Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 08:30

Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομία: Δεν μπήκε η ανάπτυξη δίπλα στην προσαρμογή (βίντεο)

«Τα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής, τα μνημόνια, θα πρέπει να διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως τα πιο αποτυχημένα προγράμματα». Αυτό τόνισε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσιος Χιόνης, χθες, κατά την πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας, που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, στο "Ελίτ".

Ο κ. Χιόνης σημείωσε ότι παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται μεγάλα προγράμματα επενδύσεων, ποσοτική χαλάρωση και αναδιάρθρωση του χρέους.

Επεσήμανε πως «η συνολική οικονομία της χώρας είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν το 2008. Αν αποτύχουμε και τώρα με το 3ο μνημόνιο, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα». Παρατήρησε ότι «αποτύχαμε να βάλουμε την ανάπτυξη δίπλα στην προσαρμογή» κι εκτίμησε: «Εχουν γίνει υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και το κλείσιμο των τραπεζών«. Ο καθηγητής ανέφερε πως «η Γερμανία πέτυχε, γιατί έκανε μεταρρυθμίσεις με ανάπτυξη», ενώ για την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων είπε: «Το πολιτικό σύστημα δεν υπηρέτησε τις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποτελούν μέρος τιμωρητικής διαδικασίας και όχι ανάπτυξης».

Για την κορυφαία σημασία του χρέους σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους ήταν το μεγάλο πρόβλημα, η αιτία της αποτυχίας των δύο πρώτων μνημονίων. Θα αποτύχει και το τρίτο μνημόνιο, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Χιόνης πρότεινε  αλλαγή του μείγματος και διευκρίνισε: «Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, με μεγάλα προγράμματα επενδύσεων και ποσοτική χαλάρωση. Και για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση».

 

ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συγκρίνοντας το 2008 με το 2013, παρατήρησε ότι «εκεί που είχαμε ελλείμματα  το 2008, το 2013 είχαμε πλεόνασμα. Ομως, το 2008 είχαμε καλύτερους κοινωνικούς δείκτες, λιγότερη φτώχεια, λιγότερη ανεργία». Εκτίμησε πως «δεν μπορέσαμε να έχουμε και τα δύο, δημοσιονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα» και σημείωσε: «Και τις δύο χρονιές η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Πλησιάζουμε το 30% μείωση στο ΑΕΠ, ποσοστό που γίνεται μόνο σε συνθήκες πολέμου».

Για το τι πήγε λάθος στα μνημόνια, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «1) Το αρχικό πρόγραμμα, ξεκινήσαμε στραβά. Αυτοί που σχεδίασαν το πρώτο πρόγραμμα, δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. 2) Η λιτότητα, αυτού του είδους η λιτότητα με τον οριζόντιο τρόπο που εφαρμόστηκε. 3) Ο κίνδυνος του Grexit. 4) Το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Τις χρονιές που είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση, τα μέτρα βασίστηκαν στην αυξημένη φορολογία. 5) Οι μεταρρυθμίσεις δεν βοήθησαν. Είναι άλλο να τις ψηφίζεις και άλλο να τις εφαρμόζεις. Εγινε πρώτα η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και όχι στην αγορά αγαθών που θα οδηγούσαν στην ανταγωνιστικότητα και τη μείωση των τιμών. 6) Η δικαιοσύνη. Τα προγράμματα πρέπει να είναι δίκαια, να μην κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους».

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής - καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Γιάννης Δημόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νίκος Τσίτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πάνος Πετρόπουλος.

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας, που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, έχουν κατατεθεί 172 επιστημονικές εργασίες από 33 χώρες και από τις 5 ηπείρους (θα παρουσιαστούν οι 120). Το συνέδριο οργανώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Βουλγαρία), το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (Ρουμανία) και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Οι σύνεδροι είναι καθηγητές πανεπιστημίων και υποψήφιοι διδάκτορες οικονομικών σχολών από 80 ΑΕΙ (19 από την Ελλάδα). Χορηγός του συνεδρίου είναι το Ιδρυμα Καρέλια.

Αύριο Κυριακή οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Αρχαία Μεσσήνη.