, Μοίρας Βασίλειος μηχανολόγος, Μουντανέα Ειρήνη πολιτικός μηχανικός, Μουντανέας Παναγιώτης πολιτικός μηχανικός, Μωρακέα Κική πολιτικός μηχανικός, Μωρακέας Σπύρος πολιτικός μηχανικός, Ντοκόπουλος Δημήτριος αρχιτέκτονας, Πολυχρονόπουλος Τάσος πολιτικός μηχανικός, Τζαμουράνης Γιώργος τοπογράφος, Φλέσσας Γιώργος αρχιτέκτονας.

Οπως αναφέρουν στην πρόσκληση, «εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση μιας επιθετικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με στόχο την καταστροφή κάθε εμπόδιου στην «ανταγωνιστικότητα» και ήδη εμφανή αποτελέσματα στην διεύρυνση την ανισότητας, την συντριβή των μεσαίων στρωμάτων, την απαξίωση της εργασίας, την επιδρομή στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του 20ού αιώνα και τελικά την εξώθηση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού εκτός εργασίας και εκτός κοινωνίας. Ταυτόχρονα με την διόγκωση της ανεργίας και την προοπτική της περιθωριοποίησης, αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, και την απόπειρα για ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, που αφήνεται να καταρρέει συμπαρασύροντας το πάλαι ποτέ υγιές ΤΣΜΕΔΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΤΕΕ και οι πλειοψηφίες των κυρίαρχων παρατάξεων κράτησαν -στην καλύτερη περίπτωση- μια στάση ουδετερότητας μέχρι παρεξηγήσεως απέναντι στους μηχανικούς. Σε κάθε περίπτωση απέτυχαν να προστατεύσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων (όπως και τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ τα οποία εξανεμίστηκαν), δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το να διασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων, και έμειναν παρατηρητές στη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του διπλώματος και της ιδιότητας του μηχανικού.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες παίρνουμε την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας παράταξης που θα παλέψει για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής μας εξόντωσης. Οι συνάδελφοι που συγκροτούν αυτή την πρωτοβουλία, προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς και παραταξιακούς χώρους και σε μεγάλο βαθμό συναντήθηκαν στις πρωτόγνωρες για το χώρο μας κινηματικές διαδικασίες, όπως η μαζική Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα, που μαζί με αντίστοιχες κινήσεις σε όλη τη χώρα επέβαλε την ματαίωση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές».

 

Και προσθέτουν: «Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε το φορέα της ανατροπής και της νέας πορείας για το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ. Θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι αυτός του τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά στο πλευρό των μελών του που δέχονται συστηματική επίθεση από τις κυβερνητικές επιλογές, καθώς και στο πλευρό της κοινωνίας, μέσα από τη συμμετοχή στους ευρύτερους αγώνες και τη συμβολή στην εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, σε κάθετη ρήξη με τον αδιέξοδο και υπό κατάρρευση νεοφιλελεύθερο "μονόδρομο"».


NEWSLETTER